自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

我唔係想移民 , 我無資格移民亦唔想 , 又無在外國生活過

想問下在外國生活過既 JM , 外國(歐美 , 澳紐 ) 生活其實係點 , 係咪較輕松 , 同香港比有咩唔同

大宅

回覆樓主:

de

大宅

回覆樓主:

Del

男爵府

住過澳洲十年,在那邊讀中學、大學,工作,之後才回港。

其實都幾精神分裂,在屋企以外學校、工作地點講英文(就算大家唐人識廣東話都盡量講英文),同佢地去pub, 打波..
但一返到屋企轉返廣東話東、食唐餐、睇香港電視/電影/廣東歌。好似生活喺兩個平行時空。

喺澳洲住時成日揸車,就算去隔條街milkbar 買牛奶、報紙都揸車,無架車或唔識揸車好似無對腳咁。成日喺屋企,間屋大可以有好多house parties, 成日你嚟我屋企我嚟你屋企玩。間屋咁大好多野做,又無工人,吸塵、洗車、剪草、淋花、木工水電維修樣樣自己嚟。

yeung_ma    發表於 21-3-26 09:58
茶類愛好者    發表於 21-3-25 20:33
funfun759    發表於 21-3-25 14:52
oceandrive    發表於 21-3-25 14:42
chloeyiu    發表於 21-3-25 13:10

大宅

shirley784 發表於 21-3-24 22:17

其實就算同一個國家,唔同省唔同區已經唔同,所以移民係要了解左,再去選擇適合自己既地方。

講我自己,住澳洲唔係好大城市,有自住樓,老公一個收入已支持到開支,所以我可以陪住小朋友返學放學,得閒做義工,整野食,當然一個收入唔會好輕鬆,但叫生活得可以

老公返工好彈性,幾日係屋企做,工時比香港少,所以真係多左時間陪小朋友

星期六日放假,可以揸車周圍去,或者去朋友到聚會,行山釣魚露營沙灘,地方大其實好多野玩

外國冇話一定好定唔好,最緊要選擇適合自己同家人,而錢係好重要因素,際遇同心態都好緊要,所以移民唔容易

heavenlycreat21    發表於 21-3-28 13:27

翡翠宮

回覆樓主:

N年前英國生活過一年,真係好悶,最大娛樂就係行超市同煮飯仔

男爵府

澳洲續:

要有special events 如生日、紀念日、有親友香港來正會出街食飯,個個會執到好正,著得隆重過香港去飲。

澳洲無乜新聞、電視好鬼悶,幾十年都係果啲電視主持。電視尤其周末播好多球賽。

澳洲人好鍾意唔著鞋周街行,就算大學個lecturer 都試過唔著鞋入嚟lecture hall上課,啲大學同學一到夏天,個地滾熱辣就唔著鞋通校園走。

澳洲人洗碗屋企用洗碗碟機,宿舍無洗碗碟機用洗潔精手洗唔過水,話洗潔精係biodegradable可自動分解,放喺個dish rack 吹乾。Barbecue 啲肉超市買咗,唔洗直接放落barbecue爐塊鐵板燒, 燒到變炭送啤酒。

佢地夜晚唔冲涼(就算成身汗),朝早起身冲涼洗頭返工返學。

yeung_ma    發表於 21-3-26 10:04
茶類愛好者    發表於 21-3-25 20:35

男爵府

Activehealth 發表於 21-3-24 22:53
住過澳洲十年,在那邊讀中學、大學,工作,之後才回港。

其實都幾精神分裂,在屋企以外學校、工作地點講英 ...

思鄉情懷⋯⋯煲劇

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

Activehealth 發表於 21-3-24 23:13
澳洲續:

要有special events 如生日、紀念日、有親友香港來正會出街食飯,個個會執到好正,著得隆重過香 ...

唔著鞋周街走好中
喺悉尼都成日見

abirdma    發表於 21-3-25 08:37

男爵府

Apple_Orange_T 發表於 21-3-24 23:21
思鄉情懷⋯⋯煲劇

依家喺香港好掛住澳洲,唯有食住Vegemite, Tim Tam, Arnott’s shapes頂住先。

唔知幾時唔駛果邊隔離返到去行吓,之後返嚟香港都唔駛隔離。

水晶宮

Activehealth 發表於 21-3-24 23:13
澳洲續:

要有special events 如生日、紀念日、有親友香港來正會出街食飯,個個會執到好正,著得隆重過香 ...

我響Sydney 機場都見過有人係赤腳行!

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

悉尼太多華人,有D地方你喺街度聽到廣東話、普通話多過英文。
牛奶好平,可樂相對香港貴好多。最唔慣係薑好貴,要慳住使。最鐘意去fish market食海鮮,去郊區批發市場行下睇下。買到浸鹽水新鮮海膽超好味,生長腳蟹、羊頸肉BBQ
因為我唔識游水,又對陽光敏感,陽光海灘唔啱我,所以潛心研究食,灌湯小籠包都整到似模似樣,好多湯汁,個小籠包可以蕩韆鞦又唔會穿
鬼佬對帶骨嘢唔係好睇得上眼,賣得好平,所以成日整豬骨煲。有人話澳洲屠宰方法唔同香港,D豬肉冇咁好味,我又食唔出。
唔好意思,講親都係食

aeneas2011    發表於 21-3-29 14:03
heavenlycreat21    發表於 21-3-28 13:29

男爵府

回覆樓主:

我喺美國十幾廿年,同香港係兩種方式,各有各好,當你喺香港時,就會掛住美國嘅牛油果 布冧, 喺美國時,又會掛住香港嘅荔枝芒果
係美國,我住過大城市,又住過小鎮,完全唔同style. 小鎮好休閒, 不過,去邊都要自己開車,大城市就同香港差唔多,唔使車到冇問題,行幾步就有嘢食。

男爵府

funseller 發表於 21-3-24 23:46
牛奶好平,可樂相對香港貴好多。最唔慣係薑 ...

我喺facebook見到啲薑價錢,都打咗個突 真係貴得好誇張

男爵府

回覆樓主:

加州住過10+年。。工作過讀過書。。
生活舒適,步伐慢d。。
天氣超好,少雨,唔熱唔凍。係乾燥少少
我住大城市所有野方便,華人社區成熟。交通便利。。

唯獨入黑後唔好在冇乜人的街上行,某d地方治安差,出入揸車穩陣d

用戶要求終止服務

牛年勳章

funseller 發表於 21-3-24 23:46
牛奶好平,可樂相對香港貴好多。最唔慣係薑 ...

你無喺花園種薑咩?
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

其實好睇你以咩方式居住
當年自己係讀書然後工作,所以好多朋友、同事,加上當時非常年輕,所以好多嘢玩亦好多新鮮事物
美國工作環境好舒服,主要係好著重work- life balance;上班好認真,放工好開心。自己做高科公司,所以福利比較好,公司會包飲包食包穿著,連買屋都有律師幫手睇合同,照顧得好好。工作文化比較casual,CEO都係一齊食飯、打波。
在外國反而非常注重中國節日,每次都有中國staff group一齊慶祝,都好熱鬧。但坦白講,食嘅中國菜就認真麻麻,所以想食就自己整,練得一身好武功。
但自從搬嚟大陸後,各式各樣嘅美食,加上無所不能嘅超級工人,自己武功全廢,體重暴增

子爵府

住外國最開心真係時間好好使,唔會好似香港咁有返工無收工,我每日都係返9放5,再去做gym,返到屋企仲有時間住飯睇電視relax下。地方大但容易打掃,洗衫乾衣跟手掛入衣櫃,摺都唔使 每個星期都差唔多啦,1-5返工,六/日陪父母飲茶,grocery shopping同約下朋友bbq,天氣好季節啱就去酒莊,果園咁囉,長假期就去下第二個city,state玩咁囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

正,我覺得唔錯...雖然我鍾意香港方便,多元,但我覺得香港人好大壓力,d 人好躁。相處外國d 人hea d,輕鬆d...

男爵府

回覆樓主:

我住過台北。北京。上海。馬來西亞。以上4 個地區都因為工作關係住到1 年或以上。亦係巴黎住過1 個月。讀書係加拿大3年。以前年輕。去台灣旅行時想過退休去台灣住應該幾好。點知住完後。我同自己講。。退休都係唔好去台灣。住多幾年會嘔血。我估我係唔會移民。可能退休後去旅居hea. 陣算。香港對我黎講先係啱我生活既地方。

wcpcelia    發表於 21-3-25 09:31

首頁
12345...17

尾頁

跳至