自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章

同事今年請左20幾日病假(1-3月)

其實佢病情反覆,大家都要長期分擔佢既工作量,全世界要遷就佢,上司保住佢。

佢仲要背後篤我地,全公司無人鍾意佢,平時鍾意搵人笨,大家想佢快d辭職

珍珠宮

2021勳章

一隻鴨鴨 發表於 21-3-23 11:13
同事今年請左20幾日病假,每個月都請幾日。

其實佢病情反覆,我地覺得佢辭職好d,佢的工作亦要pass比我地 ...

同事是否辭職,是他個人的選擇。而他因病請假,公司最多在他已放畢有薪病假後讓他放無薪病假。如因病辭退或勸退他,小心會由此比人告殘疾歧視。

RAA    發表於 21-3-23 17:04

伯爵府

2021勳章

1314625 發表於 21-3-23 11:18
同事是否辭職,是他個人的選擇。而他因病請假,公司最多在他已放畢有薪病假後讓他放無薪病假。如因病辭退 ...

C6有提過。

上司工作安排,幾遷病患同事,大家在心中不滿啷,做埋佢果份。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我哋有個新同事都係(emoji)(emoji)不過公司政策俾請,我哋都冇計。佢一人請嘅病假,差唔多等於我哋其他人加埋總數

子爵府

2021勳章

我舊公司都有個同事係咁,每個學期都請半年假,話整到腰骨

侯爵府

2021勳章

其實佢病情反覆,我地覺得佢辭職好d,佢的工作亦要pass比我地 ...
佢病佢都唔想, 你都話佢病情反覆啦! 將心比己, 俾D忍耐, 如果真係唔得, 公司會安排掛

Elena.koo    發表於 21-3-23 11:56

伯爵府

2021勳章

somehow 發表於 21-3-23 11:27
我哋有個新同事都係(emoji)(emoji)不過公司政策俾請,我哋都冇計。佢一人請嘅病假,差唔多等於我哋其他人加 ...

佢因病患關係,我地要做埋佢果份,同埋佢鍾意篤人,所以無人鍾意佢。

伯爵府

2021勳章

紫翹 發表於 21-3-23 11:41
佢病佢都唔想, 你都話佢病情反覆啦! 將心比己, 俾D忍耐, 如果真係唔得, 公司會安排掛
...

我地無人鍾意佢,成日請假又篤人灰。

男爵府

2021勳章

一隻鴨鴨 發表於 21-3-23 11:44
佢因病患關係,我地要做埋佢果份,同埋佢鍾意篤人,所以無人鍾意佢。

明面上冇話要做埋佢果份,但有同事(emoji)怨話佢做少啲野,唔知上司係唔係知佢未來都會繼續唔舒服

珍珠宮

2021勳章

一隻鴨鴨 發表於 21-3-23 11:25

C6有提過。

我都曾經有這同事,上司又無計可施,惟有等佢自動離職

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我曾經都因為病而成日請假,跟住我都唔好意思再請,我直接辭工唔做,去休息。

其實冇人想周病痛的,只要佢唔係呃病假就得啦。我有本錢就唔撈啫,咁可能人哋係家庭支柱,無法停工呢?多體諒別人吧。

不過,我覺得佢最黑人憎係,篤人背囉。

伯爵府

2021勳章

1314625 發表於 21-3-23 11:48
我都曾經有這同事,上司又無計可施,惟有等佢自動離職

明白

佢話辭職架,吹啷,無錢點生活。

大宅

2021勳章

我公司仲誇張, 有個同事從舊年12月開始, 每天早上出電郵, 請1/2病假跟住下晏又出電郵請AL. 近呢幾個月每日都出電郵請病假, 同佢部門既同事要share佢既工作, 同事們做到一肚氣. 都唔知佢咩病可以咁樣請假?

伯爵府

2021勳章

米仔蘭 發表於 21-3-23 12:09
我公司仲誇張, 有個同事從舊年12月開始, 每天早上出電郵, 請1/2病假跟住下晏又出電郵請AL. 近呢幾個月每日 ...

上司保住佢?

同我地情況差唔多。

伯爵府

2021勳章

米仔蘭 發表於 21-3-23 12:09
我公司仲誇張, 有個同事從舊年12月開始, 每天早上出電郵, 請1/2病假跟住下晏又出電郵請AL. 近呢幾個月每日 ...

佢咁樣請得假,一定同老細交代咗,而老細又允許的。

伯爵府

2021勳章

BGCOME08 發表於 21-3-23 11:53
我曾經都因為病而成日請假,跟住我都唔好意思再請,我直接辭工唔做,去休息。

其實冇人想周病痛的,只要佢 ...

商業社會好現實,做埋佢果份,我地工作量增加,加上佢平時鍾意篤背隻,想佢快d辭職。

男爵府

2021勳章

有咁多日病假?
會唔會係no pay leave?

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢有病都佢唔想,又唔係詐病

伯爵府

2021勳章

一隻鴨鴨 發表於 21-3-23 12:11
商業社會好現實,做埋佢果份,我地工作量增加,加上佢平時鍾意篤背隻,想佢快d辭職。
...

我明白要做埋人D嘢冇辦法唔黑人憎,不過如果事實人哋係病,公司又允許佢請假,你都一樣冇辦法。

唔通你生can,你想公司第一時間炒咗你?

男爵府

2021勳章

真是病的,無問題,每個人都可能病。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊