自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

回覆樓主:

點解復課同試針要掛勾

公爵府

averymom 發表於 21-3-22 11:30
若結果順利,可進一步擴至小學生,並隨着師生均接種疫苗,最快明年初陸續全面恢復面授課程。

明年初先陸續 ...

文章好似無講過政府倡議打疫苗係復課條件。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

咩鬼野都要同復課掛鉤,廢到一個極點

其實唔係D青年人想廢,係呢個S正苦逼年青人廢

珍珠宮

.

公爵府

2023年兔年勳章

apple~y 發表於 21-3-22 13:14
其實平時中大港大都會徵合適自願者試新藥物新治療拿數據
只不過今次係打疫苗

其實有乜嘢好大驚小怪,新治療方法當然要搵人試先至會有數據。

好多時去醫院,啲醫生都會問你願唔願意試新治療方法。呢啲係你情我願嘅事,風險同治療效果係成正比。

公爵府

2023年兔年勳章

tinlong22 發表於 21-3-22 13:22
岩既, 應該搵其他人做白老鼠, 最好全世界打夠七成, 自己唔駛打

世事都俾你睇透了

象牙宮

apple~y 發表於 21-3-22 13:39
港大都係睇外國數據
外國上年年尾開始已打緊12至17歲拿數據
先有呢個計劃徵中學生

咁即係都係搵真人測試啦!點都要有人行第一步,講到尾自私怕死咪唔會囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

florapang0426 發表於 21-3-22 14:17
叫啲高官call佢地啲仔女返香港試囉,香港應該冇父母會理政府啩

如果係科興+藥廠認為OK+其他地方一齊試
我唔介意

復必泰我就唔會, 因為新技術

試與唔試, 無所謂, 個個人取向唔同
但真係唔好一邊乜都唔做
一邊又嘈服課
之後有學生中招又鬧政府

話政府無能之前
問一問自己除左戴住個口罩之外
實際上做過乜野
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Amy1974 發表於 21-3-22 15:42
其實有乜嘢好大驚小怪,新治療方法當然要搵人試先至會有數據。

好多時去醫院,啲醫生都會問你願唔願意試 ...

有時真係唔知D人想點
之前巴西個D地方有疫苗, 就嘈點解佢地先
到香港有疫苗, 就嘈搵香港人做白老鼠
乜都唔做, 但又嘈政府無能
其實想點呢?
天朗氣清

伯爵府

呵呵,香港人就係咁,有錯就係政府,有飯來張口先好,問你一句你試吓好唔好食都係政府錯。

學生唔打疫苗,老師又唔打疫苗,第時爆疫點搞,話政府錯有屁用嗎?

有人又話學生青年中咗都係咳兩聲,唔打。咁佢帶病毒傳染咗家中或鄰居老人你過意得去?又係政府錯?公民責任在那?

講話招人試針,又唔係拿槍指住你都喊打喊殺,真係

子爵府

Jakmm 發表於 21-3-22 14:33
咩鬼野都要同復課掛鉤,廢到一個極點

其實唔係D青年人想廢,係呢個S正苦逼年青人廢 ...
你又做過咩呢 公民責任做左未

子爵府

tinlong22 發表於 21-3-22 17:07
有時真係唔知D人想點
之前巴西個D地方有疫苗, 就嘈點解佢地先
到香港有疫苗, 就嘈搵香港人做白老鼠
香港人就係甘 所以唔值得阿爺對香港甘好

伯爵府

ddkaka 發表於 21-3-22 13:22
支持打疫苗同支持16歲以下小朋友打疫苗好似係兩回事呀

藥物測試一般會係18-60 歲做測試,因為18歲以下同60歲以上太多其它因素影響結果。

藥廠都係寫16/18-60歲,但60歲以上,香港政府都俾佢地打先啦。點都要有第一批人打既。

伯爵府

loveshp238 發表於 21-3-22 17:55
香港人就係甘 所以唔值得阿爺對香港甘好

香港人已經交左60歲以上科興疫苗數據俾阿爺啦

男爵府

loveshp238 發表於 21-3-22 17:21
你又做過咩呢 公民責任做左未

你明唔明我意思呢?

一個正苦如果有本事既就唔會成日搞到咩嘢都係要有所謂既「著數」先可以做到野

如果需要全香港人打針直接俾指令埋得囉,點解要同復課有關係呢?
搞到好似「你乖唔乖啊?唔乖唔俾糖」既感覺

伯爵府

「最快明年初陸續全面恢復面授課程。」 見到呢句好驚 原來政府真係將教育放到最低 ...

大宅

loveyou3000 發表於 21-3-22 13:18
呢度好多人出post 打疫苗,佢地咁支持,應該會比自己仔女打。

我都唔想回果d post 叫我仔打 我repeat 一年 死左都係得一句意外 唔關事啦肯定

侯爵府

熱媽 發表於 21-3-22 12:26
但支針講咗比16歲以上的人打,但現在叫16歲以下的人去試,坦白我做父母的唔想、亦唔會比。香港父母多數得1 ...

唔係自私,唔係唔夠大愛。
確實唔科學。明知數據唔夠,最開初的疫苗也唔建議18歲以下打。有邊個無特別原因而打?
如果我仔女一定要去外地,或者我會諗下畀佢打,否則,我一定唔會。

珍珠宮

.

水晶宮

averymom 發表於 21-3-22 11:30
若結果順利,可進一步擴至小學生,並隨着師生均接種疫苗,最快明年初陸續全面恢復面授課程。

明年初先陸續 ...

真係好難理解,其實Biontech已經做緊臨床試驗,俾12歲以上嘅人打。我相信人哋個臨床數據點都快出過佢個而家先招募嘅試驗啩。咁唔通科興唔打算做所以要香港人幫佢做臨床試驗?如果唔係的話,難道係政府太多錢?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁

尾頁

跳至