自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Gildahappyme 發表於 21-3-28 16:08
宜家邊有 體育館 / 球場...
全部做晒 檢測/ 打疫苗

我樓下體育館做左疫苗中心冇開,但係硬地足球場丶籃球場等係有開,冇職員睇住㗎,所以都係冇追縱嘅。所以我就奇怪如果話公園果D因無法知道邊個去過而唔開嘅同時,點解呢啲又可以開?

子爵府

幸福花海 發表於 21-3-28 11:45
政府根本唔想市民去玩,仲唔明?如果唔係影響市民失業,所有玩樂都唔會開
...

大宅

樓下公園既老人設施直頭冇封過

伯爵府

好想復課 發表於 21-3-28 19:11
樓下公園既老人設施直頭冇封過

老人設施係無封。通常喺兒童遊樂場隔離嗰D嘛。封D唔封D

大宅

aidan08 發表於 21-3-28 11:18
康文署咩玩法?
海洋公園、迪士尼開返曬好耐。坊間收費playroom亦已經開返曬。學亦可以返,幼稚園基本上九 ...

係啦。唔知點解樣樣野都開返,唯獨小朋友既野唔開返。因為小朋友唔識出黎反抗所以可以唔理?

伯爵府

Gooblovebb 發表於 21-3-28 19:04
我樓下體育館做左疫苗中心冇開,但係硬地足球場丶籃球場等係有開,冇職員睇住㗎,所以都係冇追縱嘅。所以 ...

就係奇奇怪怪,不明所以

如果驚兒童自我衞生意識不強,就應該室內playroom, theme park 都唔好開吧?而家即係點?有錢的小朋友就可以take risk, 唔怕染疫?定如果為咗生意不致倒閉,大人不致失業,咁小朋友就可以take risk?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

BB12345678 發表於 21-3-28 19:22
係啦。唔知點解樣樣野都開返,唯獨小朋友既野唔開返。因為小朋友唔識出黎反抗所以可以唔理?
...

覺得政府好鐘意蝦小朋友,唔復課,唔開公園遊樂場!但其他野開返

伯爵府

aidan08 發表於 21-3-28 19:03
其實我贊成如果真係為防疫乜都唔好開吧!現在所有付費的可以開,免費的就唔開,更加顯得唔合理!即係為免 ...

又唔係咁講,一個人失業一年無收入嚴重啲定小朋友一年無公共設施玩嚴重啲呢?

伯爵府

回覆樓主:

垃圾政府

男爵府

幸福花海 發表於 21-3-28 11:25
我覺得政府開返啲收費既玩樂處所,唔係想比人去玩,係想重啟經濟,比佢哋做返生意有工開,政府康體既處所可 ...

想重啟經濟就應該派錢俾 市民 去消費
而不是派俾商家佬

大宅

aidan08 發表於 21-3-28 11:18
康文署咩玩法?
海洋公園、迪士尼開返曬好耐。坊間收費playroom亦已經開返曬。學亦可以返,幼稚園基本上九 ...

其實窮人就一向選擇少,讀津校無學返,國際學校又唔同玩法,所以我打去教育局,我都反暴力,但政府近排做d嘢真係連原本支持都變反對,真係廢到無朋友,高高在上,唔明白民間疾苦,嬲到一講就想爆粗。

伯爵府

幸福花海 發表於 21-3-28 19:44
又唔係咁講,一個人失業一年無收入嚴重啲定小朋友一年無公共設施玩嚴重啲呢?
...

所以有錢可以比的小朋友嘅健康就可以承受染病風險?

其實政府每項措施都需要顧及各個階層,比得私營開返,背後原因一定係評估過風險。如果風險不高,為什麼不開放公營設施?實在難以說服市民吧?

現在係變成有錢的可以去玩,無錢的完全無呢個權利,而事實上政府唔係完全無辦法去消除呢種分化,而且這種做法亦完全於理不合。

伯爵府

Qq555666 發表於 21-3-28 19:49
想重啟經濟就應該派錢俾 市民 去消費
而不是派俾商家佬

兩樣都要啦,商家都要比人工舖租

伯爵府

aidan08 發表於 21-3-28 19:51
所以有錢可以比的小朋友嘅健康就可以承受染病風險?

其實政府每項措施都需要顧及各個階層,比得私營開返 ...

私營同公營風險一定唔同啦,私營有人管理,限人數,量體温,有專人清潔消毒,街上啲遊樂設施無呢啲,染疫風險高好多

大宅

erica-camy 發表於 21-3-28 19:50
其實窮人就一向選擇少,讀津校無學返,國際學校又唔同玩法,所以我打去教育局,我都反暴力,但政府近排做d ...

窮人就要長期困住狹窄嘅居所,冇得返學,冇得去玩!哩個香港政府真係好令人失望

伯爵府

幸福花海 發表於 21-3-28 20:02
私營同公營風險一定唔同啦,私營有人管理,限人數,量體温,有專人清潔消毒,街上啲遊樂設施無呢啲,染疫 ...

所以直接關閉,乜都唔洗做,唔需要理低下階層權利?
公營無人管理?唔可以為市民做多一步?唔可以諗吓方法?

男爵府

chocolatebean 發表於 21-3-28 11:37
康文又懶又hea, 管理層唔理,前線個d唔洗返工梗係唔會出聲

係。游泳池到今時今日都唔開返,連高危的健身室、足球場都開晒。游泳池係都唔開,懶到全球第一!

男爵府

幸福花海 發表於 21-3-28 19:55
兩樣都要啦,商家都要比人工舖租

市民有錢 消費
自然有生意
有d鋪 係為左自由行多
派完錢 無法通關 都無用
政府抗疫不力,導致派俾商人d錢浪費左。
不如派俾市民好過。
宜家兩頭唔到岸。
無法通關,失業率上升,民心盡失。
媒體仲落井下石,導致無人敢打疫苗。
無法清零 無法通過。
在家反修例 傷左內地同胞既心,
遊客未必恢復到以前咁。
在加美中大戰,內地內循環啟動。

大宅

aidan08 發表於 21-3-28 16:46
所以去海洋公園、迪士尼同playroom就唔會前功盡費?

仲要個個無得去各區遊樂場,全部集中曬去呢D地方就唔 ...

咁你想呢啲工作地點嘅人一直無工開直至失業?工作無辦法暫停,但盡量減少人羣聚集就係唯一防控疫情嘅辦法

首頁

尾頁

跳至