自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

TMC3012 發表於 21-3-26 07:57
其實點解新彊棉人地話唔合格?
尾國真係玩到冇野好玩, 可能遲啲又迫你要多啲棉花
...

唔係中國棉唔合格,而係西方認為中國打壓新疆人,迫去教育營 剝奪人權
咁西方又好重視呢樣野所以就唔用
盡社會責任囉

不過我就覺得佢地遺反公平貿易囉

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

restahaus 發表於 21-3-27 10:37
美國真是很陰險,其實很早己經計劃利用新彊人對抗漢人,製造中國內戰,美國想隔岸觀火,坐收漁利,因此我現 ...

所以我覺得911單野真係事出有因,而家不會可憐佢地

男爵府

apelok 發表於 21-3-27 11:12
唔係中國棉唔合格,而係西方認為中國打壓新疆人,迫去教育營 剝奪人權
盡 ...

所謂教育營,咪又係西方無中生有的大話!

男爵府

LokYauYau 發表於 21-3-26 10:45

為何老尾咁緊張沒有了一哥地位,因為呢兩個世紀老尾做得 ...

珍珠宮

yyh08 發表於 21-3-27 11:21
所謂教育營,咪又係西方無中生有的大話!

我估教育營應該係給維吾爾族人學習漢語,國家法則的地方,就好似香港那間離島咩更正書院,學習正確思想,避免走犯法的路。

因為好耐以前有人利用維吾爾族人發起動亂嘛,所以我估就算有教育營應該係一個學習中國共產黨思想的地方。

珍珠宮

畀面勳章

ddkaka 發表於 21-3-26 08:20
可能外國人唔上網,所以睇唔到
https://mp.weixin.qq.com/s/W-07vlhQSKCMNx0V8cNkAg

尾國窮到無錢用wifi, 有wife已經好萬幸

伯爵府

盡 ...

田北辰話依家8成新疆棉花都係透過機器採收,2成就用人手,要由外省聘請人手前往新疆工作,當地公司要付出較平日高出6成嘅薪金,認為並唔係招聘廉價勞工。
北疆棉花9成係透過機器採收.

珍珠宮

開心吸收勳章

jellyw 發表於 21-3-26 04:56
就算中國棉花有幾差,美國這種打壓手法亦不見得光彩,同bully冇分別。

若中國棉花差,美國根本不會打壓。正因為中國棉花優良過人,才惹得美國用諸般籍口抹黑中國。

伯爵府

mln 發表於 21-3-27 11:40
我估教育營應該係給維吾爾族人學習漢語,國家法則的地方,就好似香港那間離島咩更正書院,學習正確思想, ...
教育營是給維吾爾族人學習漢語, 學習技能, 容易找到工作. 年輕的維吾爾族人
無論是去雙語學校或漢語學校會說漢語. 只有中年或老年維吾爾族人略說漢語.

水晶宮

InkCartridge 發表於 21-3-27 12:14
若中國棉花差,美國根本不會打壓。正因為中國棉花優良過人,才惹得美國用諸般籍口抹黑中國。
...

美國打壓得嗰啲都係好嘢嚟,好似華為咁

shunying    發表於 21-3-27 12:43

珍珠宮

Piaget 發表於 21-3-26 10:15
法國作家、記者馬克西姆·維瓦斯兩赴新疆考察、歷時4年時間完成的《維吾爾族假新聞的終結》一書 :g ...

子爵府

pochario 發表於 21-3-26 07:59
用童工就話啫,直頭唔比嗰族人打工真攪笑,即係叫人食社保定乞?唔怪得之前咁多人自我感覺良好 ...

其實唔比公司請新疆人,係幫緊佢哋定害佢哋

子爵府

restahaus 發表於 21-3-27 12:16
教育營是給維吾爾族人學習漢語, 學習技能, 容易找到工作. 年輕的維吾爾族人
無論是去雙語學校或漢語學校會 ...

如果咁樣都有問題,外國都好似有強迫教育架喎,啲細佬好似唔似可以唔返學,咁佢地應該先制裁自己啦,咁樣強迫啲小朋友入教育營

大宅

fayefa 發表於 21-3-26 12:15
邊個返工唔係強制勞役吖 琴晚老公放工返屋企,我都驚佢話我係強制勞役嘅幕後黑手,仲 ...

你好搞笑

水晶宮

盡 ...

講人權,印度女性更加需要人打救,班西人咁重視呢樣野都唔好用印度棉花

男爵府

restahaus 發表於 21-3-27 12:16
無論是去雙語學校或漢語學校會 ...

對,其實係中國對小數民族的德政,給他們學習自力更新,有工作能力的機會,這對民族本身,同埋中國穩定都有好大幫助!但這些德政卻被西方抹黑!

男爵府

restahaus 發表於 21-3-27 12:06
田北辰話依家8成新疆棉花都係透過機器採收,2成就用人手,要由外省聘請人手前往新疆工作,當地公司要付出 ...

係微博睇到有人工採摘既視頻,人工好高架,好多是四川人過去

伯爵府

2024年龍年勳章

hagupit 發表於 21-3-27 13:05
其實唔比公司請新疆人,係幫緊佢哋定害佢哋
窮人先容易煽動作反,老尾禍害他國D公式一模一樣,完全當人傻嘅

伯爵府

2024年龍年勳章

thomaswop 發表於 21-3-27 14:41
係微博睇到有人工採摘既視頻,人工好高架,好多是四川人過去
就算人手採摘,都係機器先採,人手撿漏。咁大片棉花地,老尾衛星圖片都冇一張就屈人血棉花,實在自大得可怕

伯爵府

2024年龍年勳章

S_family 發表於 21-3-27 08:39
我淨係知想買條新疆棉花沖涼毛巾,買開果間淘寶舖由農曆年到依家都沒有貨……其他舖又唔敢買怕甩毛…我要1 ...
畀條link唔該,我都要買浴巾

首頁

尾頁

跳至