跳至

首頁

尾頁

大宅

本人想移民,因先生係公民,有無咩心得可以分享一下?因為都心大心細,謝謝~

大宅

ahwing1977 發表於 21-3-26 14:19
本人想移民,因先生係公民,有無咩心得可以分享一下?因為都心大心細,謝謝~

Hi, 我就係三年回流美國,如果有小朋友,100%值得.

別墅

邊個洲?邊個城市?最好真係預一筆錢!又或者你真係知道自己一定會搵到工!唔係嘅話驚你辛苦,頂唔順,就要返香港!你睇返之前啲post,好多香港人頂唔順都要返香港

大宅

alnonkie623 發表於 21-3-29 10:31
Hi, 我就係三年回流美國,如果有小朋友,100%值得.

我都係因為小朋友讀書,所以選擇返番美國。但已經喺香港十幾年,而家返去美國唔知點解好多野擔心

別墅

我老公仔女也是美國公民,諗住老公在美國搵到工就移民過去,我地一家大小都好喜歡紐約,希望兩年後有機會,又希望到時美國慢慢會穩定下來。

別墅

vwmama_FB 發表於 21-4-1 09:57
邊個洲?邊個城市?最好真係預一筆錢!又或者你真係知道自己一定會搵到工!唔係嘅話驚你辛苦,頂唔順,就 ...

想問吓點樣頂唔順法

別墅

Erictan 發表於 21-4-13 15:45
想問吓點樣頂唔順法

太貴,冇錢,返香港

男爵府

好媽媽勳章

回覆 vwmama_FB 的帖子

美國都話太貴, 應該好窮下...

別墅

PP_Couple 發表於 21-4-28 19:22

所以睇下你邊區(emoji)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

PP_Couple 發表於 21-4-28 19:22

都唔可以咁講,事實上大城市生活指數真係可以好高,同埋要睇生活要求係點,有人覺得要買屋,要有每人一間房,有後花園,購物交通方便,又要每年最少一次長途旅行一次短途旅行,食要新鮮有機嘢,又要有好味中國菜亞洲嘢食,著要日韓歐洲牌子,連文具都要日本出。。。咁樣住邊都唔會平。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

如果有小朋友,美國邊個城市或州學歷較好和,富裕,安全,適合小朋友讀書?

大宅

whatsuphk 發表於 21-5-20 13:19
如果有小朋友,美國邊個城市或州學歷較好和,富裕,安全,適合小朋友讀書?
...

我都係知少少咋, 因為我有好多親戚朋友係紐約同埋三藩市, 雖然生活上嘅好處係乜都有同香港差唔多, 所以生活指數都一樣咁貴囉, 住啲屋都係比較細囉, 但係點都好過香港少少嘅
我另外見到嘅就係去utah, Georgia或者係texas嗰啲就平好多, 好平已經有好大間屋

別墅

kiconico 發表於 21-5-24 19:30
我都係知少少咋, 因為我有好多親戚朋友係紐約同埋三藩市, 雖然生活上嘅好處係乜都有同香港差唔多, 所以生 ...

我住港島,但覺得NY物價房稅地稅比Tips咩都貴過港島好多. 雖然機會多好多,如果我本身做金融NY係咪機會多d?會不會好難搵工?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

whatsuphk 發表於 21-5-24 16:57
我住港島,但覺得NY物價房稅地稅比Tips咩都貴過港島好多. 雖然機會多好多,如果我本身做金融NY係咪機會多d? ...

你做金融係指financial consultant/advisor果種?美國金融活動以東岸為中,股市都係東岸時間9點開市,機會係會較多,唔好處係天氣,夏天熱到過百度,冬天又會落雪。如果想做金融業,西岸加州都好蓬勃,特別係南加州LA縣同北加州三藩市同矽谷。

不過,美國要做financial consultant/advisor係要考牌,最基礎嘅牌人人都考得,但之後有關投資運作証券等牌照就要有公司贊助至考得,而且呢邊法例唔同香港,就算香港已有專業資格,嚟到美國都要重新考呢邊嘅証券牌照,仲要加埋保險annuity/LTC等,而家好多又會要求持有處理mortgage嘅牌照,總之就係好多個牌要考,最低限度再有SIE, S7, S66, Life & Health Insurance License同NMLS。

別墅

rose-mag 發表於 21-5-25 12:42
你做金融係指financial consultant/advisor果種?美國金融活動以東岸為中,股市都係東岸時間9點開市,機會 ...

謝謝資訊,樓主都幾熟行情,係同行?香港都要考5少牌,HKSI 證券牌1,7,8, 保險paper 1-5. 甘如果過黎又想做番Financial advisor, 好似讀番1年半年書再一路考牌好d. 我都有諗過加拿大,但美國機會和小朋友讀書好似好d.

王國長老

whatsuphk 發表於 21-5-24 23:33

謝謝資訊,樓主都幾熟行情,係同行?香港都要考5少牌,HKS ...

邊有咁叻,果D牌唔易考,考完做咗financial advisor普遍on commission,又冇假期,好似打自己工咁,我唔習慣呢種模式,都有包薪嘅,好似係得Charles Schwab~我有親友做銀行或投行,有接觸好多FA~

你讀書同考牌冇咩關係喎,最基本果個SIE可以路人都考得,但只係最初步,要考其他必須要有公司sponsor去hold你個牌,否則有關機構係唔會俾你考試,真想做返FA,試下入去銀行/投行做Sales Assistant先,好多都會俾機會SA去升上FA,我知有銀行/投行會請冇牌嘅做FA Trainee,規定入職一定時間內(好似係半年)要考晒需要有嘅牌,有學校可以上堂,有雞精班教你睇考題,但指定時間內考唔到就要離職,都唔少人係咁入行攞到牌;又有人先做Personal Banker再考牌轉職,咁入咗銀行嘅要轉職相對冇咁難。

加拿大金融業我就唔清楚,冇親友做呢行,不過見唔少由加拿大落嚟美國做教育同醫療工作嘅,佢地話機會多D。小朋友讀書呢,我對仔女呢度土生土長,佢地小學時老師已經會鼓勵每個學生講自己嘅想法,我成日去幫老師手,上堂見到學生好肯發言,K已經有field trips去唔同地方,好似劇院、音樂廳、水族館、博物館等睇表演展覽,又會去野外考察,之後一律會分組做projects,所以由細到大都已經學習team work,有學校又有花園俾學生種嘢,教佢地健康飲食等。學生相對自主性要強,學校培養學生對求知嘅興趣,帶引嘅性質較強,由學生自己去搵資料同答案,當然係會有清楚指引,有錯會指出,因為學生有主動去學習,記憶會較深。

伯爵府

好媽媽勳章

whatsuphk 發表於 21-5-25 15:33

謝謝資訊,樓主都幾熟行情,係同行?香港都要考5少牌,HKS ...

首先你諗住點移過嚟先?

如果香港做開銀行,嚟到入行並唔容易。

我曾幾何時都有SFC 1,6 , 9 牌⋯⋯

別墅

rose-mag 發表於 21-5-26 00:59
邊有咁叻,果D牌唔易考,考完做咗financial advisor普遍on commission,又冇假期,好似打自己工咁,我唔習 ...

謝謝你的資訊。我不介意在本行由低做起,累積番一定經驗到時再上或轉都容易,最怕搵5番本行(emoji)但美國競爭應該少過英國或加拿大。最衰黎家疫情去5到美國行一轉,5係可以實地了解下,一d學區好少少d地稅又好貴。

相信版主你小朋友在美國讀書會開心學習好多,起碼會多好多體驗和思考力。

王國長老

whatsuphk 發表於 21-5-25 22:56
謝謝你的資訊。我不介意在本行由低做起,累積番一定經驗到時再上或轉都容易,最怕搵5番本行(emoji)但美國 ...

好校區自然房價貴,所以時常有人紏結喺好校區買屋送仔女去公校,定係租屋送仔女去讀私校,兩者冇牴觸,各適其適。

美國都唔一定開心學習,不過低年級一般家課唔會多,就算去到初中都唔一定多家課,因為有部份係堂課,堂上做好就唔駛帶番屋企,而且未喺疫情發生前,部份老師已用google classroom交功課,不少學校推行electronic learning experience,上年到今年,校區為學生提供iPad or Chromebook,再開學至交還。我對仔女小學最鍾意返學,因為有得同同學玩,因為有老師教學好有趣,因為有鍾意上嘅科目,到初中開始多D功課,但慶幸都遇上好老師,正規學科之餘,亦有electives可以揀,例如音樂、家政、編碼、語言等,高中就忙好多,家課真係多,今個學年網課,大仔都有時要做功課到差不多12點,因為要睇好多素材先可以答問題,剛剛完成一個網頁,10個題綱,每個都要花一兩個鐘。不過佢又抵死,硬要抽時間打遊戲先,叫佢做好功課先,佢這上咗咁多個鐘堂,要輕鬆下先。

別墅

whatsuphk 發表於 21-5-20 13:19
...

我哋就睇中Jericho, New York, 校區在美國數一數二,又多亞洲人,治安幾好,但地稅貴。

首頁

尾頁

跳至