自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-3-18 21:20
唔復課都算,一日得兩堂zoom教得切書? 其餘時間d老師做乜?

2堂
學到乜??

男爵府

回覆樓主:

好幸福

公爵府

知道沙田某官校已全面復課

珍珠宮

karenlyk 發表於 21-3-18 21:05
我女已經高中,有人話唔使返學 叫我珍惜親子時間 真心覺得有病
...

幼稚園都日日返啦,而家每日得10單上下都唔宣布復課,真心騎呢

伯爵府

JudynHazel 發表於 21-3-18 20:50
34網,完全冇意思覆課,仲要一日得兩堂zoom.

好過份喎!

伯爵府

九龍城龍校私小
下星期一全校復課

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

daijuju 發表於 21-3-18 21:36
幼稚園都日日返啦,而家每日得10單上下都唔宣布復課,真心騎呢

我做幼稚園,3月1已經全校半日復課,所以我更加睇唔到咩理由中學唔可以復課,佢哋自理能力唔係更好咩?

仲有人話老師要去檢測好困難,拎唔到樽、好難安排……究竟有幾難安排?老師咁大個人唔識預約社區檢測?

ohmygosh    發表於 21-3-18 21:52

男爵府

JudynHazel 發表於 21-3-18 20:50
34網,完全冇意思覆課,仲要一日得兩堂zoom.

連返3分1都無? 會唔會安排曬P.5,6返?

珍珠宮

karenlyk 發表於 21-3-18 21:39
我做幼稚園,3月1已經全校半日復課,所以我更加睇唔到咩理由中學唔可以復課,佢哋自理能力唔係更好咩?

...

好似話原來老師社區檢測係唔使比$
今日睇到news先知

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/598109/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E4%B8%8D%E6%8E%A5%E5%8F%97%E5%BF%AB%E9%80%9F%E6%B8%AC%E8%A9%A6-%E7%94%B7%E6%8B%94%E9%99%84%E5%B0%8F%E5%BB%B6%E9%81%B2%E5%85%A8%E9%9D%A2%E5%BE%A9%E8%AA%B2-%E4%B8%80%E7%9B%B4%E8%88%87%E5%B1%80%E6%96%B9%E6%BA%9D%E9%80%9A?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=parenting&fbclid=IwAR2uq5s3-m4GyGzAp3EDuXc1gV_AQZetXynCO9pOCZE0HgZsj9i8CfTdcnU

咁你地幼稚園攞樽有冇困難?辛苦晒呀

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

esther_fong 發表於 21-3-18 20:31

中西區某一女中已全部恢復面授課

邊間咁好?英華?

中西區另一女中全面回復zoom

侯爵府

回覆 lopoto 的帖子

我識得一間 九龍旺角東津小(女校)都係淨係安排五年六年級有得面授

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

daijuju 發表於 21-3-18 21:41
好似話原來老師社區檢測係唔使比$
今日睇到news先知

係免費,學校俾封信老師拎去就得。

有同事表示最近係難拎樽,要好早去攞,因為有啲人會一次過拎好多。

我係預約檢測,指定時間去就可以。

小朋友返咗學好開心,老師都好開心,比起zoom可以教到更多,唔止知識上,仲有人與人之間溝通

珍珠宮

karenlyk 發表於 21-3-18 21:45
係免費,學校俾封信老師拎去就得。

有同事表示最近係難拎樽,要好早去攞,因為有啲人會一次過拎好多。

咁檢測方便好多,我見網上預約都好多位,好過拎樽啦,真係辛苦晒

希望教局盡快宣布復課啦....因為叫學校各自處理只會繼續這種現象....復課無期

珍珠宮

天水圍一間官中已3月頭全面復課了全體教職員已做第二次檢測了!欣賞各位教職員用心為學生!

emilypyhui    發表於 21-3-19 00:15

侯爵府

回覆 TAKTAKB 的帖子

咁恐怖?津小?
我哋早陣子已經有網上默書,同埋派原本要考嘅試卷返嚟當練習做

二年級
我哋呢間教會津小已經算係hea

疫情以來測考全部取消
直到今個月
安排咗下星期測驗

面授就一個星期返一個上午

侯爵府

回覆 姸媽 的帖子

非常幸福!希望學生及家長都珍惜!做好自身的防疫,往後都順利上課

侯爵府

回覆 yokulami 的帖子

恐怕佢再開聲嘅時候,已經係宣佈放暑假

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ohmygosh 發表於 21-3-18 22:02
回覆 yokulami 的帖子

恐怕佢再開聲嘅時候,已經係宣佈放暑假

暑假唔使佢宣布啦

侯爵府

回覆 daijuju 的帖子

肯話下個月有機會復都好呀!有啲盼望喎!祝貴校順利復課