想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友已經11歲,其實係我第二個小朋友,大嗰個係仔喺出世時有遺傳病,初時都未知,到佢個幾兩個月大時發燒,發現肝衰竭,最後由我先生捐咗肝比亞仔,以為肝臟移植之後無事,點知亞仔腦部受損,一直照顧咗佢大約十年,喺五、六年前左右走咗。到咗舊年六月時,突然間有咗,個心好開心,但好似又未ready,唔知點咁,到咗7週自然流咗,醫生同我講通常都係染色體有問題先會咁嘅,我唔開心咗一排,點知喺兩個月後再度有咗,今次都陀得好穩,但好唔好彩,1/4機會中遺傳病嘅機率又比我中咗,好不情願之下,唯有人工流產,到而家過咗兩個幾月,我仲喺度諗如果想生bb,真係要盡快試

複式洋房

wawa88 發表於 21-3-26 22:40
小朋友已經11歲,其實係我第二個小朋友,大嗰個係仔喺出世時有遺傳病,初時都未知,到佢個幾兩個月大時發燒 ...

大家比D意見,因為我身邊本身係虛弱啲,我奶奶見我年紀大唔好揾命博喎

男爵府

小朋友已經11歲,其實係我第二個小朋友,大嗰個係仔喺出世時有遺傳病,初時都未知,到佢個幾兩個月大時發燒 ...

45歲唔好了,俾我唔會,已經有個小朋友11歲,都好夠了

大宅

wawa88 發表於 21-3-26 22:45
大家比D意見,因為我身邊本身係虛弱啲,我奶奶見我年紀大唔好揾命博喎

...

算啦45歲,你生完個B出來同大個個相差成12歲,咁又好咩?而且唔怕得罪講,你仲有咁好體力晚晚捱夜?到佢15歲時你都成61歲,同佢去學校見家長以為你係阿嫲阿婆多過係阿媽啦,咁對小朋友成長又好咩?而且年紀咁大再有,唐氏有既機會都多好好啦,你生多個為咩先?做人有時唔唔該企係個小朋友幫佢諗下,你咁既條件對佢來講好定唔好先做啦,有時唔係生完出來就算

複式洋房

回覆 wawa88 的帖子

已經高齡 本身又有小朋友就真係唔好再特登追啦...仲要你本身都小小虛 養好個身子緊要d呀

水晶宮

回覆樓主:

點解想生多個? 想填補大仔離開了的空位?先生點諗呢?

我識人48歲生,第二段婚姻,大仔當時已經18 歲。但佢身體好健康,而且經濟有能力,而家好有心機陪同教個細仔。
但人人唔同,你自己話你身體虛弱,你頂得順嗎?

複式洋房

Nbs 發表於 21-3-27 01:55
點解想生多個? 想填補大仔離開了的空位?先生點諗呢?

我識人48歲生,第二段婚姻,大仔當時已經18 歲。但 ...

多謝大家意見,我先生又冇話唔想,唔怕係唐氏,最怕又係有遺傳病,我又心大心細

男爵府

wawa88 發表於 21-3-27 08:29
多謝大家意見,我先生又冇話唔想,唔怕係唐氏,最怕又係有遺傳病,我又心大心細

...
你唔怕唐氏,咁個小朋友呢?Touchwood 咁個小朋友咁就一世!唔好為左滿足自己,要為個小朋友諗。
你都咁既年紀又話身體唔太好,加上又有遺傳病,你又已經有一個小朋友唔係無,咁點解仲要自己攞嚟辛苦?你已經經歷過揍小朋友過程,十多年前仲話年輕,但家下會很吃力吧?當然你決意要生無人阻到你,你考慮清楚吧!始終萬一又中遺傳你又要唔到,對你身心傷害更大。

複式洋房

C.yan110 發表於 21-3-27 09:58
你唔怕唐氏,咁個小朋友呢?Touchwood 咁個小朋友咁就一世!唔好為左滿足自己,要為個小朋友諗。
你都咁既 ...

我諗你誤會咗,我而家個小朋友好正常無病,因為我同我先有同一條染色體都係屬於隱性,所以會有1/4機會個小朋友係會中
我話唔怕小朋友有唐氏係因為我有產前檢查,check有冇遺傳病會同時睇埋有冇唐氏,我在遺傳病命中率高,所以擔心多啲,所以請你唔好諗埋一邊

伯爵府

回覆 wawa88 的帖子

其實如果同先生決定左要bb而經濟又許可, 不如直接ivf
又可以check 到dna, 你冒o既小x 風險又會細左
有dr mon 住點都安全d

ps;既然已經決定, 就向目標發!
把握時間, 將來自己就唔會後悔

伯爵府

我有個親戚都係隔12年先生
又係意外小x 左1次
再決定要小朋友

結果2位屬蛇o既小朋友好融洽相處
哥哥好鍚細佬呀
仲教細佬功課

複式洋房

高齡其實對你同BB都有危險,同touch wood有咩事手尾好長,仲有好多未知之數。
其實點都好你同先生同仔仔一齊傾下先。

複式洋房

Mochamiu 發表於 21-3-27 11:26
我有個親戚都係隔12年先生
又係意外小x 左1次
再決定要小朋友

我先生想自然懷孕,做pgd都唔保證一定得,更要成十萬,同埋好似話45歲以下先做,所以我都想自然懷孕多D

水晶宮

wawa88 發表於 21-3-27 08:29

...

既然想生,有能力,先生同意,又想自然,咁咪順其自然,有就有,無就算啦。唔使俾壓力嘅。
我自己而家40 陀緊第二胎,身邊圈子朋友都傾向遲生,之前提過48 都有,其他40+ 都有好多。我感覺BK 呢度對高齡生bb好反對,會講到個媽媽好不負責任害咗個 bb 咁。但其實你有冇能力你自己知㗎嘛...

男爵府

wawa88 發表於 21-3-27 12:51
我先生想自然懷孕,做pgd都唔保證一定得,更要成十萬,同埋好似話45歲以下先做,所以我都想自然懷孕多D

...

撇開高齡懷孕,你嗰隻病有1/4 機會有。吓吓搵個肚黎博完全唔make sense (emoji) 一個女人流產幾次已經身體差好多,到時個細既又追唔到,身體差既又照顧唔到個大,兩件事都做唔好。
真係想生既就IVF 啦。

男爵府

回覆樓主:

如果真係想生,要考慮下做 ivf + pgd+pgs,
不過可能未必做一次便成功

Momo_0424    發表於 21-4-1 08:49

大宅

Nbs 發表於 21-3-27 13:30
既然想生,有能力,先生同意,又想自然,咁咪順其自然,有就有,無就算啦。唔使俾壓力嘅。
我自己而家40 ...

無錯,有時生小朋友係緣份嚟
無得話設定幾多歲以後就唔應該生
如果高齡但有能力比到一個好既成長環境,我唔覺得高齡生有咩問題

男爵府

wawa88 發表於 21-3-27 10:38
我諗你誤會咗,我而家個小朋友好正常無病,因為我同我先有同一條染色體都係屬於隱性,所以會有1/4機會個小 ...
Sorry, 可能我理解錯左。
但為左自己身體,你再考慮清楚吧!

伯爵府

唔好搏了,年紀咁大加前科,就算生到都好大機會有不同的染色體問題,有D仲要大大下先知。

別墅

回覆 annie133 的帖子

早晨各位,
樓主最緊要妳自己同先生諗清楚是否想生, 如果真係想生我見意妳馬上去做 IVF, 因為呢個年紀就算自然懷孕都好難陀到. 因為可能卵子質數問題. 所以我覺得做 IVF 會好 D, 我都係等緊去台灣做, 年紀仲要比妳大幾年, 我個大仔都 23 歲, 所以生唔生就好睇你地自己.

首頁

尾頁

跳至