自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

別墅

回覆 Sumyeema1 的帖子

香港唔夠地係好多原因,政府肯開發棕地,每日少150個少D所謂專材,大陸少D黑錢落黎炒樓香港已經好好多啦😏

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

心動不如身動, 立刻申請, 賣哂香港資產走人

象牙宮

eelcyy 發表於 21-3-22 13:51
話過到去時薪好高 做份便利店都搵到2萬蚊
咁易生活嫁咩 攪到我都想去
...

英國生活物價——食
在英國生活中如果自己做飯,一個人每月150鎊足夠了!= 香港差不多。

漢堡包:2.5鎊/個
普通食堂的套餐:4-5鎊
fish and chips:著名的英式套餐,去過好幾個城市,價格都是5鎊

中國餐館:每個菜價格大致在6-8鎊之間,一碗揚州炒飯,5鎊
自助餐:10鎊左右
好點的餐館:10-20鎊/人
星巴克咖啡:2-3鎊,一杯
酒吧消費:各式的啤酒,一般是2-3鎊/大杯(一大杯是1 pint,品脫)

食物和日用品類
水果:

蘋果:一袋,1.5鎊,大概有6個
香蕉:一袋,90P, 6根
蔬菜:
豆角:一袋,可能1斤,1.5鎊
茄子:一個,1鎊
紅辣椒:一小袋,6個,1鎊
土豆:一袋,2公斤,1鎊
中國白菜:一棵,1鎊
番茄:8個,1鎊
大蒜:25P/個
薑:一小塊 50P
黃瓜:一根,1鎊
蘑菇:3.48鎊/公斤

肉類:
牛肉:5-8鎊/公斤
豬肉:5-8鎊/公斤
排骨:3.29鎊/公斤
整雞:一隻,3-4鎊
雞蛋:一盒(18個) 0.79鎊
鱒魚:一條,2鎊

其他食品:
油:一瓶,500ml,1鎊
鹽:一瓶,25P
大米:4公斤袋裝,3鎊
麵包:一袋(4個),50P
麥片:一盒,1.25鎊,夠吃一周的
牛奶:2.2L,1.5鎊
霜淇淋:1-2鎊/盒
哈根達斯:5鎊/盒。

中國食品
餃子: 一袋,3鎊
麵條:一袋,1.25鎊
老乾媽:一瓶,2鎊
王老吉:一瓶,1鎊
幹辣椒:一袋,2鎊

英國生活物價——衣
衣物類如果不特別追求名牌和新款的話,是可以很便宜的。耶誕節的boxing day打折力度非常強大,outlet的東西也是物美價廉。
鞋子:10-30鎊之間,50-100鎊算很好的了。打折時或者大眾品牌店裡幾鎊也能買到。
衣服:10-100鎊。還是那句話,看你是否追求高端品牌和新款。

電子類產品:價格和國內差別不大,可能國內會便宜些。
書籍:暢銷新書一般是10鎊/本。可以考慮二手書店,首先應先考慮圖書館……
CD/DVD:10鎊/張

英國生活物價——行

英國生活物價——娛樂與運動

Bbpig2014    發表於 21-3-23 12:35
pswongaa    發表於 21-3-23 03:17
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

...

替佢哋高興

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

KenChung_FB 發表於 21-3-22 15:15
買投資房可以扣稅,私人醫療保險可以扣稅,洗工作衣服,太陽眼鏡都可以扣稅,細路每週有牛奶金攞,青少年 ...

坐夠6年,真係批咗先講啦。
咁好境,快d走啦!仲留係香港做咩?日日上bk掃走晒,香港就有好日子,清潔香港呀!

伯爵府

英國成街都便利店,好等人用,特別Hongkongers,又勤力,又捱得,快啲過去

~ 曲 ~

別墅

回覆 clarawuwu 的帖子

香港日後仲有無好日子過,放長雙眼睇下咪知囉,外資走晒香港無晒價值啦

子爵府

Kmee@@ 發表於 21-3-22 15:15
唔覺有請華人,我見請華人大部份是中超。

係呀,超市便利店請白人或非裔多,中超就請大陸人多。

俾我就唔敢做便利店,走個醉酒佬、精神病或賊入嚟,亞洲人細粒好蝕底

大宅

牛年勳章

物價唔算好平,所以人工都會高d
但英國好多野都接近香港,不過首先你要有一定能力同埋適應力先

大宅

回覆樓主:

除左屋大又平,其他嘢例如天氣醫療我覺得一樣都比唔上香港。

男爵府

...

去試下生活,睇下 適唔適應

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

summ200 發表於 21-3-22 15:46

香港日後仲有無好日子過,放長雙眼睇下咪知囉
梗係啦!只要掃走班黑暴,就有好日子過
唔通日日阻路,放火燒人,掟磚,燒地鐵,私了呢d就係好日子咩!有乜衰得過呢段日子呀!
無YC爭取,都冇國安法。

象牙宮

回覆樓主:

係呀…人工高,稅仲多添!食餐飯20%消費稅

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

不要問, 只要去, GOGOGO

象牙宮

2024年龍年勳章

summ200 發表於 21-3-22 15:37
回覆 Sumyeema1 的帖子

香港唔夠地係好多原因,政府肯開發棕地,每日少150個少D所謂專材,大陸少D黑錢落黎 ...

以後冇咗廢x 拖後腳, 住屋一定會改善.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

clarawuwu 發表於 21-3-22 15:51
唔通日日阻路,放火燒人,掟磚,燒地鐵,私了呢d就係好日 ...

已走出陰霾喇!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章

clarawuwu 發表於 21-3-22 15:51
唔通日日阻路,放火燒人,掟磚,燒地鐵,私了呢d就係好日 ...

我想答佢嘅說話, 被你截咗糊.

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 21-3-22 15:55
我想答佢嘅說話, 被你截咗糊.
你答多次佢啦!佢唔鐘意睇

侯爵府

2024年龍年勳章

summ200 發表於 21-3-22 15:46

香港日後仲有無好日子過,放長雙眼睇下咪知囉,外資走晒香港無晒價值啦 ...

又係呢啲咩外資走晒嘅言論, 昨天先聽完個黃親戚發偉論, 我真係無有怕 不停說佢去英國好,佢哋好需要人、同錢!

別墅

哈哈,我呢D退休人事梗係過去食住花生印印腳睇香港點好法啦

首頁
34567...16

尾頁

跳至