自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

驚未唔好做囉...個人選擇

男爵府

BO_BO 發表於 21-3-25 09:59
唔係我。我係做Hr, 想set up 呢样野。係想保護同事!
早2日有位末來interview, 已經問我如果請佢,要唔要 ...

打疫苗定做test ?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔係我。我係做Hr, 想set up 呢样野。係想保護同事!
早2日有位末來interview, 已經問我如果請佢,要唔要 ...

問埋疫苗?! 高危行業?

大宅

loveyou3000 發表於 21-3-25 10:01
打疫苗定做test ?

test, 個applicant 想多左……

大宅

stagea 發表於 21-3-25 10:01
問埋疫苗?! 高危行業?

唔係呀、只係會對客……

珍珠宮

回覆樓主:

我接受,公司都係保障自己員工

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

好合理

珍珠宮

BO_BO 發表於 21-3-25 09:13
除左特定行業、大家認為新入職公司要求做驗測是否合理?
比著你地、會願意去驗嗎?
...
會的,我個個月都去TEST的,安全好啲...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

BO_BO 發表於 21-3-25 10:03
唔係呀、只係會對客……

做test好普遍, 好多公司都有, 仲request 兩星期做一次

用戶要求終止服務

牛年勳章

疫苗同檢測兩回事,applicant concern 疫苗可以理解,一嚟有風險唔係人人接受,二嚟香港無強制任何人打疫苗。

檢測就好普遍,唔難搵 applicants
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

公司當然可以設呢個規定, 但現職同事需做檢測嗎? 如只有新同事做, 作用不大. 但當然, 做咗冇壞.
我會考慮新舊同事的一致性.

男爵府

對客就更加要做..仲要定期做...對雙方都有保障...
我識個保險AGENT 佢自己日日去見唔同人,佢自己都每10日做一次..有時行開見到免費既去做,
有時自己比240都做....

男爵府

回覆樓主:

完全合理,保障大家,如見工者小小事都唔合作,都唔係有心搵工啦。

伯爵府

回覆樓主:

why not?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

合理.

珍珠宮

2024年龍年勳章

...
如果係新公司要求, 無得唔做喎, 除非唔想做...即係唔想履新
我覺得合理, 起碼保障現職員工安全

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

合理
其實周圍都有呢個要求,係香港太寬鬆,攪到好似唔合理咋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

人生百態,真有趣

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢個咁樣,我就答佢疫苗未必洗打,但你就唔使黎見啦。

男爵府

...

唔好做檢測啦。份工都唔好做囉。

首頁

尾頁

跳至