論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章

工人5月合約期完結,她想回菲結婚,不願續約。但她見我請不到新工人,主動提出可幫多我3個月。
想請教大家我應該幫她去入境處申請延長逗留,還是應同她續約呢?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Piaget 發表於 21-3-24 13:12
工人5月合約期完結,她想回菲結婚,不願續約。但她見我請不到新工人,主動提出可幫多我3個月。
想請教大家 ...

當然延長工作簽證!她未必肯做多兩年時間。

珍珠宮

牛年勳章

shirley_chiang 發表於 21-3-24 18:50
當然延長工作簽證!她未必肯做多兩年時間。

工人說只會做多3個月。但agent說申請延期最多只可延期一個月,想向入境處查詢一下,但諮詢電話又冇人聽

複式洋房

我都想知 打過入境事務處 佢話只可延一個月

珍珠宮

牛年勳章

ipngaying 發表於 21-3-28 00:46
我都想知 打過入境事務處 佢話只可延一個月

你咁犀利居然打到 我打咗兩日都打唔到。
謝告知 咁我唯有同佢續約

大宅

想請教大家 ...

请问可以續三個月吗?我都想知點辦理

珍珠宮

牛年勳章

sharon_yk 發表於 21-4-8 08:50
请问可以續三個月吗?我都想知點辦理

入境處延長逗留只可一個月,一個月後就不能再延續了。

大宅

Piaget 發表於 21-4-8 09:22
入境處延長逗留只可一個月,一個月後就不能再延續了。

Oh no.. 我以为可以三個月。

珍珠宮

牛年勳章

sharon_yk 發表於 21-4-8 09:29
Oh no.. 我以为可以三個月。

入境處網頁說可延期一個月,但我打不到電話去問延期一個月之後能否再延期,agent告訴我不可以,只叫我跟她續standard的2年約,但她只願逗留多3個月,我又不想跟她續約,所以已請了新工人

大宅

Piaget 發表於 21-4-8 09:47
入境處網頁說可延期一個月,但我打不到電話去問延期一個月之後能否再延期,agent告訴我不可以,只叫我跟她 ...

因为我之前有朋友續過3個月。但系網上唔唔系好多申請信息。我工人5月初到期。新工人已經請左,但最早7月先到

珍珠宮

牛年勳章

sharon_yk 發表於 21-4-8 09:50
因为我之前有朋友續過3個月。但系網上唔唔系好多申請信息。我工人5月初到期。新工人已經請左,但最早7月先 ...

你是指正式簽合約而合約只列明3個月嗎?那我就不知道如何處理了,visa也要配合延期3個月?

大宅

Piaget 發表於 21-4-8 09:55
你是指正式簽合約而合約只列明3個月嗎?那我就不知道如何處理了,visa也要配合延期3個月?
...

我的正式合約和visa一起5月到期。想续visa3個月,但不续约,以等新工人到。我在等hotline, 已經30分钟 ,希望能問到好消息。多謝你

珍珠宮

牛年勳章

sharon_yk 發表於 21-4-8 10:02
我的正式合約和visa一起5月到期。想续visa3個月,但不续约,以等新工人到。我在等hotline, 已經30分钟 :ca ...

希望你有好消息

男爵府

想請教大家 ...

1)~ID988A
2)~僱主信
3)~工人信
4)~僱主&工人合约,P.4寫
We both agree to extend this emplyment contract for one month
(僱主&工人簽名)

我兩年前同印尼姐姐係完約後再extend多—個月。
疫情关係,唔知有冇唔同,最好問清楚入境署

大宅

回覆 sharon_yk 的帖子

麻煩你得到答案後分享一下, 我都打算同工人延期, 但agent說可以延長三個月.

珍珠宮

牛年勳章

super_bb88 發表於 21-4-8 13:32

1)~ID988A

Thanks! 已請了新工人,謝謝資料!

男爵府

我上星期問過入境處,可以續3個月
我之前已續兩個月,本來今個月走但菲航臨時取消,新工人又未批visa,所以再跟舊工人續,要5月才有機位

男爵府

super_bb88 發表於 21-4-8 13:32

1)~ID988A

上星期問
還有第5項:顧員承諾書,上網可以找到

男爵府

入境處電話其後唔難打,只係要花時間等,佢有錄音話你知排第幾個,我有一百一十幾開始等,都好快有人接聽

子爵府

pathymama 發表於 21-4-8 15:34
我上星期問過入境處,可以續3個月
我之前已續兩個月,本來今個月走但菲航臨時取消,新工人又未批visa,所以 ...

我6月完約,如果買唔到機票走可以比錢嗎?

首頁

尾頁

跳至