夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

為了小朋友有更好的讀書生活,我們兩公婆都想移民,但卻在為去那兒爭持不下。佢想去加拿大,理由係有屋企人在、讀書冇考試,但因為年紀不小了,只可用投資移民,七位數字。我要俾因為佢冇做嘢好幾年,冇錢!而且我仲要做申請人,因為佢申請唔夠分。

我想去英國,因為可慳大筆投資費用,可留做生活費。兩地都冇工作offer,去到都未知搵工情況,可以留多個錢就留,所以我表明不會申請投資移民。結果佢反面,大閙我港女、守財奴,叫我俾返佢有工作時俾過我嘅家用,要攞去投資移民。我開左張支票俾佢,同佢講以後大家無拖無欠。其實佢就算有$都唔夠分數,俾左佢即係俾佢攞去托!

複式洋房

小洳 發表於 21-3-20 09:03
為了小朋友有更好的讀書生活,我們兩公婆都想移民,但卻在為去那兒爭持不下。佢想去加拿大,理由係有屋企人 ...

過去五年佢冇心再找工作,兩年前佢話要移民,我同佢講不如先去打工,努力賺錢,咁大家可以儲多啲錢作將來打算,結果佢都係唔郁。我自問咁多年從來未問我佢攞家用,大家有工作時,租金工人旅遊我負責,水電煤佢負責。到佢冇工作後,我連水電煤都接手了。今日佢咁對我,我心碎到一地,而居然流不出一滴眼淚,也許真係哀莫大於心死....

別墅

回覆 小洳 的帖子

加拿大早前已經更改移民政策, 夫婦二人其中一位申請留學就可以全家人過去, 畢業後搵到工作就可以再申請居留, 唔需要投資, 係最慳錢嘅移民方法,我有幾位朋友一家已經過咗去, 移民係大事, 因為等同連根拔起, 好多嘢要好好部署, 唔清楚可以問下移民顧問或上網搵下資料, 希望可以幫到你😊

複式洋房

Q-Ling 發表於 21-3-20 09:33
回覆 小洳 的帖子

加拿大早前已經更改移民政策, 夫婦二人其中一位申請留學就可以全家人過去, 畢業後搵到工 ...

多謝資料!我們有硏究過,但申請study permit 成數已經好微,而且graduate 後對分數已冇大幫助,除非可以繼續打幾年工!age 我地已完全冇分!

男爵府

佢有野做果時都只係負責水電煤?
移民真係連根拔,你老公喺香港都已經失業幾年過到去真係仲會搵野做?
計清楚手上有幾多資金先好過去,最怕係小朋友習慣左果邊生活但你地又無錢又無野做

複式洋房

飛天紅豬俠 發表於 21-3-20 10:03
佢有野做果時都只係負責水電煤?
移民真係連根拔,你老公喺香港都已經失業幾年過到去真係仲會搵野做? ...

所以點解想去英國,慳返投資$都夠用兩三年....

男爵府

回覆 小洳 的帖子

撇開移民問題,你都應該為自己打算吓,唔好話為左小朋友,唔開心嘅夫妻關係亦可以對小朋友有唔好嘅影響,加油

holovebb    發表於 21-3-20 12:06

複式洋房

飛天紅豬俠 發表於 21-3-20 10:38
回覆 小洳 的帖子

撇開移民問題,你都應該為自己打算吓,唔好話為左小朋友,唔開心嘅夫妻關係亦可以對小朋 ...

其實係要正視的,謝謝你!小朋友已夠大,知道家庭氣氛唔好,也知道爸爸沒有認真積極生活!

珍珠宮

減齡達人勳章

小洳 發表於 21-3-20 10:29
所以點解想去英國,慳返投資$都夠用兩三年....

兩三年後呢?

複式洋房

為了小朋友有更好的讀書生活,我們兩公婆都想移民,但卻在為去那兒爭持不下。佢想去加拿大,理由係有屋企人 ...

有得選擇都分歧,難為幾多人想移民,搵哂全世界都無個地方合資格。

大宅

當初係擔心香港政治環境,小朋友前途先打算移民,而家未開始已家變,況且你老公態度都有問題,建議先處理夫妻關係,再考慮移民⋯⋯勉強移民加拿大、再搞到離緍,問題仲大!

男爵府

其實去到冇收入,生活都好難維持,再加上佢自己都失業甘多年,係應該諗下當下再打算,如果唔夠錢,應該搵下工儲夠再申請

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

移民去到新地方,如果你老公唔搵或搵唔到工作,靠你維持全家生活,你頂得到嗎?
生活係好現實,就算加拿大有親人,對方唔可能一世接濟你。
個個都話移民去到肯做低下工點都會搵到食,但人生冇可能只為兩餐。尤其是在香港中產,就算住公屋都一年去幾次旅行嗰D,移民之後就知味道。
你老公好有問題,竟然可以追回以前水電煤費用,佢冇用咩?要計的話,你要收埋佢租。你老公5年唔工作,有冇做家務,照顧仔女?如果冇,你仲想繼續養佢?你唔係佢阿媽喎。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

離婚各有各去喇

子爵府

現在要想的不是移民,是婚姻

複式洋房

soso1227 發表於 21-3-20 11:19
移民去到新地方,如果你老公唔搵或搵唔到工作,靠你維持全家生活,你頂得到嗎?
生活係好現實,就算加拿大 ...

起初兩年仲有個工人姐姐,後來cut 咗佢咪負責兩餐,其他家務我做。小朋友功課就一直都係我搞,佢哋都唔肯俾佢教,因為冇耐性。

複式洋房

CCHINGC 發表於 21-3-20 11:47
現在要想的不是移民,是婚姻

我都想唔到可以做什麼了,佢都開到口要$,大家都攤牌了,是吧?

複式洋房

FennieMan 發表於 21-3-20 11:01
兩三年後呢?

希望有份工,否則繼續食老本....我去到英國有connection,搵到工其實成數高....

複式洋房

soso1227 發表於 21-3-20 11:19
生活係好現實,就算加拿大 ...

佢係加拿大親人成日同佢講去到肯做一定有工做,只要基本上有間屋有架車就得。我得啖笑,真係害人不淺!

珍珠宮

小洳 發表於 21-3-20 14:04
佢係加拿大親人成日同佢講去到肯做一定有工做,只要基本上有間屋有架車就得。我得啖笑,真係害人不淺!
...
咁簡單,個個仆住去囉!親人係直屬親人?如果唔係,去到都唔會上心幫你地。
未移民已經嘈,移咗民,面對唔同既生活環境,面對難關,咪日日家嘈屋閉?本來為了小朋友,變咗害了小朋友!

首頁

尾頁

跳至