自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 sasa@uk 的帖子

香港交通方便,你諗到想食既菜式,香港都有~
想買既野,你諗到既,香港都買到~加上背靠祖國,淘寶買野方便又平~

但要面對香港工時長,節奏急促既問題~
每件事,有得,必有失~

珍珠宮

hkgra 發表於 21-3-25 09:19

香港交通方便,你諗到想食既菜式,香港都有~

咁日常生活呢? 係咪都係返工放工跟住返屋企? 咁其實外國生活都係一樣返工放工返屋企,放假搵d 節目約人行街食飯
買野其實amazon 同 ebay 都方便,不過我物慾好低,好少買野

侯爵府

Activehealth 發表於 21-3-24 22:53
住過澳洲十年,在那邊讀中學、大學,工作,之後才回港。

其實都幾精神分裂,在屋企以外學校、工作地點講英 ...

x2, 其實係完全唔同生活模式。
如果要enjoy行街睇戲食飯使工人酒店high tea星期五六日飛返轉呢啲生活就全世界都冇香港咁方便(同平)。
但享受慢活寧靜大自然enjoy廚藝園藝手作嘅生活態度咁咪舒適囉。
#以上講緊普通上班族嘅生活,如果係富戶又當然豪華啲

varievarie    發表於 21-3-25 13:45

男爵府

tiger. 發表於 21-3-25 08:31
成身汗唔沖涼?

係吖,我有一排住澳洲宿舍都係咁, 入鄕隨俗。

澳洲人瞓覺好多裸睡或只著底衭(夜晚除晒面衫衭上牀瞓,好多連睡衣都唔著)。佢地duvet(羽絨被/牀冚)下會有張flat sheet。基本上係成個人捐喺flat sheet下瞓,冬天會冚duvet, 夏天淨冚flat sheet, 起身會著晨褸/浴袍)。澳洲係用bedsheet set, 即一張fitted sheet 有橡筋套住牀褥,一張flat sheet 墊住duvet, 通常呢兩張會日日換/隔日換。

澳洲亞裔人多數一日冲兩次涼(早晚一次),因為夜晚太髒瞓唔著。如果朝早唔冲涼洗頭返工,啲澳洲人又覺得你好dirty,所以冲兩次。

子爵府

住過美國既大家, 可唔可以講多少少個邊生活? 我個女下年會去讀書, 我好想知多D, 特別係要注意既事,thanks!

男爵府

mini122 發表於 21-3-25 09:14
可唔可以講下點解覺得台灣唔啱長住?

住台北市...其實消費都唔平..房價都唔平....要平就要去到個D所謂新北市...
有人講...可能2,3千蚊港紙租間屋平過香港..但係要記住...你去到就係以當地既收入為標準...
搵到1萬港紙一個月個D 真係唔多...我同事個女友30歲,月入大概7千蚊港紙...租個套房係中和都要2千多DD...當然佢個套房比香港劏房大既....醫保..越保越少...好多野都要自費...同樣識人係醫院做既,受到既待遇可以好好多...而勞保基金幾年前聽朋友講快要破產..唔知老左到時有冇錢拎...台灣係冇基建既...路係爛...建築物係舊....十年前去同十年後去冇差...如果唔係台北住呢..住鄉下真係要係退休唔界意係樹吽..如果為左政治而去既,,SORRY...台灣政黨出名爛..只係2個爛平果去選一個...

varievarie    發表於 21-3-25 13:49

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 21-3-24 22:17
我唔係想移民 , 我無資格移民亦唔想 , 又無在外國生活過

我覺得外國生活平靜,每日好優閒,無咁多姿多彩,種下花做下家務煮下野食,多戶外活動。因為平淡所以無咩洗費,所以適合退休或小朋友住。

公爵府

kagaki 發表於 21-3-25 01:59
回覆 mimi987 的帖子

只係好多年前去過旅行, 純粹八卦吓, 原來大馬治安差架? 係邊種差? 多小偷? ...

大馬一向都差,又排華,本地人好懶,無錢先會去工作,有錢就立即唔做去玩,所以好唔鍾意中國人,因為佢地勤力。 而且人種階級分得好勁,政府工只請本地人,唔會請華僑。所以只適合旅居,長遠落地生根係唔ok.

伯爵府

2024年龍年勳章

都係睇個人鍾唔鍾意夜生活,鍾意夜生活就多姿多采~
疫情前,夜晚10點幾仲可以shopping,餐廳好多開到12點~
唔鍾意夜生活,都係返工放工~

水晶宮

好山好水,好似天堂⋯⋯咁悶,有質素的生活仍然係建立在金錢基礎,另一形式的溫水煮蛙⋯⋯
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

sasa@uk 發表於 21-3-25 09:28
咁日常生活呢? 係咪都係返工放工跟住返屋企? 咁其實外國生活都係一樣返工放工返屋企,放假搵d 節目約人 ...

好多港人放工係約朋友去食飯,11點先到家,一星期有三晚出街食,沖涼上網1點先訓,或者上興趣班,烘焙,運動,去做下facial, 美甲,陪家人飲茶,長weekend 會飛一轉台灣,Thai 或日本,星期四晚夜機,星期日夜機返。

公爵府

shirley784 發表於 21-3-24 22:17
我唔係想移民 , 我無資格移民亦唔想 , 又無在外國生活過

多謝 Shirley 開了這題目,亦多謝留言回覆的姊妹!很吸引很精彩的話題,thanks
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

vincat 發表於 21-3-25 09:57
住過美國既大家, 可唔可以講多少少個邊生活? 我個女下年會去讀書, 我好想知多D, 特別係要注意既事,thanks! ...

美國邊度?唔同state甚至唔同city、district都可以差好遠

珍珠宮

小飯團仔 發表於 21-3-24 22:57

其實就算同一個國家,唔同省唔同區已經唔同,所以移民係要 ...
其實生活好舍意,但唔好諗你可以SAVE到好多錢,好多野要保養的,間屋,車,人...退休不錯的,較休閒,命都長啲,同健康好好多...唔緊迫..所以我女都唔返香港住...佢話好有壓迫感...仲有皮膚好好多...

用戶要求終止服務

牛年勳章

vincat 發表於 21-3-25 09:57
住過美國既大家, 可唔可以講多少少個邊生活? 我個女下年會去讀書, 我好想知多D, 特別係要注意既事,thanks! ...

美國邊度?屋企人住 New York,朋友住 town 仔,生活好唔同。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

減齡達人勳章

其實香港真係好方便,生活真係比較多姿多彩。晚上11點幾搭地鐵,仲成村人陪你
英國生活,就比較放慢腳步,冇咁大壓力,我喺英國成日比我奶奶和親戚問我,做乜行得咁快,好趕時間咩!空間多咗,空氣清新啲,我真係可以做到早睡早起。食嗰方面,因為多數都係自己煮,所以比較健康,腸胃都好啲。
醫療我鐘意香港,喺英國有咩頭暈身㷫,都唔會去睇醫生(因為根本你唔會見到醫生,大部份人只會去藥房。真係要搵GP, 有時約成個星期都未必有位比你睇)。

子爵府

回覆 大笨鐘 的帖子

唔好意思! 學校仲選擇緊, 所以未知地點........ 請問有無邊個地方比較好, 邊個地方最好唔好選擇? 唔好意思, 我未去過美國, 而且又無親戚係個邊, 所以周圍搵下資料

用戶要求終止服務

牛年勳章

hkgra 發表於 21-3-25 10:35

都係睇個人鍾唔鍾意夜生活,鍾意夜生活就多姿多采~

不過好多人工時長,無論人喺公司 OT 定係放咗工覆 whatsapp emails。香港生活多姿多彩多選擇,因為細,去邊都好方便,空氣質素比較差,生活急促壓力大,一放假就飛嘅人都好多。外國唔少國家大,local tours 揸車去其他 towns 玩多。兩種生活模式分別好大,我 young 嗰時覺得外國好悶好悶,而家年紀有返咁上下,又覺得外國呢種生活休閒。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

vincat 發表於 21-3-25 11:47
回覆 大笨鐘 的帖子

唔好意思! 學校仲選擇緊, 所以未知地點........ 請問有無邊個地方比較好, 邊個地方最 ...

唔使唔好意思,我無計劃送阿仔去美國讀書,無留意讀書嘅資料。我會留意治安,芝加哥治安麻麻,本地人出入都帶槍喺身。
未經許可,請勿轉載

大宅

funseller 發表於 21-3-24 23:46
悉尼太多華人,有D地方你喺街度聽到廣東話、普通話多過英文。
牛奶好平,可樂相對香港貴好多。最唔慣係薑 ...

請問Syd邊到有郊區批發市場有浸鹽水新鮮生長腳蟹賣?

首頁
12345...17

尾頁

跳至