自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無jm覺得自己要背負的事情太多?包括家庭和工作

真係覺得好攰,太多野煩,對生活已無晒興趣,以前都會買衫,敷mask. 依家完全無意欲扮靚,甚至食野都好求職,因為咩都唔想食。

返工每日都忙到團團轉,成個部門都關我事咁,但我其實我只是細薯仔,但每日忙到無得飲水,就算好急去廁所都要忍,做埋手頭d野先,想去時又有野要做,每日如是。但其他人就只做單一工作,日日hea. 太多太多唔公平的事了。

男爵府

來揮個手,但係未到JM你咁勁,廁所都無得去咁嚴重
PS 正在計劃踢炮中

大宅

CSS701 發表於 21-3-27 09:17
有無jm覺得自己要背負的事情太多?包括家庭和工作

真係覺得好攰,太多野煩,對生活已無晒興趣,以前都會買 ...

原因係你有責任感,做事細心其他人就會依賴你,越做就會越多,做死都無人可憐你

你千祈唔好唔飲水/忍住唔去廁所,要時刻提住自己,我就校鬧鐘提自己飲水 (因唔提真係忙到無飲),急就要即刻去, 因為到年紀大/身體出問題時後悔已太遲,公司隨時都可以請過另一個代替你,到時有苦自己知/受,所以要愛惜自己身體

jm you're not alone 大家一齊努力

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我都係!

我都好累了!所以我已經將所有阿仔的學校contact point 轉哂俾c6

但到頭來都要我跟

大宅

回覆樓主:

做什麼職位?

翡翠宮

牛年勳章

sunnymama2 發表於 21-3-27 09:38
我都係!

我都好累了!所以我已經將所有阿仔的學校contact point 轉哂俾c6

無用㗎,爸爸咩到話唔知,whatsapp group message永遠唔會睇、睇咗又唔理,到最後miss咗重要嘢仲衰

男爵府

SafieldKEN 發表於 21-3-27 09:37
原因係你有責任感,做事細心其他人就會依賴你,越做就會越多,做死都無人可憐你

你千祈唔好 ...

係,公司唔會無一個職員而停運,自己健康最緊要

大宅

sunnymama2 發表於 21-3-27 09:38
我都係!

指意男人算把啦?跟到一半都偷笑,大把賤男拋一句好忙好多野做好頭尺?媽咪你九掂佢啦無言!

翡翠宮

牛年勳章

樓主,我明,我都係咁
同一間公司做咗十幾年,上司下屬都依賴我,大老細見我做到野又捱得又乖,無限加job,眼見其他高級過我嘅印印腳,吹水準時走,仲要挑剔我做嘢,心理好唔平衡!
但我諗通咗啦,呢個世界無話無咗邊個唔得,我決定跟埋手上個project就辭職,我一諗起我走咗,我個位要搵2-3人接,無人會想接,諗起就爽!

伯爵府

我覺得到某一個點真係要work life balance
我自己好早就認清呢個道理
所以不斷裝備自己
到而家終於可以做一份工作時工作又冇壓力嘅工
雖然人工少但穩定又唔駛用腦
工作,家庭同自己要取個平衡好難
共勉之
呢個世界冇話冇咗邊個唔得
但令到自己唔開心,值得咩?
人生苦短呀

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我之前都係咁,唔飲水唔去廁所,食lunch勁快食完,跟住身體出咗事,依家都要求醫,後來慢慢學習要放手,分輕重,我同事嗰陣時成日勸我死咗都無人可憐呀,跟住聽到隔離team真係有同事ot做做下野暈咗入咗醫院......我依家都學習緊要照顧自己先,因為世界真係無話無咗邊個唔得,自己要珍惜自己呀

水晶宮

有呀,我以前都係咁㗎。
你要學放鬆,事事都唔需要揸到咁緊。

水晶宮

C.Humphrey 發表於 21-3-27 09:54
樓主,我明,我都係咁
同一間公司做咗十幾年,上司下屬都依賴我,大老細見我做到野又捱得又乖,無 ...

做得就做死你,呢個係定律。
我條命都係咁

男爵府

You r not alone

百忙中都要抽空飲水去厠所,做下自己開心既事,唔好俾個「忙」字佔據自己,要令自己開心,先有衝勁繼續生活下去。

JM 們努力啦!

男爵府

Herobear 發表於 21-3-27 10:03
所以不斷裝備自己

依個都係得目標
希望可以快d實現

翡翠宮

牛年勳章

Cheddar85ang 發表於 21-3-27 10:13
做得就做死你,呢個係定律。
我條命都係咁

早兩日同老細傾新project,我已知要跟個大project,隔離team個阿姐高級過我人工高過我,同老細講想搵我team同佢合作,最賤係個老細覺得無問題,我做1.5,佢做0.5,點睇都覺唔公平啦!

但老細嘅意思係我有能力,做嘢掂人哋先想痴,捱過將來會升得更高,叫我忍咗佢!(我哋呢幾年都無升過人)

心諗食屎啦你!

水晶宮

回覆樓主:

同路人

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-3-27 10:22

早兩日同老細傾新project,我已知要跟個大project,隔離team個阿姐高級過我人工高過我,同老 ...

好多老細只係tum下人,想你做左佢啫
做多左無職升又無人工加架!

侯爵府

Herobear 發表於 21-3-27 10:03
所以不斷裝備自己

你份咩工?我都好想做

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-3-27 09:54
樓主,我明,我都係咁
同一間公司做咗十幾年,上司下屬都依賴我,大老細見我做到野又捱得又乖,無 ...

係,好多高級過我人工又高過我都無咁多野做
我老細又係痴線 咩都扔晒俾我做,其他人就日日吹水
我覺得已經去到頂點,唔想做了

首頁

尾頁

跳至