時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

電影《理大圍城》早前獲高先電影院安排上映而備受爭議,雖然該電影院日前緊煞停播放計劃,但事件仍餘波不斷。有報道指,該片之發行商「影意志」有限公司,過去3年共獲得藝術發展局撥款278萬港元,資助其製作經費。有議員批評,做法變相用公帑反政府,促請政府嚴加審核規管。
藝發局每年會預留一定金額資助本地藝術團體營運開支及全方面發展推廣藝術。根據藝發局的年度獲資助名單顯示,發行不少涉及反政府題材的電影的「影意志」,過去3年合共獲得278萬港元的資助,包括2020/2021年度獲76.82萬港元資助;2019/2020年度獲76.82萬港元營運資助,以及36.57萬港元額外活動資助;2018/2019年度的72.07萬港元營運資助及16.63萬元額外活動資助。
除「影意志」外,多個涉及制作反政府題材電影的團體亦在資助名單上,包括糊塗戲班、天邊外劇場、同流劇場、光影作坊、香港文學生活館等,過去3年共獲資助高達約1500萬港元。

政府搞咩? 以前好多人話美國比錢搞黑暴... 原來政府自己支助!

市民有需要又唔見你幫...反而幫E D...好野!!!

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 21-3-18 10:03

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

有無搞錯?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

SiuYuen_FB 發表於 21-3-17 21:24
電影《理大圍城》早前獲高先電影院安排上映而備受爭議,雖然該電影院日前緊煞停播放計劃,但事件仍餘波不斷 ...

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

2024年龍年勳章

都話政府入面大把25。唔知邊個係度縱容緊呢啲咁嘅嘢!

emilypyhui    發表於 21-3-18 22:45

水晶宮

回覆樓主:

政府多黃人 睇下港台,一個政府比錢反自己嘅台 希望阿爺整頓下香港政府,好多高官都暗黃

水晶宮

平平無奇2 發表於 21-3-17 21:51
都話政府入面大把25。唔知邊個係度縱容緊呢啲咁嘅嘢!

你睇林鄭最近先升大黃人職咋 俾呢d黃人越升越高,特首搞乜?

伯爵府

2024年龍年勳章

廢官太多

珍珠宮

畀面勳章

emilylam 發表於 21-3-17 21:52
政府多黃人 睇下港台,一個政府比錢反自己嘅台 希望阿爺整頓下香港政府,好多高官都暗 ...

正是。相信世界上除了香港,沒有一個政府願意嘥錢去養一個扭曲事實、抹黑自己的傳媒機構

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

垃圾政府

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

emilylam 發表於 21-3-17 21:52
政府多黃人 睇下港台,一個政府比錢反自己嘅台 希望阿爺整頓下香港政府,好多高官都暗 ...

如果傷港電台放在台灣唱台灣政府,菜總統已手起刀落,香港官員今日仲係話傷台有存在價值,真係無言....

仲要日防夜防....真係浪費人力物力...

水晶宮

ZZdaphne 發表於 21-3-17 22:07

如果傷港電台放在台灣唱台灣政府,菜總統已手起刀落,香港官 ...

明嘅人會明點解,上樑不正下樑歪

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

SiuYuen_FB 發表於 21-3-17 21:24
電影《理大圍城》早前獲高先電影院安排上映而備受爭議,雖然該電影院日前緊煞停播放計劃,但事件仍餘波不斷 ...
港台每年……十億!

再問:電檢署,你係廢嘅?定係支持反政府?反中國?

執咗港台!執咗電檢署!炒咗政府內班官僚,同hea做公務員!

水晶宮

banbanmm 發表於 21-3-17 21:55
正是。相信世界上除了香港,沒有一個政府願意嘥錢去養一個扭曲事實、抹黑自己的傳媒機構
...

政府太多黃人漢奸,仲話港台有存在價值? 相信只有香港先有呢種現象
cy當初唔發牌比王,真有遠見,林鄭唔害港已偷笑啦!

emilypyhui    發表於 21-3-19 00:00

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

19年仲睇唔夠? 咁都資助?
放下自在

珍珠宮

認真無言

珍珠宮

回覆樓主:

食碗面反碗底,國安去查下啦

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

伯爵府