1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女剛剛2歲半。其實1歲已經開始難便便。試過好多方法都唔得,就算細個成功過宜家都已經冇效。
近半年,好多時發現其實便便一啲都唔硬,只係佢夾腳唔想痾,以為解決左一大煩惱。
點知⋯近幾日又返轉頭,唔敢痾,而且一用力痾時佢係用力收縮,並唔係用力痾⋯救命⋯有冇人可以幫幫忙,點教佢先用岩痾既力,唔係縮既力⋯
哩個星期都係痾到就係開心b,要痾既嗰日唔會痾得出,夜晚訓幾個字喊一喊醒夾腳,一直到天光,訓醒再痾大半日先痾到⋯跟住又變返開心b⋯維持唔到兩日又痾⋯(emoji)(emoji)好慘

複式洋房

kcym 發表於 21-3-18 00:05
阿女剛剛2歲半。其實1歲已經開始難便便。試過好多方法都唔得,就算細個成功過宜家都已經冇效。
近半年,好 ...

我細囡都係咁,佢3歲!不停循環,好煩惱!

複式洋房

近半年,好 ...

我女都係咁(emoji)1歲開始至到而加2歲都係咁,佢又係成日夾實對腳,一痾就喊晒口

複式洋房

我以前都係好困惱, 有睇過兒科, 但幫到1時, 食過乳果糖, 食過益生箘, 涼茶......etc

後來晚餐蒸粟米1/3碗, bb 乳酸每日1杯, 飲大量水, or 有時會俾佢飲維他奶, 麥精等, 總之飲水量要夠, 依家解決左, 1分鐘就痾完, 仲好靚~~

洋房

我個女都係咁! 好煩惱,每次柯臭臭都喊爆,明明舊屎就好淋 水量足 只係佢夾腳唔柯 都唔知點搞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

抖住佢唔俾夾腳得唔得?

別墅

近半年,好 ...

會唔會搵野分散下注意力,例如播歌或者同佢一起唱歌,心情輕鬆啲開心啲我覺得有用。有時我哋太緊張擔心,小朋友都會有壓力。如果痾唔到,會唔會講多啲正面說話鼓勵,例如痾唔到唔緊要,到你想痾果陣再痾喇...唔知有冇用,純建議

洋房

我囡都係咁,1歲前日日起身兜佢柯都順~ 1歲後開始衰 兜佢柯爆喊唔柯 喊到口水鼻涕一齊流。
都係試過睇醫生 開乳果糖 , 食乳酪呀手多菜小肉 肉多啲水~
但其實無咩用~
最近我想同佢介片,係依家買了個兜比佢~ 同埋唔再兜佢柯屎 由佢想柯時先柯~ 結果喜出望外呀
2日柯一次 有時一日柯兩次~ 同埋佢會識搵個兜去柯(有時) , 有時見佢谷屎時 馬上比個兜佢坐住柯~ 佢都好快柯左呀
唔洗好似以前咁 同佢鬥力夾佢柯~
所以可以試下 由佢 佢想柯自然會柯 唔好迫佢~
好似大人咁 唔急真無迫都冇

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

你地係咪比小朋友係片痾?

阿女真係無呢個問題
差唔多兩歲時買potty
每日定時帶佢去廁所
我坐坐廁
佢坐potty
等佢習慣