家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有做保險朋友介紹買基金,話保本又每個月都有息收,但最終會真係賺到錢嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

信保險Agent、豬乸會上樹~

買基金真係好傷 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15864911
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

Aoki 發表於 21-3-18 06:35
有做保險朋友介紹買基金,話保本又每個月都有息收,但最終會真係賺到錢嗎?
...

有,但好睇你買咩基金 點揀,個agent跟得好唔好,不過最好都係唔好買啦,睇多d資料 考慮清楚先 ,唔好因為係朋友而買 好易出事><

子爵府

...

基金保本?可唔可以介紹嚟睇睇?
保險到期有可能保本嘅。其實所有保本產品都要到期先保本,未到期就唔保本。
https://www.ifec.org.hk/web/tc/blog/2018/08/ilas-and-high-interest.page

我有喺基金公司買基金,唔保本,無期限,所以無所謂到唔到期嘅問題。
我亦有喺保險公司買投資相連保險,唔保本,有期限。
二者都有正回報,但前者回報好得多,因為後者收費高,除了基金費用外,還有保險費用,而前者則只有基金費用,沒有保險費用。

男爵府

畀面勳章

...

所有投資都係有人賺錢, 有人蝕本.
不過賺到錢嘅人都唔同全世界講佢賺到幾多錢, 所以大部分人有錯覺以為無人可以從買基金中賺到錢.

大宅

...

我係銀行買債基,唔係保險公司,用人仔買咗約60萬,買咗兩年,本金唔係升好多,但兩年共派咗10萬元人仔息

禁止訪問

大宅

點解要保險公司買基金?銀行、富途都有得買啦,點會去保險公司買架

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我!我係賺到cover 埋個醫療危疾個D(emoji)

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

mrsyou 發表於 21-5-15 22:45
我!我係賺到cover 埋個醫療危疾個D(emoji)

請問那一間公司?

禁止訪問

侯爵府

choyki 發表於 21-3-18 11:49
基金保本?可唔可以介紹嚟睇睇?
保險到期有可能保本嘅。其實所有保本產品都要到期先保本,未到期就唔保本 ...

前者回報大概點樣?幾多年資vs?%升幅? 中間有出出入入嗎?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

DDMMYY2015 發表於 21-5-20 20:07
請問那一間公司?

Chubb, 有興趣可以搵我呀

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Zenos 發表於 21-5-20 20:13
回覆 DDMMYY2015 的帖子

其實邊間公司賣啲基金好似都差唔多

吾同,要分析手續費點計,可以差好遠

子爵府

心心 發表於 21-5-21 00:57
前者回報大概點樣?幾多年資vs?%升幅? 中間有出出入入嗎?

https://docs.google.com/document/d/1ukO1DOIKQ9MyuP8JzpafSLutn63iU6oPkmzP9E0mErk
去「英國友誠(101 計劃) vs 富達」睇下,同一隻基金喺保險公司買同喺基金公司買,只係基金價格就已經大概每年差 1%,仲未計保險層面(計劃層面)嘅收費。

侯爵府

choyki 發表於 21-6-6 23:17
https://docs.google.com/document/d/1ukO1DOIKQ9MyuP8JzpafSLutn63iU6oPkmzP9E0mErk
去「英國友誠(101 ...

明白,呢期富達買邊隻好?

子爵府

心心 發表於 21-6-7 00:21
明白,呢期富達買邊隻好?

好抱歉,我唔知幾時買邊隻好,我月供多隻基金——分散時間買,分散買不同地區 / 行業。

我持有的富達基金中,上週五(2021-06-04)價格距離歷史高位(該基金的歷史高位)不足 1% 的有以下幾隻:
> 環球工業基金 - A 類別股份 - 歐元(上週五價格 66.39,歷史高位 66.94
> 德國基金 - A 類別股份 - 累積 - 歐元(上週五價格 27.66,歷史高位 27.66
> 環球金融服務基金 - A類別股份 - 美元(上週五價格 18.62,歷史高位 18.77
> 亞太股息基金 - A 類別股份 - 美元(上週五價格 31.38,歷史高位 31.41
> 印度焦點基金 - A 類別股份 - 美元(上週五價格 64.28,歷史高位 64.52
> 新興「歐非中東」基金 - A 類別股份 - 累積 - 美元(上週五價格 21.53,歷史高位 21.53

我持有的富達基金中,上週五(2021-06-04)價格距離歷史高位(該基金的歷史高位)超過 10% 的有以下幾隻:
> 環球股息優勢基金 - A類別股份 - 累積 - 歐元(上週五價格 17.99,歷史高位 21.28
> 中國消費動力基金 - A 類別股份 - 累積 - 港元(上週五價格 25.52,歷史高位 30.69
> 大中華基金 - A 類別股份 - 美元(上週五價格 377,歷史高位 423.8
> 中國焦點基金 - A 類別股份 - 美元(上週五價格 75.03,歷史高位 84.76
> 中國消費動力基金 - A 類別股份 - 累積 - 美元(上週五價格 27.88,歷史高位 33.54
> 泰國基金 - A 類別股份 - 美元(上週五價格 52.64,歷史高位 63.74
> 印尼基金 - A 類別股份 - 美元(上週五價格 25.43,歷史高位 35.95

我沒有持有的則不知,因為沒有關注。

侯爵府

choyki 發表於 21-6-7 10:06
好抱歉,我唔知幾時買邊隻好,我月供多隻基金——分散時間買,分散買不同地區 / 行業。

我持有的富達基金 ...

我只係參考下,多謝分享

首頁

尾頁

跳至