自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

bowling2004 發表於 21-3-25 12:38
每晚4點虐兒? 好驚喎......

應該唔會,只係有d細路日頭玩過龍,夜晚就會咁,我b細時,晚晚都差唔多係咁,由小喊開始,唔理佢會變成大喊到唔收聲,大多都係發緊惡夢

其實都係要忍忍等佢快高長大,或者同佢了解下睇下有冇咩事可以幫手,如果發惡夢你可以建議佢,當開始有少少喊時,係細路耳邊開兒歌,這樣細路就有能量從惡夢中復平靜的心情

男爵府

bowling2004 發表於 21-3-25 13:09
個亞媽真係好惡咁同個細路鬥大聲。
佢鬧既每一個字我哋都聽得好清楚

但真係擾人清夢,過左甘夜都唔應該甘大聲
應該投訴佢等佢收斂下

翡翠宮

牛年勳章

call管理處,報警

珍珠宮

好媽媽勳章

我個小朋友以前每晚2pm, 4pm, 6pm都會醒同喊,食過d咩珍珠末都完全唔work

男爵府

bowling2004 發表於 21-3-25 12:38
各位, 我住村屋,冇管理處呀!
我生緊蛇已經冇覺好訓, 仲聽住佢哋繼續晚晚喺度嘈, 我就快黐線 ...

我會寫封信攝係佢信箱,叫佢晚上盡量細聲,否則報警處理,BB減解決不了,唯有死忍。

水晶宮

回覆樓主:

1)搵管理處,2)報警,3)買有noise canceling function的耳筒訓覺。

子爵府

身同感受,只有用耳塞

問題唔係小朋友度,問題出自父母身上

我遇到情況同你一樣,樓下個3、4歲小朋友半夜長期大叫大喊,跟住就係聽到父母鬧仔。
佢哋放任小朋友凌晨都唔瞓,12點都聽到佢小朋友大叫同好似恐龍咁跑。父母閒時夜晚10點唱k唱到1點,嘈到好似去咗neway咁,開party仲慘!嘈到3、4點!

近排佢哋第二胎出世,夜晚即時靜咗好多。好明顯佢哋可以管教到個仔靜啲,只係之前一直唔管教。

呢個自私鄰居唔管教好仔女,成日拎個小朋友做擋箭牌,一搬嚟就懶客氣咁話我仔好夜瞓㗎,有無嘈到你哋?

呢種鄰居勁討厭!

男爵府

bowling2004 發表於 21-3-25 13:09
個亞媽真係好惡咁同個細路鬥大聲。
佢鬧既每一個字我哋都聽得好清楚

咁你聽到鬧乜嘢?有冇虐兒風險?

伯爵府

cpycpyhelen 發表於 21-3-25 11:35
其實可以搵管理處同佢地溝通下,零晨四點小朋友喊應該都係嚇親或發惡夢,個阿媽都應該哄個小朋友唔好喊仲 ...

其實~有D細路系"冇理取鬧"…又要自己喊,又要一發不可收拾~系甘夷都癲喊1個小時…我都真心替鄰居慘。不是媽媽不理睬,而系小孩好冇理取鬧(情緒管理較差),~好多時大人情緒已被小孩牽動,…所以大家也激動。(我朋友)。

男爵府

tungking 發表於 21-3-25 15:08
其實~有D細路系"冇理取鬧"…又要自己喊,又要一發不可收拾~系甘夷都癲喊1個小時…我都真心替鄰居慘。不是媽 ...

都係既,但自己小朋友都要控制,唔係由佢喊一粒鐘甘耐,我會頂唔順

大宅

bowling2004 發表於 21-3-25 10:58
我都唔知可以點?! 每晚半夜4點左右,佢(我估佢大約3-4歲)就會開始大聲喊大聲叫! 超級大聲!! 我完全冇覺好 ...

鬧交報警得唔得?
一係叫管理管上去話佢地

男爵府

回覆 bowling2004 的帖子

樓主,你呢個標題簡直有共鳴!我樓下嗰個一歲,由六個月開始,晚晚3:30am開始喊,最耐試過40分鐘唔停,我哋又係全家醒曬。你知啦,嘈醒咗唔係即刻瞓得返,起碼半個至一個鐘後先瞓到....你以為可以瞓天光啦,點知到5:30-6pm再喊,晩晚如是,真係人都癲!同管理處講,佢話佢地都知,唔好意思。但又可以點?

大宅

閂窗+耳塞

用戶要求終止服務

牛年勳章

blackypurin 發表於 21-3-25 14:03
我個小朋友以前每晚2pm, 4pm, 6pm都會醒同喊,食過d咩珍珠末都完全唔work
...

小朋友半夜醒同喊好常見,阿仔以前都係咁,爸爸媽媽正常會安撫同抱佢,唔會大駡,係咪?

複式洋房

bowling2004 發表於 21-3-25 10:58
我都唔知可以點?! 每晚半夜4點左右,佢(我估佢大約3-4歲)就會開始大聲喊大聲叫! 超級大聲!! 我完全冇覺好 ...
有無搵管理處幫手?

禁止訪問

回覆樓主:

用戶要求終止服務

牛年勳章

tungking 發表於 21-3-25 15:08
其實~有D細路系"冇理取鬧"…又要自己喊,又要一發不可收拾~系甘夷都癲喊1個小時…我都真心替鄰居慘。不是媽 ...

呢 d case 唔理小朋友一兩次,佢就唔會再用呢個手段要協。我侄仔係呢種小朋友,次次喊成個鐘,因為大人會滿足佢。

PS. 唔計有行為問題嘅小朋友
未經許可,請勿轉載

男爵府

回覆樓主:

我仔細個都試過,定時定候會喊醒,點安慰佢都唔得,要抱佢黎開間房,等佢完全醒曬先唔喊。

伯爵府

cpycpyhelen 發表於 21-3-25 15:31
都係既,但自己小朋友都要控制,唔係由佢喊一粒鐘甘耐,我會頂唔順

媽媽都頂吾順架,原全搞吾掂…所以為有等佢喊飽佢(系每天晚上/早上)。這是她唯一的办法 ,已經上了什麼…情緒管理班…好似都系吾多掂(我覺得冇掂過 )

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-3-25 16:31
呢 d case 唔理小朋友一兩次,佢就唔會再用呢個手段要協。我侄仔係呢種小朋友,次次喊成個鐘,因為大人會 ...

尼班D知識型媽媽系講:耐性、理性、關懷、細心傾談/聽、呵護…(專家教嗰D)

首頁

尾頁

跳至