自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

好relax
人好nice
可以享受自己me time
唔似香港 一個人食飯比人望
腳步真係幾舒服,悶就睇你有冇朋友
我返到香港反而少好多朋友
污糟我諗一度度,我就未見過
同新加坡差不多乾淨
NY Paris個d始終比較extreme出名,又唔代表外國係咁
始終唔少西方國家大部分人唔坐地鐵,所以比較多很低收入/homeless搭,遊客又咁岩冇車 又唔捨得坐的士

侯爵府

shirley784 發表於 21-3-24 22:17
我唔係想移民 , 我無資格移民亦唔想 , 又無在外國生活過

我住過澳洲,英國,馬來西亞,澳洲悶到頂唔順返港,英國生活貴,馬來西亞治安差
澳洲生活來來去去都係逛超市,假日house party , 沙灘曬太陽。
係fb 見到d朋友好似好爽,成日陽光藍天藍海,其實係因為香港少接觸到,所以隔離飯香而已,當你日日睇,就煩到嘔

複式洋房

回覆樓主:

依家喺美國讀緊書(exchange),唔係城市,冇乜亞洲人,一個人去。由香港一個大城市,去到一個比較鄉下嘅地方,融入當地,其實唔容易,加上今年情況特別。
出入冇咁方便,附近冇唐人街,冇好似旺角/銅鑼灣/尖沙咀呢d地方行街。冇巴士地鐵,得的士。
時間多左,weekend可以hea下做下自己嘢,但亦過得好快,因為輕鬆。

但對個人成長+文化+見識+學識都好學到嘢。

其實簡單d嚟講:係由城市去鄉下,不過美國好大(都有LA/NY呢d大城市)

男爵府

我12歳跟屋企移民加拿大,人工算中上,有車有樓,工作時間唔算長,可以照顧到家庭。老實講如果喺香港應該唔會有呢d生活,小學成積一般,只夠入band3中學,冇乜可能會入到大學,亦冇可能買到樓。眼見小學同學工作時間頗長又要免費OT,而且小朋友讀書又大壓力。我覺得自己比較適合加拿大生活,我唔求發達,只求安居樂業

別墅

回覆 mimi987 的帖子

只係好多年前去過旅行, 純粹八卦吓, 原來大馬治安差架? 係邊種差? 多小偷?

珍珠宮

我覺得英國可能最舒服既係唔使點理我仔讀書做功課呢d

子爵府

牛年勳章

Activehealth 發表於 21-3-24 23:13
澳洲續:

要有special events 如生日、紀念日、有親友香港來正會出街食飯,個個會執到好正,著得隆重過香 ...

去朋友屋企食飯、BBQ會BYO

大宅

回覆樓主:

細個係英國親戚到住過2個月,當時想試下過唔過去留學,係細town黎,冇咩唐人,悶到想喊

男爵府

回覆 shirley784 的帖子

我跟老公回流美國差不多2年, 我住嘅地方唔係移民熱點, 所以唔多見其他種族亦以白人居多佔大約9成幾, 本地人大都好友善. 呢度冇乜亞洲人, 咁耐我只見過一對HK黎嘅couple, 但就出奇地多中國餐館可惜唔係太啱口味.
我地回流主要為個仔, 因為佢要入小學, 我地希望佢可以輕鬆學習, HK學習環境唔太適合佢, 而且佢唔太識中文(因老公係老外, 屋企以英文為主) 佢之前係HK返本地kindergarten佢日日都唔想返學因為太多功課, 宜家就唔同哂, 日日一早換好衫等校車, 所以好慶幸我地made a right choice.
呢度生活比較單調同HK真係2個世界, 平日多數自己煮飯, 放假就去grocery shopping, 行下公園同埋road trip去下遠D地方行下睇下, 雖然冇HK咁精采但就寫意好多.
如果俾我再揀我都係prefer住係呢度因為呢度係一個適合小朋友成長同居住嘅地方, HK生活雖然多姿多采但教育, 天氣同居住環境都令我地有喘不過氣嘅感覺.

wcpcelia    發表於 21-3-25 11:28

珍珠宮

laumuichu 發表於 21-3-25 04:36
細個係英國親戚到住過2個月,當時想試下過唔過去留學,係細town黎,冇咩唐人,悶到想喊
...

其實我無係香港工作過,香港生活係真係好精彩?
唔係都係返工放工然後返屋企休息?

男爵府

回覆樓主:

我住澳洲Melbourne 比較近郊地方。冇乜亞洲人,大部分商店5pm關門。主要屋企煑,若果想晚上出去食要揸20-30分鐘車。

假日或long weekend會road trip 去郊外。澳洲郊外有很多很特別很靚的自然景觀,很多袋鼠周圍跳。

有部份人覺得咁樣生活好悶。我自己好享受這種寧靜生活,種生果香草,打理花園和貓狗。還有澳洲本地人很involve community work. 上年山火d消防員主要係義工。學校課外活動例如足球教練都係義工。我自己都有義工教yoga and boxing,所以日子都過得很充實

不過唔好嘅係夜晚出街真係要小心,比較多醉酒佬和太大太靜,夾左你從此消失都冇人知

伯爵府

親子王國15週年勳章

Panda366 發表於 21-3-25 01:40
我12歳跟屋企移民加拿大,人工算中上,有車有樓,工作時間唔算長,可以照顧到家庭。老實講如果喺香港應該唔 ...

我同你差不多,有份工又餓唔死,正常一個人搵應該可以2個人洗,但我哋2個都有工作,冇小朋友方便好多。

我成日話去玩好忙,weekend 有一日去road trip ,去下town 仔行下,揾下特別嘢食
另外一日就行下街買下餸

以前每幾個月又去下美國嗰啲,Covid 開始就留加消費,去下camping

我每次返香港就頭痛,周圍都係人

如果今次Covid 2個人wfh,屋企細d已經有血案發生。

子爵府

我響美國,悶到暈

子爵府

回覆樓主:

我起英國星加坡澳洲住過,咁多個國家澳洲係最開心,雖然賺錢唔多,但係有work-life balance,5:00準時放工,放假就去釣魚去road trip,最鍾意就係夏天曬陽光去海灘游水,其他時間就去釣魚再釣魚,呢度啲人唔會對名牌有興趣,我都係鍾意去吓超級市場、Kmart、target行街買餸,因為住喺好多唐人和韓國人嘅地方,所以得閒食下唐餐或者越南餐又或者韓國餐!掛住淘寶就買好多淘寶野,然後集運去澳洲!20kg都係運費AU$100。

英國比澳洲嘅醫療比較好多因為英國唔使錢睇牙醫!我最憎英國嘅冬天,我記得冬天4點就天黑,英國同澳洲都係一樣要比重稅,我覺得英國食嘢比起澳洲貴。

男爵府

好媽媽勳章

依家响澳洲Mel 生活緊,住既地區多華人,所以買唐人食物好方便,出去買野比較少機會講英文。
我本身比較宅,好享受呢邊生活,係比較唔鍾意間屋大做清潔好攰
不過呢度工資一般(主要重稅,扣完唔見1/3),又唔似香港有個人免稅額,小朋友都冇得免稅,所以老公一份糧養一家有d吃力... 政府有福利,但因為收入啱啱過佢的限額都攞唔到
政府醫保每年都要交稅,但同時要另買私保,因為排政府醫院要等幾年,所以要多個保障。
惟一政府對cancer好重視,如果懷疑/確定有cancer, 必須安排一個月內檢查和做手術

侯爵府

kagaki 發表於 21-3-25 01:59
回覆 mimi987 的帖子

只係好多年前去過旅行, 純粹八卦吓, 原來大馬治安差架? 係邊種差? 多小偷? ...

我去吉隆坡,朋友都會安排司機我出入,叫我唔好兩個女仔坐公交同的士,排華好嚴重又驚綁架掛

男爵府

Activehealth 發表於 21-3-24 23:13
澳洲續:

要有special events 如生日、紀念日、有親友香港來正會出街食飯,個個會執到好正,著得隆重過香 ...

成身汗唔沖涼?

子爵府

好鍾意這個post,我本身好鍾意週圍去。
希望大家可以分享一下!謝謝!

子爵府

lambxxx 發表於 21-3-25 00:57
我住過台北。北京。上海。馬來西亞。以上4 個地區都因為工作關係住到1 年或以上。亦係巴黎住過1 個月。讀書 ...

可唔可以講下點解覺得台灣唔啱長住?

大宅

回覆樓主:

現於溫哥華生活,悶到快死了!
這裏的冬天太漫長,經常下雨或陰天,四點便天黑,難得一天陽光普照,會感到很開心。但夏天時可以天天是大晴天,萬里無雲,九點才天黑,可惜這般可愛的天氣只有兩個多月。
這裏生活悠閒,步伐比在香港要慢很多倍,要慢慢適應,否則只會氣死自己!
總之由香港過來,就好似去了一個鄉下地方生活一樣!好悶好悶!
不過,如果喜歡欣賞自然風貌,這裏空氣清新,櫻花、楓葉隨處可見,確實令人心曠神怡。
我個人覺得,這裏較適合退休生活!

首頁
12345...17

尾頁

跳至