自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

希望bk的JM們可以指點我,我可以如何走下去.......

請問大家有冇試過面對工作上的冷暴力?我上司咁樣對我:

1. 同我講親嘢,或者send whatsapp 態度語氣都好差好晦氣,言辭非常刻薄。

2. 我講任何嘢,句句都俾佢黑面、駁同鬧,其他同事講同一樣嘢,佢雖然都不滿,但頂多唔出聲。

3. 夜晚、星期六、日會send whatsapp黎冷嘲熱諷你做嘢唔妥當。

4. 佢叫我兩星期後要做一件事,我要等另外一個同事做完step 1,俾佢approve先可以做step 2,我已經應承左同事做完step 1,佢approve後我會即刻做。但同事都未做完step 1佢已經不下十次係咁叫我要負責做埋件事,都未做已經開始不停鬧我唔負責任、做得唔好,係不停話不停話。

5. 成日當住其他同事面話我。

其實重有好多點,但而家心情好低落組織得唔好,唔知點寫。

想講既係,好想辭職,但自己無本事,呢兩年開始有慢性病,身體狀態欠佳怕handle唔到新工,而家搵工又咁難,自己係家中唯一經濟支柱,唔敢辭職。

但上司真係步步進逼,無一刻可以抖到氣,唔知點面對佢,唔知點面對份工,請各路JM指點,或者鬧醒我都得。我知道世界上真係有好多人比我艱難,但我真係覺得俾人精神虐待好辛苦,唔知點舒懷。

男爵府

2024年龍年勳章

i_love_leslie 發表於 21-3-18 19:10

請問大家有冇試過面對工作上的冷暴力?我上司咁樣對我 ...
有d變態上司係鐘意搵個淋嘅下屬做出氣袋,
你要諗方法點對應呢個魔鬼上司。
我諗你應該係幾靜,唔會點say no嘅人,
從今日開始,
你要開始駁番佢(當然理據你要充足)
唔好成日諗住得罪佢無得撈,照情況睇,
你上司不停找錯處,都唔慌對你好印象,
有咩e郁一定會郁你,既然橫死掂死,點解要受氣?
你破釜沉舟當自己隨時會無左份工先,
自己岩嘅話不紡大聲反駁,勇敢d,
你睇下會唔會有改善。
祝福你

男爵府

畀面勳章

veronicahung102 發表於 21-3-18 19:20
有d變態上司係鐘意搵個淋嘅下屬做出氣袋,
你要諗方法點對應呢個魔鬼上司。
我諗你應該係幾靜,唔會點say n ...

人與人嘅關係就係咁㗎啦,如果你永遠都係一個弱者咁就永遠都係劣勢,適當嘅反擊係保護自己嘅一個方法。

男爵府

monkichigigi 發表於 21-3-18 19:24
人與人嘅關係就係咁㗎啦,如果你永遠都係一個弱者咁就永遠都係劣勢,適當嘅反擊係保護自己嘅一個方法。
...

我唔知可以點反擊

男爵府

i_love_leslie 發表於 21-3-18 19:10

可否轉工?精神健康更重要。

珍珠宮

佢叫你做野語氣差係佢無品,唔關你事,呢樣你唔使上心
如果你做野係真係唔妥當,你要諗方法做好佢喎

水晶宮

有果必有因⋯⋯

樓主講多啲吖.......

珍珠宮

回覆樓主:

每次同佢對話先錄定音,將來有需要時有用

wcpcelia    發表於 21-3-19 15:38

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

chunui 發表於 21-3-18 19:30
可否轉工?精神健康更重要。
雖然今時今日經濟唔好,搵工唔易。但係你有咁嘅老細就一定東家唔打打西家,一於去外面試吓!

子爵府

回覆樓主:

你上司男定女?

男既,試一次佢鬧你時喊,喊過之後佢唔會再甘過份

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其他同事點呀?相處到?佢哋又點睇呢個上司?

伯爵府

咁嘅情況
冇得解決

你要由返工做嘢
轉做玩嘢
專玩你上司!

水晶宮

回覆樓主:

份工惡頂唔開心嘅搵埋啲錢都係去左醫生度,的起心肝搵過份啦,天無絕人之路,只有自己拒絕自己去行條新路
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

珊瑚宮

回覆樓主:

可能佢就係想迫你走 但長期咁樣俾個上司虐待 你都會精神崩潰....搵工係唯一出路 唔試過點知自己唔得呢?加油!

瑪瑙宮

边做边揾得嗎?

伯爵府

回覆樓主:

上司男定女
下次喺房話你時,問佢:你其實係咪好唔鍾意我,睇下點答

子爵府

回覆樓主:

直接揾你上司嘅上司傾

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

兩個字:辭職