自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

不可忘記的歷史:兩座用中國庚子賠款建的歐洲火車站

意大利米蘭中央火車站

米蘭中央火車站

米蘭中央火車站位於米蘭市奧斯塔公爵廣場(Piazza Duca d'Aosta),是建造時間比較早而且是一直使用到現在的火車站。也是世界建築史上的代表建築之一,是折中主義建築的典範,其鋼結構的巨大拱頂是世界上最大的鋼製結構拱頂。

由烏里塞·斯塔齊尼(UlisseStacchini)設計,1931年竣工並投入使用。米蘭中央車站有24個站台,每天有大約32萬名旅客,到發500輛列車,每年約有1.2億乘客使用。

安特衛普中央車站由比利時國王利奧波德二世不惜重金打造,華麗麗的新巴洛克式建築風格,由二十多種大理石和石料裝飾而成,雄偉壯麗且富麗堂皇。在竣工時還曾因奢華而遭到非議,但時光卻證實了當初建設者的遠見,這座車站現在已經成為了安特衛普的標誌之一。被譽為歐洲最美火車站。2009年,美國雜誌《新聞周刊》稱安特衛普中央車站是世界上第四美麗的火車站;2014年,全球著名新聞網「Mashable」更是將這座火車站評為全球最具吸引力的12個車站之冠軍榮譽。

比利時安特衛普中央火車站

背景:八國聯軍軍事行動,以清政府與總共十一個國家簽訂辛丑條約為終,其中規定清政府賠款白銀4億5千萬兩(四億五千萬即當時中國總人口,以示每人一兩,達羞辱中國人之意),分三十九年付清,被稱為庚子賠款。

一百二十年後嘅今天英、法等國準備再次派遣航母嚟到南海,高舉自由航行旗幟...又想嚟一次八國聯軍嗎?又想東來割菜嗎?

庚子恥尤未雪,恨何時滅…中國人做錯了甚麼?
當年中國人只不過憑著靈活嘅頭腦,超高嘅手藝得做了一些絲綢、瓷器...就吸引到你哋爭想搶購(自己又諗唔到點整出嚟:有啲歐洲科學家甚至認為陶瓷物料出自雞蛋殼、絲綢是出自一種植物)...引致貿易失衝就要對中國發動戰爭?今日中國人又造了一些價廉物美嘅產品賺左你哋啲錢,你哋又想嚟多一次?有冇咁容易?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 櫺囹桼 的帖子

由細到大都係見慣香港啲細細火車站,一邊上一邊落。第一次係歐洲搭火車見到幾十個月台即刻暈咗,完全搵唔到自己班車

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

果邊啲車站真係幾靚
但點解又變左八角聯君

翡翠宮

TMC3012 發表於 21-3-25 08:06
果邊啲車站真係幾靚
但點解又變左八角聯君

已補充標題

大宅

TMC3012 發表於 21-3-25 08:06
果邊啲車站真係幾靚
但點解又變左八角聯君

因為嗰啲火車站係係用八國聯軍侵略中國得到嘅賠款起嘅

男爵府

回覆樓主:

子爵府

hk1 發表於 21-3-25 08:15

Sorry 歷史差
這兩個車站係賠償後建
定講明係用賠償而建設?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hk1 發表於 21-3-25 08:15

原來係咁

大宅

排得好整齊,好靚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

櫺囹桼 發表於 21-3-25 07:50

以強凌弱
今時今日邊有咁易!!
放下自在

珍珠宮

中國人動起來

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今時唔同往日

大宅

ilej 發表於 21-3-25 09:19
Sorry 歷史差
這兩個車站係賠償後建
定講明係用賠償而建設?

https://kknews.cc/news/9pbz235.html

wcpcelia    發表於 21-3-26 11:37

首頁

尾頁

跳至