自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我家姐姐今年年尾約滿, 已經做左8年. 自從佢識左個喺台灣打工既印尼"男友", 就一日到黑face time, 自己喺廚房同佢傾計都聽到D話氣幾肉麻, 做野越黎越心散. 不過整體黎講, 佢唔係最差, 起碼唔整爛野, 廚房算乾淨, 煮既野食味道如一.
細仔都已經上中學, 其實都可以唔用工人, 所以打算約滿後唔用工人喇.

其實我同佢關係算OK, 我唔閙工人既, 佢係表現冇以前咁好, 我唔想再睇人面色所以唔想再用佢.

佢其實expect我會同佢renew contract架.

我應該幾時開口同佢講? 點樣同佢講先可以順利過渡呢段時間?

跪求各位分享經驗!

大宅

我會直接講,而且講明自己會計清長金及所有相關款項俾佢。但唔會咁早講,年尾先到期,只會提早一個月講。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔使擔心佢揾唔到工
https://youtu.be/P4WAwjqcbHI

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

罐頭湯 發表於 21-3-18 09:38
我家姐姐今年年尾約滿, 已經做左8年. 自從佢識左個喺台灣打工既印尼"男友", 就一日到黑face time, 自己喺廚 ...

差唔到到期的前一到两個月, 直接同佢講因為個仔仔長大, 唔再需要工人, 所以唔係炒佢, 係完約.....

你會補足長期服務金比佢, 足夠佢去買地買屋.......

應該咁樣大家都好下台.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

侯爵府

我家姐姐今年年尾約滿, 已經做左8年. 自從佢識左個喺台灣打工既印尼"男友", 就一日到黑face time, 自己喺廚 ...

其實佢唔太差
如果身邊有朋友想請工人
可以介紹比佢,
你有幫工人諗到後路,再解釋佢知小朋友大,經濟又差,唔需要工人,留反啲錢比小朋友
我諗工人唔會唔開心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

話小朋友大左, 唔駛要工人囉!早d講, 等佢搵工
放下自在

男爵府

Lopopo 發表於 21-3-18 09:53
其實佢唔太差
如果身邊有朋友想請工人
可以介紹比佢,

我唔敢介紹呀! Agent都話我工人係"乖"既. 我明, 佢唔係最差, 不過自從識左個"男友", 見佢沖完涼都要揸唇羔瞓覺, 放假已經再冇見佢著印尼裝出街, 而係成隻雀咁. 做野只做routine, 以前自動波定時換床單, 而家次次叫先做. 老公WFH, 佢可以問都唔問, lunch都唔煮, 仲嫌佢喺屋企好似阻住佢咁.

我覺得D細路大喇, 我其實辛苦少少都可以manage到屋企. 佢走左, 我D細路仲有多D空間. 係我老公想有工人唶, 因為佢完全唔做家務, 我亦唔期望佢會幫手.

伯爵府

Xmas吸收勳章

Lopopo 發表於 21-3-18 09:53
其實佢唔太差
如果身邊有朋友想請工人
可以介紹比佢,

聽樓主咁講,呢個工人退步咗,係我就唔會介紹俾朋友,除非係非常好嘅工人先夠膽介紹俾人

水晶宮

跟足合約,完約前一個月左右通知。補夠長期服務金,跟足晒勞工法例得。

首頁

尾頁

跳至