自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

係咪即係同上水啲水貨客一樣工種呢

男爵府

回覆樓主:

其實英國搵工真係唔容易。我有2 個表弟。年齡相差3 年。2 個都係讀英國u. Of exeter.. 大學排名全英12。2 個都係讀ac... 哥哥仲讀埋精算master. 哥哥3 年前畢業。但係英國1 直都搵唔到工。見過無數公司。銀行。會計行都冇著落。最後返香港。但因為從少讀國際學校。唔多識中文。讀講唔識睇。所以返黎香港4 大行唔請。。外資銀行又唔要佢。所以只係可以托人係間普通公司比份會計佢做。。唉。。所以真係有人辭官歸故里。有人漏夜趕科場。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bhamcy 發表於 21-3-24 23:01
係囉,我都聽過護士唔怕無工做,但醫生就好難。

原來醫生反而難?

男爵府

回覆樓主:

NHS就嚟破產,仲要成日pay cut, 邊會請人吖?
而且英國佬好精架,只會請當時需要果某幾個專科,如果你唔係,根本申請唔到,唯有等下次佢需要你先(不過唔知道幾時)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lambxxx 發表於 21-3-24 16:05
其實英國搵工真係唔容易。我有2 個表弟。年齡相差3 年。2 個都係讀英國u. Of exeter.. 大學排名全英12。2 ...

可能無運,近2~3年幾個親友係歐洲or 英國讀完master, 係英國都搵到工,其中兩個一入職£50k pa...

男爵府

朋友話英國護士人工低香港好多,電視亦都有講有啲醫院人手同環境狀況都好差,選擇去英國嘅朋友,我哋會衷心祝福你的,加油!

男爵府

cindy618 發表於 21-3-25 00:08
原來醫生反而難?
既得利益,邊個想分?香港都係咁啦。

子爵府

lambxxx 發表於 21-3-24 23:01
乞兒唔駛做喎。。淨係攤大手版。。不過英國呢期可以好多失業。多左好多乞兒競爭好大
...

乞兒屆之競爭

子爵府

grand2005 發表於 21-3-24 23:56

我腦中浮現佢哋踎喺英國商場門口拆包裝入拖喼嘅樣,用嗰對原本揸手術刀嘅手來塞代購品

子爵府

平平無奇2 發表於 21-3-24 23:16
仲可以順便練習吓牛津音嘅英語添

操牛津劍橋口音嘅乞兒,聲線都高傲啲自豪啲,腳邊個兜入邊嘅英鎊銀仔都閃令啲

子爵府

lambxxx 發表於 21-3-24 22:55
醫生就要再考試。。護士就唔清楚要唔要再考。但護士搵工會易d.. 不過英國醫療界都係做到pk.. 分分鐘衰過係 ...

護士去到英國都要再考試

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Candywong61 發表於 21-3-24 23:31
回覆 lambxxx 的帖子

好似話護士人工並唔係好高

朋友係獵頭公司有offer , 萬幾兩萬。朋友想去但知道咁少後都係擱置先,同埋怕過到去調佢去最前線做,個risk又大咗。星加坡佢都有睇,人工又係二萬內,仲好似唔包住。佢宜家個5萬幾人工,不過幾辛苦下。

侯爵府

lambxxx 發表於 21-3-24 23:01
乞兒唔駛做喎。。淨係攤大手版。。不過英國呢期可以好多失業。多左好多乞兒競爭好大
...

侯爵府

lambxxx 發表於 21-3-25 00:05
其實英國搵工真係唔容易。我有2 個表弟。年齡相差3 年。2 個都係讀英國u. Of exeter.. 大學排名全英12。2 ...
只是純語言問題, 幾可惜!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

grand2005 發表於 21-3-24 23:56

見個個去英國都係話做水貨佬,甘同上水d大陸人有乜分別?不過就放長雙眼睇下d身嬌肉貴嘅香港人捱得幾耐
日本の平安を祈ります

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

lambxxx 發表於 21-3-24 23:05

我家中都有2 位醫生打算去英國。不過佢地應該做唔番醫生。 ...

英國移民計分?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

我愛Corina 發表於 21-3-25 00:22
可能無運,近2~3年幾個親友係歐洲or 英國讀完master, 係英國都搵到工,其中兩個一入職£50k pa...
...

同講租金一樣,有落差,我都有親人近2~3年返左去,搵工冇問題

子爵府

lambxxx 發表於 21-3-24 23:52
移民有年齡限制架。。退休移民要托好大舊錢去。好明顯英國係想搵新血幫佢打江山。最好又後生又有錢托過去 ...

但BNO5+1有年齡限制咩?佢賺多幾年再用BNO去埋得囉,不過係擔心遲d英國會唔會取消呢個BNO計畫

侯爵府

mondd 發表於 21-3-25 00:19
NHS就嚟破產,仲要成日pay cut, 邊會請人吖?
而且英國佬好精架,只會請當時需要果某幾個專科,如果你唔係 ...
我仔喺英國讀醫療職系,今年暑假會畢業,佢有兩個同學月頭in咗某醫院所修職位,需然知佢哋仲未畢業未有cert, 但都比咗offer,一簽就三年合約,但人工就比HK 低好多囉!我仔諗住返嚟,所以冇申請到!

男爵府

lambxxx 發表於 21-3-25 00:05

識人好過識字。當年係外資大行,有個friend 既表弟都係英國名牌大學畢業, 但當時要入外資行無工作無經驗,無人事基本上唔會請,我當時條team 有空缺就俾個機會年青人,之後佢就一直留係間公司愈做愈高。初始既入場機會係好重要既。

首頁
12345...6

尾頁

跳至