自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢wts 你
- 唔岩睇既唔睇, 唔好諗..... 因為佢痴線既, 冇謂同痴線既人糾纏
- 如果係語音, 開speaker skip 佢鬧你既野, 仲可以手指指口郁郁鬧返佢
- 同事未做完佢, 就鬧你點解唔開始做----> 一句: 佢都未搞掂, 你叫佢做埋先啦 (收線.. 唔使同佢解釋咁多)

唔知你乜野工種, 但長期受壓除左可能有精神病, 壓力同情緒亦可引致 cancer
如果可以轉就轉工啦, 無謂有錢冇命享

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我都曾經試過有一段時間好似你咁,我無再忍。坦白地同佢講出我嘅感受,話我有壓力,話我瞓唔到。講完之後,她有改善,無以前咁過份。但始終每人的性格都不一樣。唔知咁講你是否有效。因為你唔出聲,佢只會變本加厲。

水晶宮

回覆樓主:

我諗起屯門校長迫死老師單野,你班同事應該好似班老師咁見死不救,辦公室政治從來對付弱者,樓主唔好怕你要強大唔好比人蝦,大不了唔做去攞綜援!

大宅

i_love_leslie 發表於 21-3-18 19:29
我唔知可以點反擊

我以前有份工,都係有個日日姨媽到既上司都有類似你遇到既對代,我開頭無視佢,做番我自己責任,佢反而仲更加嬲去針對我,有次借我做錯既一件小事鬧我,我忍唔住反佢枱,鬧番佢姨長到?佢粗口回敬,就開正我強項,最後老闆擺平,各入房傾左後 ,佢都冇再惹我,最後佢早過我辭職。
我覺得:人善被人欺。不過,都要睇當時形勢。

大宅

我覺得第四點果度,你可以扮提返佢,係佢話要人地做完step1要佢approve 左你先可以做。如果佢再繼續話你,你應該反問佢,係咪而家個程序又改咗我可以做step2先,睇佢點答。不過樓主都係邊做邊搵工好啲

別墅

i_love_leslie 發表於 21-3-18 19:10
希望bk的JM們可以指點我,我可以如何走下去.......

請問大家有冇試過面對工作上的冷暴力?我上司咁樣對我 ...

3: 每日放工及weekend 關機/block 佢、返工時先unblock 佢

珍珠宮

i_love_leslie 發表於 21-3-18 19:10

不論前因,我覺得你已被老細標籤/定性,又或係有計劃地逼走。
改善關係機會極微。除非精神上頂得住,就試下同佢鬥命長law。但健康緊要過賺錢,若真係難頂到發惡夢,情緒低落,就不如揾到份工,even小d d錢都考慮下轉了。

伯爵府

你上司好似想迫你走喎,你仲留低咪玩死自己。所以,你加速搵工啦,冇嘢係唔得嘅。你一resign, 相信佢唔會再咁對你,因為佢想嘅嘢已經達到。

大宅

我對上個份就係咁 搞到我真係有情緒病 到e家都未好

快d 辭職 唔使考慮 唔使可惜

侯爵府

騎牛搵馬
找社工傾下

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

問心一句,你覺得你自己工作狀況係咪真係掂先, 睇番你之前嘅post樣樣都做得唔好, 唔好話人針對你, 做唔好畀人黑面就唔好賴人, 你應該慶幸冇畀人炒已經好好彩
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

侯爵府

veronicahung102 發表於 21-3-18 19:20
有d變態上司係鐘意搵個淋嘅下屬做出氣袋,
你要諗方法點對應呢個魔鬼上司。
我諗你應該係幾靜,唔會點say n ...

玩sl, 等佢炒你囉

男爵府

回覆樓主:

放工後既時間係自己的,放工後佢既 whatsapp 唔好開唔好睇,無謂影響心情。就算佢睇到你上網,但唔開佢 whatsapp 黎睇,佢都無權話你,因為已經唔係工作時間。
開定錄音,話佢講明要得佢 approve 左同事 step one 先到你做 step two。而家係咪代表佢已經 approve 左 step one? 同佢講如果無 step one 的資料,step two 資料有機會有參差。

工作無論比到你幾多錢,但身體健康係最緊要,你咁樣捱到幾耐?捱到有精神病就多多錢都補唔番。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

佢嘅態度就係想你知難而退,迫你自己走,千祈咪上當。好似我d舊同事咁,既然佢依家唔炒你,而係迫你走,咁你做足自己本分就更加冇把柄比佢炒,呢d上司對佢態度唯唯諾諾,乜都話知道、明白咁就冇你符。人到中年d上司係咁㗎啦,一定要自己睇開d,唔好比人影響自己心情!

水晶宮

點解佢咁對你嘅?你有咩咁黑佢憎呀

珍珠宮

回覆樓主:

我上司都係咁
不過佢針對嘅唔係我
係我另外一個同事
我見住佢嘅慘況無限同情
呢啲情況只有轉工

侯爵府

以前你上司對你的態度係點? 幾時開始冷言冷語的?

珍珠宮

佢對其他同事唔係咁,只係對樓主妳係咁,咁應該係妳同佢唔夾姐!

水晶宮

i_love_leslie 發表於 21-3-18 19:29
我唔知可以點反擊

軟皮蛇得唔得
佢鬧你,晦氣⋯你就笑笑口話:係係係/知知知/
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

mmya 發表於 21-3-18 21:49
我上司都係咁
不過佢針對嘅唔係我
係我另外一個同事

你要留意下同事,唔好比悲劇發生

首頁

尾頁

跳至