家庭理財

跳至

首頁
12345...79

尾頁

珍珠宮

今日大市跌,個別股票跌幅大,亦有股票創52週新高
2月26日沽咗創新高地產股884,換入各方面條件都覺得值得買的電力股836。預咗好似內房股要守一排。因息高,估值偏低,所以在恒指高位時,單一股票自己仍會重注,持股HSBC 有50000股;Citibank 有100000股,之前高位減持一部分電訊股941,728換馬買入。

昨天公佈業績,今日曾經升幅多過13%

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-3-19 15:26
今日大市跌,個別股票跌幅大,亦有股票創52週新高
2月26日沽咗創新高地產股884,換入各方面條件都覺得值得 ...

$9.13 是836昨天收市價,我自己投資組合,就算長線收息,但由於最近股市波動大,自己會take profit 先,換入自己覺得相對抵買的股份,降低持股的股價。近年分散版塊投資,減低風險

男爵府

回覆 bbc2018 的帖子

你好劲啊,8.8想入冇入,昨天看他出业绩都不郁都冇入,点知今早一冲飛天,10+%,都不知还不可以入。。。。

珍珠宮

cllok 發表於 21-3-19 15:43
回覆 bbc2018 的帖子

你好劲啊,8.8想入冇入,昨天看他出业绩都不郁都冇入,点知今早一冲飛天,10+%,都不知 ...

我自己睇好佢新能源的盈利貢獻,避免受煤價太大影響,潔淨能源亦會國策支持。在上年大圍經營困難下,盈利增長15%,派息亦增長15%,不過今日升幅大,大市又波動,可能會調整吓。

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-3-19 15:27
$9.13 是昨天收市價,我自己投資組合,就算長線收息,但由於最近股市波動大,自己會take profit 先,換入 ...

今日差不多最高位收市。 近年多咗時間管理自己的投資組合!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都睇緊啲收息股
而家個市咁高,得個睇字都係
想等市回落先買黎長渣收息

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-3-19 23:31
我都睇緊啲收息股
而家個市咁高,得個睇字都係
想等市回落先買黎長渣收息

呢隻我買入價有7厘4收息,上年底位買入的名單股有幾隻收更高息!

大市調整,我亦會趁機會再入番之前高位減持的股份,收息股買入價真係好緊要!

伯爵府

bbc2018 發表於 21-3-19 22:15
今日差不多最高位收市。 近年多咗時間管理自己的投資組合!

都話你係大戶啦!求其入一隻都7位數。勁!
BTW,下次可唔可以早啲講下你入咩貨,等我呢啲C9仔執返少少買餸錢。

伯爵府

我自己昨日跌市入左少少883同2013。

子爵府

bbc2018 發表於 21-3-20 13:57
呢隻我買入價有7厘4收息,上年底位買入的名單股有幾隻收更高息!

大市調整,我亦會趁機會再入番之前高位 ...

女股神,請問你可唔可以公開你嘅股票名單,等我哋參考吓、學下野?

珍珠宮

babe13E 發表於 21-3-20 14:49
都話你係大戶啦!求其入一隻都7位數。勁!
BTW,下次可唔可以早啲講下你入咩貨,等我呢啲C9仔執返少少買餸 ...

電力股之前有提到話"可能"追落後,不過始終大市波動,836公佈業績前一日曾經跌咗3%,其實自己通常買完亦會跌,只係有信心持有。如果其他人跟咗買入,見市況差,隻股又跌,可能信心不大會損價放咗。

伯爵府

bbc2018 發表於 21-3-20 16:04
電力股之前有提到話"可能"追落後,不過始終大市波動,836公佈業績前一日曾經跌咗3%,其實自己通常買完 ...

明白明白!所以我想買咩股通常都會先留意一段時間先,直到覺得價錢適合才入貨。你買的電力股我又真係冇留意開,所以就算你講左都可能只係觀察住,未必會跟入,當然亦都可能因此而錯失機會都未定。

珍珠宮

babe13E 發表於 21-3-20 14:51
我自己昨日跌市入左少少883同2013。

883 自己早咗增持番

2013末買過,8083之前放咗,只有微利,其實自己唔少股份只係小注冶情

珍珠宮

cupid0627 發表於 21-3-20 15:56
女股神,請問你可唔可以公開你嘅股票名單,等我哋參考吓、學下野?

我只係一位還在努力投資的散户,其實回報率比起其他投資者並不高。自己還在摸索階段,由以前專注,長情到近年分散,有些短線,其實自己亦在轉變。

其實現時大市還在高位,尤其外圍太高,風險其實好高,不宜公開,不過我之前亦有提過持有甚麼股票,大家講的熱門如941,883, 9988, 688,5等我都有,太冷門或科技股在大市波動下,可能會調整得深,自己亦在坐艇中如吉利,中芯。

大家有時討論下,我咁耐以來自己第一次在理財版出post.

伯爵府

bbc2018 發表於 21-3-20 16:04
電力股之前有提到話"可能"追落後,不過始終大市波動,836公佈業績前一日曾經跌咗3%,其實自己通常買完 ...

想請問下你隻隻的投資額都係咁大,我細膽,小小地幾萬就ok,所以賺唔多

琥珀宮

bbc2018 發表於 21-3-20 16:42
我只係一位還在努力投資的散户,其實回報率比起其他投資者並不高。自己還在摸索階段,由以前專注,長情到 ...

「咁耐以來自己第一次在理財版出post」

以後出多啲,你應該好受歡迎

珍珠宮

graceyung 發表於 21-3-20 18:49
想請問下你隻隻的投資額都係咁大,我細膽,小小地幾萬就ok,所以賺唔多
...

我上面有提到自己亦有股票只是小注,幾萬元亦有幾隻,十幾萬,二十幾萬等亦有,自己會根據組合和市況調整比例

珍珠宮

木土土 發表於 21-3-20 19:45

唔會啦!其實投資好個人,近排得閒,可能遲吓轉去其他版面。

旅遊版可能潛力好啲

前排教育版,自己都係貪新鮮

男爵府

bbc2018 發表於 21-3-20 16:42
我只係一位還在努力投資的散户,其實回報率比起其他投資者並不高。自己還在摸索階段,由以前專注,長情到 ...
謝謝你分享及善意
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

木土土 發表於 21-3-20 19:45

其實我多年來一直都鍾意睇你留言㗎
最近鍾意咗babe13e及bbc2018
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

首頁
12345...79

尾頁