跳至

首頁
23456...22

尾頁

大宅

Re: 仲餵緊人奶的媽咪,入來加油呀!

今日終於要補1餐奶粉比BB食......... :cry: :cry: :cry:

Helen,
Mother's milk的味道怪怪的,好難飲呀!!!

子爵府

erika,
唔緊要啦,唔好俾咁大壓力自己!我今朝泵得4安奶咋,我仲同我老公講,買定奶粉都得o勒!

Mother's Milk味道,我覺得可以接受...但我無成日飲,因為總覺得飲得多,身體適應了會無效...

男爵府

Erika,
Take it easy. I have the preparation to give formula, too.

Erika and Helen,
Which milk powder you will use? I have 2 cans of Nestle...

子爵府

若補奶粉,我決定補A+...

大宅

May and Helen,
Thank you for your support!!!!
我只是覺得好唔"份氣",只差少少BB就可以轉食solid food去代替一餐奶,點解現在才唔夠奶要補奶粉呢,我真係好唔捨得!!!
Anyway,只要我一日仲有milk milk,我都會繼續餵!!!最多唔夠先補奶粉!!!

May,
我會揀曰本奶粉比BB食,因它接近母乳和design for東方BB,同埋無乜便秘情況出現,我應該會比BB食"明治",lunch會去卓悅買一罐看門口,你決定了嗎???

男爵府

erika_crazy 寫道:
May and Helen,
Thank you for your support!!!!
我只是覺得好唔"份氣",只差少少BB就可以轉食solid food去代替一餐奶,點解現在才唔夠奶要補奶粉呢,我真係好唔捨得!!!
Anyway,只要我一日仲有milk milk,我都會繼續餵!!!最多唔夠先補奶粉!!!

May,
我會揀曰本奶粉比BB食,因它接近母乳和design for東方BB,同埋無乜便秘情況出現,我應該會比BB食"明治",lunch會去卓悅買一罐看門口,你決定了嗎???

Erika,
唔緊要 la! 好快 bb 食solid food, 到時又不用補奶粉. relax d, 可能又多番 d 奶, 我 bb 初初個半月時, 我都成日唔
夠唔夠 的, 後來唯有補奶粉, (兩日補一餐)補左一個星期到, 唔知是否個人冇咁緊張, (之前成日驚 bb 唔夠重) d 奶量增加左, 我bb 就由 2個月到開始全人奶到 差唔多 6 個月, 最近先開始補番奶粉.
係呢你 bb 開始食糊仔未?

大宅

Mango22,
Thank you for your advice and sharing too!!!
我BB開始試緊糊仔,但還未可以當一餐正餐!!!

子爵府

我剛返屋企泵奶,又係得4安...幸好仲有10支庫存!
但諗番起,呢兩日因為較忙,飲少o左水(今朝都係飲得2杯水),所以有影響。下午試下飲番多d水,睇下會唔會晚上泵奶多d...

男爵府

I will use S26 as I still have 8 cans...

大宅

oh.....................S26是肥仔奶粉!!!

男爵府

Yes, we (especially my husband) want Zach to be a bit heavier as his weight is below the average curve now......

大宅

I have a small A+ at home to 看門口.

thb

大宅

我終於想到一個解決唔夠奶的方法,唔知行唔行得通呢??? ?-(

現在我每日在公司只可以泵到13-14oz奶,返屋企亦最多只可以泵多1-2oz,所以我BB的新feeding schedules如下:

7:30am 埋身餵 + 泵奶2-3oz
10:30am 奶樽 6oz奶
1:30pm 3湯匙糊仔 + 3oz奶
5:30pm 奶樽6oz奶
8:30pm 埋身餵
11:30pm 埋身餵
2:30pm 埋身餵 (depend on BB喊與否)
5:30pm 埋身餵 (depend on BB喊與否)

那樣我的milk milk便夠bb飲了,無須加奶粉lu!!!
不過我想每餐加多1oz比BB,希望夠喇!!!

男爵府

Erika,
I just start feeding 糊仔 to Zach during the Christmas Holiday. I will use 2 ozs breast milk with 10g 糊仔.

I think you can give more 糊仔 to Aiken so that he can consume less milk.

大宅

May,
Long time no see, How are you????
我打算比BB試下個new schedules,若果無問題出現,就打算1:30pm那餐食全糊仔(6湯匙)+果汁!!!
因為唔夠奶,所以用奶粉開糊仔!!

子爵府

呢個星期唔知係咪因為病,每次泵奶竟然得4-5安
希望過幾日好d啦!

happypo, evamama, superpig, andie,
咁我地1月9日見啦!

男爵府

見到你地個個都咁叻,六個月(就黎七個月)啦,仲餵緊BB食人奶,甚至又要返工又要餵人奶,真係好叻好叻!我好羡慕呀,因為自己只餵左一個月就放棄左,所以入黎同你地打打油先!繼續盡力呀! :mrgreen:

男爵府

Helen,
Me too. I am sick too and I can only pump 2 ozs during lunch hour.......

複式洋房

hello各位好呀, 近排無時間上黎, 追版追到氣咳...

我早幾日又係感冒, 奶量比平時少左1, 2 oz... 最弊係將感冒傳染左俾bb, 佢依家仲食緊藥呀 :-|

helen 同埋各位bf mom, 我地1月9日見啦

伯爵府

好媽媽勳章

見到你地bb快面仔都肥do do,好得意。我要同你地打氣。近來好凍,小心身體!

首頁
23456...22

尾頁

跳至