婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kwhkwh 發表於 21-3-29 09:52
咁佢明明同你關係有改善而家又似乎差係佢自找。

自找嘅我je.......

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

做個靚太 發表於 21-3-29 10:34
自找嘅我je.......
有冇工人? 請姐姐行嗎?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 21-3-29 10:41
有冇工人? 請姐姐行嗎?

我一向有工人的,不過我有兩個小朋友,所以會唔放心工人一湊二,咁岩我媽唔得,我99係一直想湊,所以就叫佢幫手幾日~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

做個靚太 發表於 21-3-29 10:42
我一向有工人的,不過我有兩個小朋友,所以會唔放心工人一湊二,咁岩我媽唔得,我99係一直想湊,所以就叫 ...
幾日,應該就快完事吧? 辛苦你了。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

做個靚太 發表於 21-3-29 10:33
唉~佢搞唔掂一定唔會丟番俾我,不過會搵好多被迫害嘅藉口,去證明唔係佢搞唔掂,係人地影響佢,就以今次 ...

甘佢實質冇湊過你老公,我係你都好難相信佢會湊得掂你個小朋友,下次有呢啲情況,我寧願搵啲社區媽媽或者搵朋友幫忙都唔想搵佢

洋房

我都好後比我99湊

大宅

做個靚太 發表於 21-3-26 01:06
99最近幫手湊女,幾好架,我覺得要人幫手,好難有咁多計較,所以多數隻眼開~
不過99用佢慣常果套,貫養嘅 ...

如果你唔係即時在場能阻止事情發生,我同意你唔好直接同佢對話,要老公轉達。當然大前提是妳老公要企係你果邊幫你先。

子爵府

虎到金來勳章

食到嘔又太過了你同佢傾下要健康唔一定要狂食
要好有耐性講先得

別墅

99最近幫手湊女,幾好架,我覺得要人幫手,好難有咁多計較,所以多數隻眼開~

我都覺得同奶奶相處真心心很累。其實我已經當佢係呀媽一樣,好多事都好為佢著想,好感恩佢幫手照顧bb.但係佢港女嘅性格真係令我覺得好難頂。例如我理性地同佢講返一d佢覺得合理但事實上唔合宜嘅方法,佢就即刻黑晒面。如果對bb有益嘅其實我都好樂意接受,但明知對bb有危險嘅我真心冇辦法接受。

另一個問題係佢控制慾好強,基本上身邊每樣野都要管都要理,而我就係一個好愛自由嘅人。為左bb我已經好多位都忍讓,我都好明白一旦破壞關係就好難修復。如果再咁落去真係會有爆嘅一日。佢咁控制慾強到連屋企姐姐做每一樣野都要管,又成日話悶忍唔住要出手。心入面真係幾百句粗口

翡翠宮

畀面勳章

汲取教訓,下次唔好再俾佢湊
日日是好日

別墅

完全明白,不過建議可以同老人家講吓呀,唔使同老公講,費事佢左右做人難啦!我都明白有時好難開口話奶奶,有個老人家係屋企始終都好啲嘅。

大宅

你另我諗起我細個我阿嫲個邊有個親戚好鍾意質細路食野,勁驚佢。不過,我話唔食就唔食,質唔到我。老人家通病。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

比番姐姐睇啦... 一個睇兩個都OK... 5歲都唔算好細...

大宅

甘你唔同老公講
諗住點解決?

5歲啦 都要教下佢自己保護自己 要堅持出聲。。。即使用任何方方法

別墅

家家有本難念的經,酸甜苦辣個中滋味只有自己品嘗。所有99都一樣,只要個仔話佢就會覺得挑釁事非,所以我自己就寧願自己開口,亦經常警告我老公唔好講嘢。所有99永遠都會覺得自己無錯,仲會講佢話俾人知,人地話佢無錯……

大宅

質小朋友食嘢食到嘔都起碼小朋友會飽,我試過擺個女係隻99度幾日,佢餐餐都正餐都俾好少份量我女食,明明我女正餐係可以食一碗飯,但佢就只係俾1/4飯我女,因為隻99自己唔食飯,所以覺得人哋都唔洗食,食垃圾就最多(糖,雪糕,薯片,氣水。。),我女得4歲,點解要俾咁多呢啲佢食,同埋佢日日同小朋友講媽咪幾衰幾唔好,不停咁同小朋友洗腦話個阿媽衰呢啲奶奶真心係攞命,不過講我壞話係我面前都唔會停,成日問我女換個新媽咪好唔好,其實隻99係咪有病?

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sushi20131216 發表於 21-6-30 22:10
質小朋友食嘢食到嘔都起碼小朋友會飽,我試過擺個女係隻99度幾日,佢餐餐都正餐都俾好少份量我女食,明明我 ...

你99有哟似我嗰個
所以我唔放心佢湊

大宅

長毛免 發表於 21-7-1 06:29
你99有哟似我嗰個
所以我唔放心佢湊

呢啲奶奶真係有病其實要去睇下心理醫生睇下佢咩構造

首頁

尾頁

跳至