自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-23 18:18
如果揀 Engine 中學時唔讀 M2,大學先去追都幾痛苦,唔係唔得不過要好努力。 眼見唔少學生家長都認為嘥時 ...

中三咁細過明唔明難講,我當年選科只係求其,唔鐘意文咪讀理囉,煩少好多

為左想個女讀吓 m2, 我有暗暗半推佢,將來drop 唔drop 就唔知喇,佢都孭住 3x, 但起碼讀過
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Luckycat 發表於 21-3-23 21:58
明白。我仔數學不太標青,要好好惡補下,打好個底。希望將來有能力修讀呢兩科。
...

小學唔駛太心急,最緊要打好底子,小朋友有興趣唔抗拒就會越來越好,中學數學好有著數,由其數理強 大學選科會多好多選擇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ocarebear 發表於 21-3-23 21:45
謝謝你回覆
睇完学友社本中六升學指南, 都唔係太明佢點計分

間間唔同要小心計算,唔驶擔心學校老師通常會幫佢哋,再唔明可以問升學輔導组老師

大宅

ocarebear 發表於 21-3-23 13:52
我仔現在3X 加M, 其實M又唔當一科, 我見D大學收生又不是有很多課程要求有M, 讀M好似好唔抵
...

M科個分x得會高啲,
同埋外國學校會睇M,
有些科一定要有M先入得

男爵府

zone 發表於 21-3-23 11:23
請問而家中四揀科除左要讀主科中英數還需要揀幾多科副科,聽聞黎緊中四揀科有可能要讀多科有無人聽過,謝謝. ...

係要最少選兩科另外再選多科延伸課程,延伸課程只有合格同唔合格,合格就4分,其實好多野未實,好似5月教局出通告

珍珠宮

Chowying 發表於 21-3-23 22:12
中三咁細過明唔明難講,我當年選科只係求其,唔鐘意文咪讀理囉,煩少好多

...

其實小朋友係咪讀理科材料,我覺得响平時功課/成绩都能略知一二,當然現今學校通常都會鼓勵學生選科時,可以文中有理、理中有文,彈性大得多,唔似我哋以前只能選文/理/商咁單一,文科生只要揀選一科理科,大學學系就會多好多選擇。

公爵府

zone 發表於 21-3-23 21:16
請問咩係LS?

通識。
其實揀幾多科,要睇學生本身。如果aim high,揀三科穩陣d 。一般band 1 學校係3x,然後中四/五睇情況drop 唔drop。band 2/3 就2x 。因為大學一般best 5/6,所以,2x 考得好較3x 考得差。

至於d 分點計,係超複雜,而且通識改革後,會有大變,要等大學消息。

大宅

zone 發表於 21-3-23 11:23
請問而家中四揀科除左要讀主科中英數還需要揀幾多科副科,聽聞黎緊中四揀科有可能要讀多科有無人聽過,謝謝. ...

有,早幾日學校已開家長會,3x或4x,b1學校

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-23 15:02
所以咪攪到大學 DSE 頭幾年收到唔少系錯配,某些系收到學生數學能力唔夠,大學教授要教返班學生中學數,呢 ...

我現在開始游説阿囡讀M2, 因可能去外國讀書。

但佢話讀一科數已經唔易,怕修多科好難安排時間,我就以自己經驗,當年都係修2科數,變咗General maths 好易讀,好在今年F.2 數學提升到級2,到時我諗老師和同學亦會正面影響佢

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bbc2018 發表於 21-3-23 23:17

但佢話讀一科數已經唔易,怕修多科好難安排時間,我就以自 ...

我想個女讀M2, 其中一個原因都係可能去外國讀書

你哋既然成績好,可以試吓 ust cdgt 既 physics pre stage , 基本上cover 哂dse 應該要學嘅微積分 (應該多少少)
總有離別的時候

珍珠宮

但佢話讀一科數已經唔易,怕修多科好難安排時間,我就以自 ...

妳囡囡唔係打算行 IB 咩 ,如果打算出國 DSE 真係盡可能都要修M2。
不過唔怕啦,媽媽讀書都咁叻實幫到囡囡嘅

珍珠宮

Chowying 發表於 21-3-23 23:23

你哋既然成績好,可以試吓 ust cdgt 既 physics pre stag ...

會考慮出國讀書嘅話盡可能都要修M2,2020年DSE M2 成績百分比 4+ 58.3,3+ 80.5,肯努力嘅取 3都唔太難。

水晶宮

anna59 發表於 21-3-23 13:15
但通識科始終都要考,未即是要讀

聽聞上課時數同內容會大減,而且未必再要做sba 。

要攞分同只計合格的科目,讀起上來策略都會唔同

水晶宮

zone 發表於 21-3-23 13:18
請問咩係M科?

如圖

珍珠宮

Chowying 發表於 21-3-23 23:23

你哋既然成績好,可以試吓 ust cdgt 既 physics pre stag ...

數學科學校亦有推薦拔尖課程,不過佢拒絕咗,因實在太忙,又要debate訓練,又要音樂方面放時間。都係比較全人發展好些

男爵府

請教去那些國家讀書,修M2比較重要?Thanks

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-23 23:27
妳囡囡唔係打算行 IB 咩 ,如果打算出國 DSE 真係盡可能都要修M2。
不過唔怕啦,媽媽讀書都咁叻實 ...

您仔仔是否修讀M1? 我見統計都唔錯。

M1,M2 咁大轉變,佢要自己努力呀! 我見學校M1 4+或以上有8成幾。DSE 學校操練已足夠

阿囡一向比較適應傳統

珍珠宮

mom06 發表於 21-3-24 08:47
請教去那些國家讀書,修M2比較重要?Thanks

英,澳等國家。學科選擇會比較廣,因某些科目會需要睇M1或M2 或增加入讀機會

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-3-24 08:49
您仔仔是否修讀M1? 我見統計都唔錯。

M1,M2 咁大轉變,佢要自己努力呀! 我見學校M1 4+或以上有8成幾。 ...

我仔讀M2.

通常學校公佈 M1/M2 成績百分比大部份都會唔錯,因為讀唔掂嘅同學一般都會 drop晒.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-23 18:18
如果揀 Engine 中學時唔讀 M2,大學先去追都幾痛苦,唔係唔得不過要好努力。 眼見唔少學生家長都認為嘥時 ...

最慘係學校未必有得比你揀.

首頁
23456...9

尾頁

跳至