論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如上題,有以下問題想問:Thx!
1)需要通知入境處嗎?定不用通知?因為約已寫明完約日期
2)是否早一個月通知菲傭不續約便可,要書面通知嗎定口頭都可以?
3)完約日為26/04/2021,係咪買27/4/2021回菲機票便可以 ,年假我可以用錢來補償?
4)僱主要做什麼手續嗎?

子爵府

留毛想知
我睇返合約 不見合約上有寫明完約日期
是入屋日計定落機開始計

寶石宮

2023年兔年勳章

LC116 發表於 21-3-22 11:20
留毛想知
我睇返合約 不見合約上有寫明完約日期
是入屋日計定落機開始計

睇visa 由抵港開始計兩年

大宅

baspafa 發表於 21-3-22 09:42
如上題,有以下問題想問:Thx!
1)需要通知入境處嗎?定不用通知?因為約已寫明完約日期
2)是否早一個月通 ...

1) 不用,合約期內終止才要通知
2)可以,不用書面
3)正確,注意完約日是由佢抵港日開始計
4)我會整張表比佢,列清所有AL,last salary, 機票及交通費比佢簽收

大宅

clyeu 發表於 21-3-28 17:12
2)可以,不用書面

吾該曬(emoji)(emoji)

子爵府

clyeu 發表於 21-3-28 17:12
2)可以,不用書面

1/7抵港,完約日係1/7 定30/6?

另想問佢visa係1/7到期,沒有好像斷約的有多14日,我機票要買幾時走?

大宅

LC116 發表於 21-4-7 11:22
1/7抵港,完約日係1/7 定30/6?

另想問佢visa係1/7到期,沒有好像斷約的有多14日,我機票要買幾時走?

完約應該係30/6
仲續唔續?續就買1/7
唔續,都買1/7 , 但可改的機票,你提供了合約所定的了,唔走佢責任不在你

子爵府

clyeu 發表於 21-4-7 15:39
完約應該係30/6
仲續唔續?續就買1/7
唔續,都買1/7 , 但可改的機票,你提供了合約所定的了,唔走佢責任 ...

唔續了
Agent同我講1/7入境 ,所以1/7完 ,visa都係去到1/7
visa 1/7, 是否代表1/7之後不可留港? 如果係1/7先完約咪好似有啲問題

子爵府

clyeu 發表於 21-4-7 15:39
完約應該係30/6
仲續唔續?續就買1/7
唔續,都買1/7 , 但可改的機票,你提供了合約所定的了,唔走佢責任 ...

我不續約,有冇要求最遅要幾耐要通知工人?
宜家可能難買機票 visa1/7 但如果買唔到1/7可以嗎?要揀早過1/7定1/7之後都可以?
佢家鄕係要去到菲律賓隔離完再轉機,隔離嗰筆係咪不用僱主負責?

大宅

LC116 發表於 21-4-7 20:13
我不續約,有冇要求最遅要幾耐要通知工人?
宜家可能難買機票 visa1/7 但如果買唔到1/7可以嗎?要揀早過1/ ...

最準確的答案可能入境事務處確認比較好。
如果佢visa 去到1/7,我會寧願買早一兩日,僱主責任是確保符合法例,visa 到期前早一兩天絕對可以。
佢走時要在菲隔離不是你責任了,應該佢自己責任。
幾早前通知工人?我會一個月前,雙方有準備

寶石宮

2023年兔年勳章

LC116 發表於 21-4-7 20:09
唔續了
Agent同我講1/7入境 ,所以1/7完 ,visa都係去到1/7
visa 1/7, 是否代表1/7之後不可留港? 如果係1 ...

假設 入境1/1 完約31/12
所以 入境1/7 完約30/6

子爵府

Poyau 發表於 21-4-8 00:40
假設 入境1/1 完約31/12
所以 入境1/7 完約30/6

Thanks

我就覺得agent話1/7先完都唔知係咪真

寶石宮

2023年兔年勳章

LC116 發表於 21-4-8 11:38
Thanks

我就覺得agent話1/7先完都唔知係咪真

Welcome
Agent想想糧期就應該知邊日完約

男爵府

1)斷約/完約 都要係合約終止14日內通知入境處,填ID407E
2)口頭通知都ok
3)視乎佢護照裡面張visa日期,如果寫26/4,就一定要係26號或之前離開香港,否則當逾期逗留。年假可以用錢代替
4)根據勞工法例補足錢

首頁

尾頁

跳至