跳至

首頁
12345...22

尾頁

子爵府

仲餵緊人奶的媽咪,入來加油呀!

我發覺近呢個星期,真係越泵越少奶呀,差不多每次都唔夠數,真係有d擔心唔夠奶,阿b唔夠食!d庫存越來越少了!!

複式洋房

Re: 仲餵緊人奶的媽咪,入來加油呀!

helen, 唔好俾太大壓力自己, 我都試過如果掛住望個 bottle, 係 pump 得少d; 但做下其他野, 如睇下雜誌, 咁d奶就"巴巴"聲咁出... 總之唔好成日諗住自己唔夠就得架啦...

我個婦科醫生好贊成餵人奶, 佢話呢個世界未發明奶粉之前, d 人都係食人奶大架啦, 所以絕對唔會有唔夠奶呢回事...

同埋bb 6 個月就開始食糊仔, 對奶既需求會慢慢減少, 所以就算 pump 少左d, 都唔需要太擔心架... 努力啦

子爵府

其實我都無望住個奶樽的,係咁上下時會望一望。而家朝早同晚上泵時,泵到咁上下我都要靠晴晴幫手啜而邊餵邊泵(但晴晴成鬼日都踢我個泵,一係用手按住個泵,好鬼衰!),但都只係剛剛夠7安咋。
育嬰院話今日試俾粥仔晴晴食,都無咁快可以cut一餐奶。

大宅

Erika和踔踔又來報到!!!

我現在每日都泵唔夠數,每日都差1-2oz比BB第二日食,我冰格是"0"儲貨的!!現在為有星期六和星期日努力D,泵定1-2支奶for唔夠數是用!!

我發覺平日放假係屋企的奶量會比返工的日子多,唔知你們係咪呢??可能無壓力掛!! ?-(

大家放鬆心情吧!!心情真的會影響奶量!!
今個星期我會試下食生木瓜,遲D話果結果比大家!!

Helen,

BB越來越大了,很快便可以以糊仔、粥仔代替1餐奶,到時便可以鬆一下,所以你現在要繼續加油努力,不要氣"類"、擔心!!

複式洋房

可以試下飲多 d 水或湯, 我依家每日會飲 2 litre 水左右... 湯可以試下花生眉豆木瓜煲魚 / 瘦肉...

大家努力啦!!

男爵府

係阿 Helen, 我衣家用 半'pair' 心態來pump 奶, 唔夠味食奶粉 law. pump 唔夠都算, 反而快左同有時多左 (so far no need to 補奶粉)

As baby will eat more solid food, life will be more easier.

Also, 我老公幫我洗pump, 好似 輕鬆左D

禁止訪問

大宅

我都入o黎講o下先,雖然我係全職媽媽,但係我都會pump定 o的奶已備不時之需,有時有壓力真係會pump唔倒出o黎o架,就算好"cook"都好難pump得出。另外花膠煲雞都得o架。

大宅

須然我無餵過人奶, 唔知喺點辛苦, 但都幫你哋打氣, 加油、努力呀! 如果我再生第二個, 真係想學吓餵, 因我生BB時, 入到產房後發燒, 開完刀後仍然發高燒, 心跳重高過BB, 心電圖、血壓機、鹽水、抗生素縛足成個星期, 連BB都無抱過, 夜晚幾想喊, 住咗成十日, 重要自己迫醫生比我出院, 因轉咗兩種抗生素都唔退燒, 所有嘢驗哂, 都冇事, 傷口又冇發炎, 出院後重要食多兩個星期抗生素, 所以唔敢餵人奶, 我都覺對BB唔住.

男爵府

Fannyng9876,
唔好唔開心, 你都唔想嫁, 對BB 關懷、愛護 才最重要。

Helen,
I can only pump 5 ozs this morning and this afternoon. But I am still fine.

大宅

Oh............my god!!!
你們每次可以泵到甘多,唉............我每次都係4-5oz咋!!

大宅

Hi, mamay

多謝關心! 我而家已經冇事啦! 真羨慕你哋可以餵人奶, 繼續努力、加油! :lol: :lol:

男爵府

Last night my baby keep eating...he has been fed at 5:15pm, but when we back home, he keep searching for my nipple to eat...thus, I fed him at 7:45pm, 9:00pm, 10:00pm, 3:30am and 4:30am. He was really eating and sucking very hard for over 10 minutes each feeding. Not sure if it is 猛長期
So, unable to pump any milk last night and this morning. I have less and less frozen milk la. Need to 'Add Oil' this weekend.

Erika,
My baby need to eat 7 ozs now. But I can only pump 6 ozs.

複式洋房

fannyng9876, maymay 講得無錯, 你都唔想架嘛... 依家可以自製多d有營養既 solid food 俾bb...

maymay, 要繼續睇多幾日先知... 依家唯有試飲多d水 / 豆漿啦... 我bb一次飲4oz, 我返工個段時間佢大約總共飲 10oz... 所以我無你地唔夠奶既情況...

男爵府

superpig,
你係咪已 feed solid food to your BB la? So only drink 10 ozs milk.

大宅

唔知係咪天氣轉涼,要多Denergy取暖,所以唔夠energy做奶而奶量下跌呢?? ?-(

May,
我BB現在每餐只飲5-6oz奶咋,真羨慕!!

複式洋房

maymay, 應該唔係, solid food 我今個 monday 先開始餵既, 仲係我放工返屋企先食... bb 由我返工開始都係每餐食4oz架咋, 佢係大碼bb, 依家已經有成 18.5lb...

erika, 可能係都唔定喎... 我睇書話餵人奶既媽咪比平常人需要多500卡路里...

大宅

Hi,
Let us "add oil" la ! Actually I have to add 1-2 meals formula for my bb and he can drink 5-7 oz milk per meal in the day time, plus 3oz rice cereal at lunch lor. Will try to drink more.....take more rest ..... see any improvement...

My BB is looking after by my maid, he is super naughty when we feed him (by bottle) during after work and weekend. I should say for all feeding (water, rice cereal ). But my maid doesn't has this problem, I am very unhappy about this lor !
(as we need to feed formula if there is no stock)

xky-aggiex

子爵府

今朝帶晴晴去健康院,朝早無食早餐,跟住中午送她返育嬰院,行完條斜路真係手又震又凍,但我又出晒汗wor。
真係食少餐都唔得!

大宅

Hi, superpig

BB四個半月, 已經比佢食糊仔, 因每日飲5餐8oz, 佢都唔夠飽, 五個月去磅重, 已有19磅幾, 而家已經食4湯匙加4oz奶既糊仔, 差不多大半碗, 重要一個鐘後補番7oz奶比佢, 我諗佢而家已超過20磅, 抱佢一陣都冇力.

首頁
12345...22

尾頁

跳至