時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

曾經,黑暴間有句名言:「核爆都唔割席!」今天核爆了嗎?怎麼一個二個田雞過河般走夾唔唞?

過去反對派搞集會遊行,領頭的通常是「民陣」。「民陣」這把大傘下庇蔭的,全是反政府反國家的大小組織。日前新加坡《聯合早報》爆料,指「民陣」並無合法社團註冊,正被特區政府調查,更隨時會因違反國安法被取締,於是參與民陣的團體個個雞飛狗走,大黨大工會如公民黨、民主黨、民協、街工、新民主同盟、教協等等,紛紛割席退場,恐防唧濕。

大家揚着旗喊:「革命啊、革命啊!」時,明明山盟海誓。但前路原來是監牢,醒目的,都第一時間逃離現場。

有個例子,二十七歲的眾志副主席袁嘉蔚,她是羅冠聰前女友,佔中時生情愫:「一次行動,他以為我受傷,想來救我,我又以為他受傷,想去救他。就在人群堆,他攬着我……」袁嘉蔚在訪問中述說她們的轟天動地。

那年,她找到愛情,也跟家人鬧翻,父母對她經濟封鎖,她一怒之下離家出走,靠兼職維生。整整三年沒跟媽媽講過一句話。

五年後,黑暴期間,羅冠聰宣佈與袁嘉蔚分手;半年後,國安法生效第二日,羅冠聰證實潛逃英國。又半年,袁嘉蔚因參與攬炒初選被控違國安法被捕,不得保釋,飲泣於獄中。

上庭日袁嘉蔚沒通知媽媽,但袁母還是打探到消息,老遠跑到法庭來,由朝等到晚。袁媽媽WhatsApp問女兒:「你究竟想要香港如何?」嘉蔚回覆:「我只想幫人。」雖然跟女兒理念不同,但作為媽媽,袁太說:我不會拋下她。

海枯石爛的都逃掉了,齊上齊落的都割席了,永遠守護、永遠等候的,從來就只得家人

https://hd.stheadline.com/news/c ... 6%E4%BA%86%E5%97%8E

辛苦了袁嘉蔚媽媽。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 21-3-18 10:18

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇題目諗唔到係講呢樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 21-3-18 10:00
睇題目諗唔到係講呢樣
x2.... 諗住睇吓人生哲理分享

珍珠宮

咁袁起碼離家出走,可以自立,都算好啦!起碼吾系啃老。
好過果D,又要攪革命,又要返屋企,沖涼食飯,高床遠枕,啃老一族

瑪瑙宮

無信過佢地一句

伯爵府

‘’我只想幫人‘’,以為自己係救世主,神經病!

bull2015    發表於 21-3-18 16:48

伯爵府

最後都是家人

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

屈小姐文筆一流!

珍珠宮

核爆左好多次啦,差唔多每日都有。。。

SU213    發表於 21-3-19 23:10

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

思想單純, 比人利用左都唔知, 希望盡快清醒!!

公爵府

2024年龍年勳章

袁太加油。你一定見到個衰女認錯嗰日嘅

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

要光復香港,要搞革命,就係要與中國你死我活鬥爭,想問問黃黑人到底食咗咩大頭菜?定係有自大妄想症?認為中國會屈服於佢地?你黃黑人就算拉攏到全世界西方國家一起圍攻中國,中國政府都無可能就犯啦,中國14億人民都唔會就手旁觀囉,迫虎跳牆,最多就係大家一獲熟架咋!

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

幸福花海 發表於 21-3-18 10:13
幫人食人血饅頭? 幫西人害香港人? 佢知唔知香港俾佢地害到幾慘, 到依刻都仲唔醒就唔好賣親情啦, 因為呢D數祖忘宗嘅人根本不配有親情

bull2015    發表於 21-3-18 16:49

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

呢場黑暴破壞咗好多家庭關係、傷咗好多老人家嘅心!都唔知為乜

子爵府

好媽媽勳章

T96 發表於 21-3-18 09:57
曾經,黑暴間有句名言:「核爆都唔割席!」今天核爆了嗎?怎麼一個二個田雞過河般走夾唔唞?

過去反對 ...

[在香港的亂世中發生轟天動地嘅愛情],睇到呢啲內容真係笑死,問下佢哋係咪食飽無憂米,自製亂世玩激情呀,而家咪好囉,返回現實,事實社會係殘酷嘅,又有人治又有法治,唔係啲無腦人想點記就點玩,不自量力,

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲未諗通做咗人哋嘅棋子!幫人搞散香港!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

熊熊老婆 發表於 21-3-18 10:23
呢場黑暴破壞咗好多家庭關係、傷咗好多老人家嘅心!都唔知為乜

同意

子爵府

幸福花海 發表於 21-3-18 10:13

呢句真係好亮眼, 可惜, 佢哋太自以為是, 幫唔到人之餘仲要害咗全香港

大宅

ChingYee123 發表於 21-3-18 10:21
要光復香港,要搞革命,就係要與中國你死我活鬥爭,想問問黃黑人到底食咗咩大頭菜?定係有自大妄想症?認為 ...

另一想法,比你鬥贏了中國共產黨,你會點?可以自己話事?定做美國隻狗?佢會照顧你嗎?看看台灣!定係你同美國死過?看看伊拉克!

定你覺得你比中國共產黨勁?可以真正獨立於美國的管治壓窄?

最後你又咪要走中國現在的路⋯同美國鬥

首頁

尾頁

跳至