家庭理財

跳至
[家庭理財] 價值投資  

首頁
34567...79

尾頁

男爵府

bhamcy 發表於 21-3-24 00:24
你幾錢入?

我吉利和長汽坐哂艇,溝完又跌

吉利 $28.1
廣汽 $7.75

持貨不多,但跌咗我無溝
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

木土土 發表於 21-3-24 00:39
十幾廿年前既買入賣出價,每次派息,一check 就知道

每隻盈蝕額及一年總額易睇到之外
我有一欄我分開"包括股息"及"不包括股息"
方便觀察股息總額

大宅

大家都好專注買股票
我d 股埋單暫時都係蝕,我再冇新資金泵啦,每個月出糧計過條數都猛猛緊,要儲一排先再有新資金,本身唸住用果舊錢滾大佢,點知坐左蟹貨

伯爵府

Irene1121 發表於 21-3-24 00:01
我暫時有33隻
所以都要睇時期睇價格去整理一下

我高峰期有1x隻,但真係容易睇漏眼錯過出貨時機,試過幾次之後就決心減少數量。

琥珀宮

Irene1121 發表於 21-3-24 09:56
每隻盈蝕額及一年總額易睇到之外
我有一欄我分開"包括股息"及"不包括股息"
方便觀察股息總額

我都有分開,用唔同sheet ,方便睇成本價(包/不包括股息)。
亦有另一張sheet 係年結,每年一張,一個summary 睇晒每隻股隻,只計一年既賺蝕及股息收入。見住每年收息總額有增加,目標係去到自己返工既年薪,就可以退休

男爵府

littlefire 發表於 21-3-24 10:02
大家都好專注買股票
我d 股埋單暫時都係蝕,我再冇新資金泵啦,每個月出糧計過條數都猛猛緊,要儲一 ...

最緊要股票錢係閒錢不急用,家中留有儲備錢以防萬一
所以我鍾意D高息藍籌股多過話題股
不要擔心,好股始終會升
暫時抖抖靜觀其變或隔岸觀火吧

男爵府

babe13E 發表於 21-3-24 10:14
我高峰期有1x隻,但真係容易睇漏眼錯過出貨時機,試過幾次之後就決心減少數量。
...

你係FTM都可專注D股價,好好多
你又係用Excel記錄?

男爵府

木土土 發表於 21-3-24 10:15
我都有分開,用唔同sheet ,方便睇成本價(包/不包括股息)。
亦有另一張sheet 係年結,每年一張,一個sum ...

我哋目標一致股價股息Go Go Go

大宅

回覆 Irene1121 的帖子

依家真係蝕得越來越多, 唯有擺係度等待啦, 哎, 是閒錢. 好幾隻都係高位入左. 以後要注意下.

男爵府

VV8166 發表於 21-3-24 10:33

依家真係蝕得越來越多, 唯有擺係度等待啦, 哎, 是閒錢. 好幾隻都係高位入左. 以後 ...

今日我估我有40%股未到入市價
但唔敢入ebanking睇證券嗰版係無眼睇
唉,跌咁多日搞乜吖

伯爵府

木土土 發表於 21-3-23 23:01
我9988開頭好似700咁,只玩SP,賺到幾好權金(多過700好多)。玩熟咗,比較有信心持貨(有部分係SP入)
...

巴巴呢2日個價都好硬淨喎!

伯爵府

Irene1121 發表於 21-3-24 10:19
你係FTM都可專注D股價,好好多
你又係用Excel記錄?

我冇做紀錄呀。
我只睇總數。

珍珠宮

Irene1121 發表於 21-3-24 10:42
今日我估我有40%股未到入市價
但唔敢入ebanking睇證券嗰版係無眼睇
唉,跌咁多日:zomb ...

我跌市時會特別留意,睇吓邊啲股可以買入

大宅

全部坐緊啦, 仲要係蝕好幾成, 陰公. 單係吉利都蝕左好多.

子爵府

VV8166 發表於 21-3-24 11:14

全部坐緊啦, 仲要係蝕好幾成, 陰公. 單係吉利都蝕左好多. ...

吉利今日跌得好勁,唔知溝唔溝好

男爵府

babe13E 發表於 21-3-24 11:09
我冇做紀錄呀。
我只睇總數。

你咁專注炒股及投資,又多股,如有File會方便紀錄及衡量㗎

珍珠宮

babe13E 發表於 21-3-24 11:09
我冇做紀錄呀。
我只睇總數。

我通常靠銀行統計,不過自己對長線持有的,我會特別關注因通常銀碼會比較大,儘量想降低入市價,自己會做吓記錄

男爵府

bbc2018 發表於 21-3-24 11:13
我跌市時會特別留意,睇吓邊啲股可以買入

真羨慕
我D股票資金全係自己血汗錢,一部分要用於家庭支出及阿仔美國大學費用
所以不會動用儲備金,而家要停一停買入股票,除非有沽出

男爵府

bhamcy 發表於 21-3-24 11:17
吉利今日跌得好勁,唔知溝唔溝好

我會睇下自己可動用資金,及汽車股佔有率
仲有信心及吉利發展

男爵府

VV8166 發表於 21-3-24 11:14

全部坐緊啦, 仲要係蝕好幾成, 陰公. 單係吉利都蝕左好多. ...

首頁
34567...79

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊