少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

我女讀馬鞍山青年會係學校被欺凌, 學校冷處理係度HEA我, 去學校都去左3次....... 投訴教育署佢哋好似無學校辦法咁, 最後提議我用老師失德嚟投訴, 但係話只會內部調查唔會比正式回覆, 咁咪即係唔查我都唔知啦...... 咁同佢哋投訴有咩用? 我女因為呢件事, 搞到精神壓力好大要睇醫生同唔再返學, 同果D報紙講又無咩回音, 今日SEND埋去東張西望唔知會唔會有興趣跟, 請問各位有無咩好辦法可以教吓我? 等我女可以討回公道。(我女有個同學好好心咁幫我女去追問校長, 校長當然又HEA埋佢)呢間學校欺凌問題本來就好嚴重, 真係好後悔幫我女揀左呢間中學.....

大宅

牛年勳章

有無咩直接證據? 直接去教育局投訴啦

男爵府

牛年勳章

SukieSo_FB 發表於 21-3-22 17:28
我女讀馬鞍山青年會係學校被欺凌, 學校冷處理係度HEA我, 去學校都去左3次....... 投訴教育署佢哋好似無學校 ...

報東張西望係一個好提議,
見左報之後學校知道左,
佢哋唔會打你個女,
可能係你女面前講啲有難聽說話,
等佢唔開心果啲,
長遠計你都要幫佢轉校果啲。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

洋房

回覆 Stephinebobo 的帖子

投訴左, 教育處話學校查唔到係邊個同學做, 問題係佢果班連我女只有11個人....... 然後話學生道唔道歉逼唔到, 所以教育署叫我投訴老師失德再查.......但因為係內部唔會答我查左D咩, 有咩結果, 咁咪即係無用

洋房

回覆 Chloe199401 的帖子

佢哋班D人將我個女個位掉左, 成日突然係佢側邊大力拍D嘢嚇佢, 傳功課通告唔傳比佢, 分組特登唔同佢一組果D, 有晒相學校都唔理, 話自己班好和諧喎

洋房

回覆 Stephinebobo 的帖子

有晒相同片, 比左教育署, 但係學校根本唔太理教育署, 教育署淨係深表無奈, 然後叫我投訴老師專業失德......咁有咩用?!

洋房

回覆 opclk99 的帖子

因為我女已經係中六, 想轉校都唔得! 佢係精神上欺凌, 無身體接觸, 佢哋D行為有晒相, 學校都唔理, 有另一個都被欺凌嘅同學出聲問校長, 照樣帶佢遊花園唔理...... 教育署好似奈佢哋唔何咁, 我真係想有渠道可以幫我女討公道, 我女日日發惡夢, 等我女從呢件事完全放下! 依家為左我女只有係出面搵補習, 唔使佢再返學對住果班人!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

其實我女同我只想得到一個正式道歉啫!
我女返到班房果陣, 個數學老師無理我女嘅感受, 見家長果陣, 果個老師當場道歉左,
我女真係完全放低左!
我亦覺得OK!
反而係果兩個班主任同訓導,
佢哋果D敷衍, 同反話係我女問題嘅態度
真係令我女一直放低唔到,
未有呢D事前我女仲好聽好信任班主任,
佢哋話我女係班房中間個位無左, 屈係隔離班學生,
講唔過去反屈落校工度, 然後表示係結果, 信唔信隨你......
所以我女覺得好委屈, 我亦難以接受呢個講法!

洋房

其實當然用左好多時間,但係自己個女心放唔低,
如果做阿媽都唔幫佢,
佢會覺得好無助!
所以用幾多時間我都會一直搞落去討公道!
其實呢件事之後唔好話考試,
佢E家連瞓覺都瞓唔好!
就係因為咁我先寧願抽佢出嚟唔比佢再返學校
一開始我以為係我女唔識同人相處
結果佢同隔離班, 同第2D學校嘅都好FRIEND
我先否定左呢個唔識相處嘅問題
所以我先四出尋求方法一直搞落去,
到我女兒明白我一定會幾煩都企係佢果邊

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

SukieSo_FB 發表於 21-3-22 17:28
我女讀馬鞍山青年會係學校被欺凌, 學校冷處理係度HEA我, 去學校都去左3次....... 投訴教育署佢哋好似無學校 ...

去自由廣場再post,等多啲人知道呢間學校。放且而家你女不用返學,收拾心情考dse 先,如要返學校取文件,你最好陪佢返

洋房

唉....... 我唔想我女永遠記住D學生做到咁過份成個位搬走佢都做唔到任何事嘅無助感講真, 佢最後望嘅係老師竟然用D咁爛嘅藉口嚟回應
擺明有問題都仲可以咁唔要面咁屈落其他唔關事嘅學生同校工度
真係無諗到間學校可以咁垃圾

首頁

尾頁

跳至