自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

陪月勳章

有,不過我簽過嘅係有年期限制。講明3年內、5年內咁。不會無了期。

子爵府

虎到金來勳章

Charlotte_mom 發表於 21-3-27 13:24
請教
入職合約上寫明,離職後一年唔可以做同行
係咪真係人人都會守呢個規定?公司告人嘅成數高嗎?

有簽過, 我轉工時無做番同行。

我記得有人講過呢條款冇用, 因為公司唔比你做同行, 佢要比錢你維持生活 (類似咁上下意思)。

伯爵府

朋友試過,但佢係低低層,細公司轉大公司,細公司要求解釋,冇話告,結果大公司肯保佢,揾hr同細公司周旋,細公司唔想搞咁多野就放生

珍珠宮

princessgw 發表於 21-3-27 14:04

我記得有人講過呢條款冇用, 因為公司唔比你做同行, 佢要比錢你維持生活 ( ...
咁即是要人放garden leave

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

anna59 發表於 21-3-27 14:09
咁即是要人放garden leave

Garden leave有糧出呢!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

多謝以上咁多位意見(補充:不是大公司,連legal Dept都無,法律意見都係問律師樓)
我都明白合約精神,疑問是:員工轉工如真係做返同行,舊公司真係告,是否有實質證明員工帶來損失?點去計?
知道商業祕密就肯定。有落手落腳做,公司成本、賺幾多,點會唔知(文員祕書都知啦)
如員工搶客搶橋搶生意,就抵俾人告。如員工無搶客搶橋搶生意,舊公司會否花金錢時間去告,就係搏唔搏嘅考慮了

公爵府

Charlotte_mom 發表於 21-3-27 13:24
請教

我公司有呢個條文,有人真係做返同行冇比人告,有人好乖咁守一年唔做同行。我諗視乎你去咗同行做咩卦,如果你過檔拉晒人哋啲客去新公司,被告嘅機會好大,如果只係過檔做份工冇殺傷力,告都費事啦!告人都要洗錢架嘛!

子爵府

我前公司都有簽,離開頭半年唔可以做返同行。

我前公司都告過我前老細,最後賠款和解。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-3-27 14:37
多謝以上咁多位意見(補充:不是大公司,連legal Dept都無,法律意見都係問律師樓)
我都明白合約精神,疑 ...

Deleted

伯爵府

世事無常 發表於 21-3-27 14:40
我公司有呢個條文,有人真係做返同行冇比人告,有人好乖咁守一年唔做同行。我諗視乎你去咗同行做咩卦,如 ...

有朋友試過佢仲要大膽到係轉工去隔離棟大廈間公司, 直情舊公司未完已經喺新公司返工,即用假早走然之後去新公司做嘢

佢話有啲高層係咁樣轉公司出信封佢都冇事, 係做PR行業

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-3-27 14:28
Garden leave有糧出呢!
Garden leave 仍然糸公司員工,不過,吾比佢返工同接觸客人

王國長老

alsace0416 發表於 21-3-27 14:56
有朋友試過佢仲要大膽到係轉工去隔離棟大廈間公司, 直情舊公司未完已經喺新公司返工,即用假早走然之後去 ...

用假早走返新公司咁薑
聽過一個case,普通員工,公司知佢返新工,用「不可同時做另一份工」為理由而玩嘢 (扣假啫,身份仲係員工丫嘛)

王國長老

anna59 發表於 21-3-27 14:58
Garden leave 仍然糸公司員工,不過,吾比佢返工同接觸客人

我意思係,如果舊公司有garden leave照出糧,唔返工唔接觸客人又何妨,放3年都無所謂 (我哋果行大把炸炸帝,garden leave已偷雞返新工,行內都知)
問題係一離職就無糧出,但又唔俾人做同行好難攪

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-3-27 15:02

我意思係,如果舊公司有garden leave照出糧,唔返工 ...
其實,舊公司有權告個員工,爭在會吾會咁做

子爵府

世事無常 發表於 21-3-27 14:40
我公司有呢個條文,有人真係做返同行冇比人告,有人好乖咁守一年唔做同行。我諗視乎你去咗同行做咩卦,如 ...

十分同意。

所以係咪key positions 同對舊公司有冇實質的damages係關鍵位,因為告人的成本不輕,而在冇damages的情況下得到的compensation自然也不高(勝訴計),根本冇動力去告(仲要不一定勝),除非同舊公司係極度不歡而散,咁可能要為啖氣。

不過,為免自找麻煩,簽得約的話,我同意應該要有合約精神。

琥珀宮

請教

有咩出奇,就算高級如律政司都有呢個聘用條件

複式洋房

princessgw 發表於 21-3-27 14:04

我記得有人講過呢條款冇用, 因為公司唔比你做同行, 佢要比錢你維持生活 ( ...

x2.

別墅

回覆 yurijm 的帖子

求職時就知乜事

呢句點睇到?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前公司高層果啲係有寫明一年內唔比

我阿頭有自己開公司做, 但唔用自己名登記

珍珠宮

請教

我唔係HR,不過本身行頭都窄,行業內大公司合約都有呢個terms。
不過理解係轉工至直接競爭對手,及可觸及敏感資料職位就要通報,或要行garden leave。
我做trainee年代,亦試過由大行A轉至大行B做trainee,可能太小薯仔,無人會care。。so far 亦未聽過有人被告過。

首頁

尾頁

跳至