夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我係准媽媽..第一次做人父母

琴日吃飯果陣就講到月底會有個BB展...想去睇下有冇乜嘢課程岩我哋兩公婆..因為第一次做父親乜都唔識...

點知奶奶既刻就話,「唔識學,有母愛之後就自然識」...
我好唔開心,同老公講反而得唔到佢了解....

多謝晒大家回覆...
我想同大家update下...
我得唔得老公了解,佢仲冇「同理心」..佢覺得湊BB唔會好難...仲有我只係同佢講我冇安全感同埋感受..佢同返佢媽咪講!
我感覺好差...佢唔應該同佢媽咪講...因為會覺得我係奶奶背後講佢壞話..破壞婆系關係

男爵府

好多年前,我去健康院,好多唔同講座教點樣照顧BB,免費的,有時間可以去聽下,不過疫情期唔知仲有冇

大宅

你奶奶嗰個年代係唔洗讀書,十歲八歲就幫手湊細佬妹,就算係孻女,都要幫手湊大嫂啲B,20歲嫁人時已經係湊B達人。

子爵府

回覆 Tiffany_89 的帖子

你同老公有共識去學咪得,唔使下下都講俾佢知,講出嚟只會增加矛盾

男爵府

佢地上一代唔駛俾錢上乜班物班,想話你知有啲錢唔係必要駛姐
你同老公覺得上咗安心 當拍拖活動可以啊,唔需要放大一句說話,生咗出嚟仲有大把位唔夾 要學識睇開啲,佢有佢覺得 自己有自己做

男爵府

同老公講佢阿媽 = 砍頭埋墻,無好結果的
D老公好怕夾係兩個女人中間,但通常係企阿媽果邊
PS 其實奶奶果句字面來睇又無乜問題,除非佢態度好mean

cathngai    發表於 21-3-19 18:21

男爵府

Tiffany_89 發表於 21-3-19 13:49

琴日吃飯果陣就講到月底會有個BB展...想去睇下有冇乜嘢課程岩我哋兩公婆..因 ...

又真係唔洗理佢地點講,奶奶個代懷孕點都冇依家我地呢家資訊甘多,好多都係bb出世先算,或再聽上一輩既人點教,所以你當傾閑偈就算,唔洗放上心既

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

某程度上佢講得冇錯咼~人人都有第一次,個個一生個B出黎就識咩,唔識就學,只不過你地學既方法唔一樣啫,佢講冇心你都唔好聽到有意喇~你做人呀媽想點學咪點學,佢有佢講你有你做,同埋咁小事唔好同老公呻喇,你想佢幫邊個?

cathngai    發表於 21-3-19 18:20

珍珠宮

琴日吃飯果陣就講到月底會有個BB展...想去睇下有冇乜嘢課程岩我哋兩公婆..因 ...

老實講, 當年我都買唔少書去睇去學, 係醫院安胎, 都跟姑娘去學揍BB

但當生左B 帶回家照顧, DAY 1就已大壓力, 乜都唔記得晒點做, 都是一到迫自己去做, 邊做邊領悟, 所以上下堂係可以, 但實習才重要
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

回覆樓主:

事實我都覺得唔使出去學。。。
比個公仔你攬住,同實際軟淋淋的一個bb,根本都唔同。
Basic 嘢醫院會教,youtube 都大把,高深嘢個個bb 都唔同,到時多看書多研究tailor made to your baby 仲好啦。

男爵府

回覆樓主:

又唔係下下都要佢認同,咪佢有佢講你有你做,要對BB負責嘅只有父母

民房

SUMSUM_88 發表於 21-3-19 13:55
好多年前,我去健康院,好多唔同講座教點樣照顧BB,免費的,有時間可以去聽下,不過疫情期唔知仲有冇
...

疫情已經冇啦

民房

caliamama 發表於 21-3-19 15:15
某程度上佢講得冇錯咼~人人都有第一次,個個一生個B出黎就識咩,唔識就學,只不過你地學既方法唔一樣啫, ...

佢冇幫我反而插返我

水晶宮

Tiffany_89 發表於 21-3-19 19:10
佢冇幫我反而插返我

儍女,以後唔好係老公面前講關於奶奶所有野,你可以返外家呻,我年輕時乜嘢(包括奶奶,姑奶)都同老公講,日子耐左老公好反感影響夫妻關係,而家學精了!

大宅

第一次做媽媽,一定好多野想學。呢一代唔同上一代。10年前連t21都唔使做。
而家又有Montessori new born game , 3-6months blablabla
以前邊有呢d. 我覺得上youtube 都有好多野學。 可以睇下youtube sin.

我嚴我老公唔上心,自己唔睇資料,但係又成日好緊張。所以佢今年生日禮物係一本書 - how to become a dad

珍珠宮

其實奶奶講嘅無錯,只係你覺得唔啱聽
唔影響bb安危嘅事,唔洗同老公講
要呻搵朋友呻,同老公呻只會影響夫妻關係

男爵府

牛年勳章

我聽過一句:你生左bb自然會識,我果時都係無教我。
我諗起我媽媽

男爵府

唔識學 可以慢慢學

最怕有大一隊 豬隊友 輪流增加煩惱

大宅

我都係初為人母,我明白你奶奶意思,因為好多事情都係經驗累積,但會行多好多冤枉路!(老人家湊幾件,湊完一件佢已經識應付第二件)

但我哋啲代唔同,我地會吸收唔同資訊再分析邊樣好同唔好,先安排仔女架路!

不過我覺得bb展啲課程太hard sell同埋太參次
我寧願上YouTube同睇書學

生咗小朋友後,我先發現做人妻偽術,(聽吓謝安琪人妻的偽術)有時好多事唔需要同老公講,生完你就會明白,如果咁少事都引發問題生完問題仲一大籮

大宅

第一胎 我有俾過錢上課程
不過係要叫埋老公一齊上
免費講座都係拉埋老公去

不過大部分資訊其實健康院網頁都有
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/child_care.html

我覺得坐月比較重要
真係做唔到煮到埋黎就食
我兩胎都係老公幫坐月
有啲野真係要陀個陣學同處理

首頁

尾頁

跳至