婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我剛做完手術局部切除腫瘤,下個月會在政府醫院見醫生,之後開始做電療,電療痛唔痛?加上我本身皮膚唔好,有濕疹底。我都真係驚電療灼傷皮膚嘅情況會特別嚴重,有冇過來人的jm 們可以講吓,你哋當時皮膚情況點?容唔容易捱過20次?另外有冇啲乜嘢可以特別注意?

仲有,我今次睇嘅醫生(幫埋我做手術),我個人覺得麻麻地,我想問康復之後每半年覆一次診,可唔可以轉去睇馬國權醫生?我見呢度好多人都讚佢,但佢好難約,同埋我知而家好多醫生都唔鍾意睇覆診性質嘅病人,只係想接嗰啲需要做手術嘅病人,馬醫生會唔會係呢類呢?

先謝謝各位

複式洋房

關於電療方面,其實我已在網上睇咗好多資料,但我想問吓有冇真正嘅過來人,可以聽下你哋電療嘅情況係點樣

子爵府

我媽患乳癌做電療時感覺似曬燈,唔痛!放心

複式洋房

ccss115 發表於 21-3-21 18:50
我媽患乳癌做電療時感覺似曬燈,唔痛!放心

多謝你回覆(emoji)(emoji)

男爵府

yoyosis 發表於 21-3-21 19:28
多謝你回覆(emoji)(emoji)

電療時冇感覺, 好快就OK. 完成後亦不太難受, 只是些紅/黑 & 損, 完成後過了一段時間, 我有 查 蘆薈 (可以查詢你的醫生), 好快冇事. + 油! +油!

複式洋房

WIN123 發表於 21-3-22 12:25
電療時冇感覺, 好快就OK. 完成後亦不太難受, 只是些紅/黑 & 損, 完成後過了一段時間, 我有 查 蘆薈 (可 ...

多謝你師姐

大宅

yoyosis 發表於 21-3-20 17:51
關於電療方面,其實我已在網上睇咗好多資料,但我想問吓有冇真正嘅過來人,可以聽下你哋電療嘅情況係點樣
...

電療只會攰,唔痛。皮膚會曬黑,要大約三個月左右先會回復正常膚色。
放射治療師會系你身上劃線,唔好整甩佢,要再劃就嘥時間。冲涼唔可以用梘液,d水由膊頭慢慢流水落去。
我做完電療三個幾月。

大宅

yoyosis 發表於 21-3-20 17:51
...

電療只會攰,唔痛。皮膚會曬黑,要大約三個月左右先會回復正常膚色。
放射治療師會系你身上劃線,唔好整甩佢,要再劃就嘥時間。冲涼唔可以用梘液,d水由膊頭慢慢流水落去。
我做完電療三個幾月。

複式洋房

Naughty917 發表於 21-3-23 23:31
放射治療師會系你身上劃線,唔好整甩 ...

師姐,我做完手術兩星期,局部切,傷口嘅上方,近上胸位置好硬,輕輕摸落去就好似撞瘀咗嘅感覺。上星期覆診時醫生再照超聲波話冇瘀血,只係需要時間復原。

你當日有冇呢種情況?我擔心有瘀血,因為我引流只前後插咗兩日咋

我醫生都係答嘢好短果種人....

複式洋房

Naughty917 發表於 21-3-23 23:31
放射治療師會系你身上劃線,唔好整甩 ...

啲線係咩最後都會甩㗎?我見網上有人話係紋落去,永久?

大宅

yoyosis 發表於 21-3-24 09:15
啲線係咩最後都會甩㗎?我見網上有人話係紋落去,永久?

D 線系劃上去,方便放射治療師幫你做電療,個d系水筆,用酒精棉,一抹就甩。

大宅

回覆 yoyosis 的帖子

我2月做完電療, d 線係普通marker 筆畫落去,會甩的。但係會用紋身點幾點,呢幾點就吾會甩。

大宅

yoyosis 發表於 21-3-24 09:13
師姐,我做完手術兩星期,局部切,傷口嘅上方,近上胸位置好硬,輕輕摸落去就好似撞瘀咗嘅感覺。上星期覆 ...

我都有呢個情況,但慢慢乳房會自己restructuring, 之後會慢慢soft, 而家我好似以前8成至8成半左右,始終切左舊肉,係會有凹凸,慢慢會睇慣,加油!

複式洋房

chanbaby 發表於 21-3-30 00:16

我2月做完電療, d 線係普通marker 筆畫落去,會甩的。但係會用紋身點幾點,呢幾點就 ...

謝謝師姐解答

複式洋房

Naughty917 發表於 21-3-30 00:18
我都有呢個情況,但慢慢乳房會自己restructuring, 之後會慢慢soft, 而家我好似以前8成至8成半左右,始終切 ...

謝謝師姐!我電療係驚皮膚問題,因為我有濕疹,胸附近都有濕疹。

聽完你講胸硬嘅問題,咁我都放心了,事實今星期都開始軟返啲。

希望快啲捱埋個電療啦

大宅

yoyosis 發表於 21-3-30 17:51
謝謝師姐!我電療係驚皮膚問題,因為我有濕疹,胸附近都有濕疹。

聽完你講胸硬嘅問題,咁我都放心了,事 ...

廿幾次,好快過!加油!

男爵府

chanbaby 發表於 21-3-30 00:16

我2月做完電療, d 線係普通marker 筆畫落去,會甩的。但係會用紋身點幾點,呢幾點就 ...

咁我有啲唔同,我全部都係筆畫嘅,無紋點

男爵府

加油

複式洋房

Patsiu 發表於 21-4-1 19:19

唔該師姐!咁我到時問下先,因為可以唔紋就最好啦,不過嚟緊天氣熱,都驚多汗會甩

大宅

Patsiu 發表於 21-4-1 19:19

我都系,無紋點

首頁

尾頁

跳至