自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

pizza_m56 發表於 21-4-6 16:43
得13歲,去睇醫生醫生開A酸俾你食都唔好食呀,唔知對身體有咩副作用

剛剛睇左另一醫生,食另一款4環素,食左10日左右,仲有藥膏查,醫生話好嚴重,我見進展得好慢,食埋d藥情況無改善,再轉醫生,見到阿仔咁我好心痛,又幫唔到佢

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友都是,已經生左兩三年暗瘡,睇過3個皮膚科醫生,其中一個建議食A酸,其他兩個唔建議咁細個食,其中一個開四環素食左2.5個月清左9成,但一停暗瘡又生返,睇另一個就開A酸藥膏搽,但都是無咩用,都是越生越多,好灰 痘痘清又飲過 ,簡直有種想放棄感覺,唔通真是要試食A酸?

子爵府

hellomiki 發表於 21-4-6 22:06
我小朋友都是,已經生左兩三年暗瘡,睇過3個皮膚科醫生,其中一個建議食A酸,其他兩個唔建議咁細個食,其中 ...

睇左2次醫生,第一次開左7日4環素,第2次開左2星期4環素,醫生仲話唔使覆診。但又阿仔進展好慢,仲好多暗瘡,又有新生的酒米,好煩。你小朋友食2.5個月清9成,咁請問牙齒有沒有變黃灰色?依家仲有無食?點算好?

珍珠宮

scyu88 發表於 21-4-7 03:05
睇左2次醫生,第一次開左7日4環素,第2次開左2星期4環素,醫生仲話唔使覆診。但又阿仔進展好慢,仲好多暗 ...

佢已長晒恆齒,醫生話影響不大
4環素唔知醫生開嘅份量係點? 醫生開好輕比我小朋友,所以比較慢,好像都差不多要3~4個星期暗瘡先開始少,醫生仲話剛開始食可能多左暗瘡添,因底層向上推d污糟嘢出來,過渡期,但我覺得停左藥,好大機會再反返暗瘡囉,4環素治好暗瘡不返發好像得幾成,A酸好像有8成成功率,唉...所以生暗瘡真是好麻煩,食藥都不能擔保能痊癒,連A酸都得8成,何況4環素?

ps,我小朋友無食了,已停藥成年,唔想長期食藥,現在越來越多暗瘡

子爵府

hellomiki 發表於 21-4-7 03:16

仲有咩方法?我都好唔想食a酸,見阿仔咁細幾時至生到大個,好悲哀,又痛又流血

珍珠宮

回覆 scyu88 的帖子

上網搵下"暗瘡湯水" ,我就煲: 生地,土伏苓,牛大力,意米,茨實",一星期飲一次,飲左2個月有好轉

呢個湯偏涼,如果女仔,M 到唔好飲

wcpcelia    發表於 21-4-9 11:57
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

複式洋房

虎到金來勳章

外用A酸!? 有冇人知邊隻&有咩好? thanks

子爵府

webjen 發表於 21-4-7 17:14

上網搵下"暗瘡湯水" ,我就煲: 生地,土伏苓,牛大力,意米,茨實",一星期飲一次,飲左2個月 ...

謝謝

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

後生細仔真係唔知可以點,我係成年人就靠皮膚專科食A酸,食左兩三個月左右見好好自己要求停。

大宅

我仔已經生左兩三年暗瘡/壓力瘡 而家出左好多, 成面一舊舊, 佢D暗倉係沒有膿頭的,唔痛的, 全部無得測出來的....我都想知點算. 你地個D是有無膿的?
只睇過政府門診, 比左藥膏查,
暫時未睇皮膚科醫生, 可能都要睇了.

子爵府

剛剛上星期睇左第3次醫生,都仲係好多暗瘡生出黎,不過食藥后暗瘡好快謝,今次醫生開左A酸藥膏,2星期后覆診。

大宅

scyu88 發表於 21-4-21 14:01
剛剛上星期睇左第3次醫生,都仲係好多暗瘡生出黎,不過食藥后暗瘡好快謝,今次醫生開左A酸藥膏,2星期后覆 ...

睇醫生大約幾多錢一次? 請問A酸要食幾耐?
你仔塊面嚴重嗎?

禁止訪問

子爵府

牛年勳章

lynda4919 發表於 21-3-18 11:25
買草本痘痘清比佢沖黎飲 叫佢keep住飲就好快清得哂 好快變返白白淨淨
我個仔青春期都生好多 飲飲下就唔見 ...

請問邊度可以買到?

複式洋房

回覆 hellomiki 的帖子

我姪仔之前勁多暗瘡,佢媽咪買咗好似叫做‘ 華佗古皂’比佢洗面,洗咗一段時間後慢慢就好好多。佢話另外要留意盡量日日換枕頭套。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 21-4-7 03:16

我仔都好多暗瘡,睇醫生都係比暗瘡藥同藥膏,醫生唔建議食A酸,怕影響肝同發育。

去年買咗呢支比佢搽 (Sans Soucis),暗瘡一起就搽好快就散好見效,而家屋企長期有存貨,介紹過比好多人都話得。你有興趣可以試下,不過支嘢好细支,而且真係幾貴囉 ,我每次襯佢有折就會入定貨。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊