婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Naughty917 的帖子

我想問下大家食緊荷爾蒙藥OR鈣片, 有冇感覺有副作用? 有冇食其他...增加抵抗力OR減副作用? 我有食松茸, 但我感覺唔到有乜用....

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

加油(emoji)(emoji)祝福

複式洋房

WIN123 發表於 21-4-5 23:01

我想問下大家食緊荷爾蒙藥OR鈣片, 有冇感覺有副作用? 有冇食其他...增加抵抗力OR ...

我唔使食任何藥所以答唔到你,希望有其他師姐解答。
我反而想問,乳癌康復後,可唔可以食雲芝?我係原位癌零期,手術完了,現等電療,不用化療。其實我傾向唔想食雲芝,但剛剛有朋友買咗送比我,仲要唔止一盒,我去睇過價錢,嚇了一跳.... 又唔想嘥

複式洋房

sze811 發表於 21-4-5 23:17
加油(emoji)(emoji)祝福

多謝你jm

大宅

WIN123 發表於 21-4-5 23:01

我想問下大家食緊荷爾蒙藥OR鈣片, 有冇感覺有副作用? 有冇食其他...增加抵抗力OR ...

有食緊,副作用系會令子宮膜增厚,所以你要三至六個月去檢查一次。我冇食其他,只係煲下湯飲。

大宅

yoyosis 發表於 21-4-6 18:58
我唔使食任何藥所以答唔到你,希望有其他師姐解答。
我反而想問,乳癌康復後,可唔可以食雲芝?我係原位癌 ...

我自己覺得云芝冇用,朋友話送比我,但我唔敢食。

男爵府

[quote]Naughty917 發表於 21-4-7 11:42
有食緊,副作用系會令子宮膜增厚,所以你要三至六個月去檢查一次。我冇食其他,只係煲下湯飲。
.
謝謝! 我覺得 周身根痛嚴重左. 眼瞓嚴重左....但我唔知是否副作用....

大宅

WIN123 發表於 21-4-7 15:15
[quote]Naughty917 發表於 21-4-7 11:42
有食緊,副作用系會令子宮膜增厚,所以你要三至六個月去檢查一次 ...

我只係左邊攰d,但係你每日都要做拉筋,否則d筋硬左就鬆唔番

複式洋房

今日終於開始劃線了,要紋咗9點在身上,聽講唔同醫院唔同做法,我呢間政府醫院係要紋嘅,不過好在真係好細嘅一個點,我都搵唔返哂全部9點出嚟,哈哈
而家再等醫院電話先知幾時第一次電,話大概等4-5星期,希望快啲啦,好想快啲完結個治療呀

子爵府

yoyosis 發表於 21-3-20 17:46
我剛做完手術局部切除腫瘤,下個月會在政府醫院見醫生,之後開始做電療,電療痛唔痛?加上我本身皮膚唔好, ...

想問你私家做幾錢呀?

複式洋房

alicewong18 發表於 21-4-20 22:38
想問你私家做幾錢呀?

切除部分,住咗3晚,$105,000

大宅

yoyosis 發表於 21-4-22 08:34
切除部分,住咗3晚,$105,000

你好,請問你排政府醫院電療要幾耐? 有冇得揀排邊間政府醫院?

我媽媽case 同你好似,下星期會做私家做手術。都諗住去政府排電療。

複式洋房

Howt 發表於 21-6-2 17:13
你好,請問你排政府醫院電療要幾耐? 有冇得揀排邊間政府醫院?

我媽媽case 同你好似,下星期會做私家做 ...

我私家醫生直接幫我由佢地fax封轉介信去政府醫院,我完全唔使自己去排期㗎。我3月9號做手術,大概3月20號左右就收到醫院電話,叫我4月8號去醫院腫瘤科第一次見醫生,我見當時登記處有張紙貼出嚟,寫住新症大約排5個星期。

見第一次醫生,主要係驗血同驗尿,同埋比醫生望吓個傷口,跟住就叫我返去等電話。等到第3個星期(比我想像中快)就收到電話,叫我4月22 & 23號都要去設計室做電療模型同埋紋點在身上,之後都係叫我返去等電話。

之後等咗幾日又收到電話,30/4叫我去劃線在身上(方便對位電療),話5月3號會係第一次電。

因為係最近嘅事,所以啲日子我都仲記得好清楚,希望幫到你。

複式洋房

Howt 發表於 21-6-2 17:13

我媽媽case 同你好似,下星期會做私家做 ...

所以由我3月9號做手術,直到第一次電療係5月3號。雖然都接近等咗兩個月,但其實電療係半年內完成就可以的。而且我個人覺得,大概隔兩個月先開始電都係好呀!傷口會好咗好多,雖然我係局切,傷口都短,但半個胸係硬咗一個半月先軟返,所以我覺得抖個半至兩個月先電都係好事。

至於你話可唔可以揀其他區嘅政府醫院,我就唔知了,但其實唔需要跨區,因為電療嘅儀器間間醫院都一樣,唔需要特登咁樣去跨區,而且電療係日日都要去,星期一至五,如果跨區,淨係交通時間都好累,唔值得呀

複式洋房

..

公爵府

yoyosis 發表於 21-3-20 17:46
我剛做完手術局部切除腫瘤,下個月會在政府醫院見醫生,之後開始做電療,電療痛唔痛?加上我本身皮膚唔好, ...
馬醫生係呢度嘅jm介紹我,佢非常之好,有同理心,你試吓睇佢啊!

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-3 09:12
馬醫生係呢度嘅jm介紹我,佢非常之好,有同理心,你試吓睇佢啊!

好的,多謝你

大宅

謝謝你嘅分享

大宅

yoyosis 發表於 21-6-2 21:12
所以由我3月9號做手術,直到第一次電療係5月3號。雖然都接近等咗兩個月,但其實電療係半年內完成就可以的 ...

我媽媽啱啱做完手術。一切順利。10/6親身去左政府排電療,給了4/8見醫生期。係咪太耐? 之後仲要等其他程序先開始電....

男爵府

回覆 Howt 的帖子

都唔算太耐。我私家醫院9月做手術,11月做電療。
做電療係要等傷口完全復原先可以做。

首頁

尾頁

跳至