6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

3奶2固 無啦啦唔肯飲水 6個月到開始用開飲管樽飲 飲得唔錯
呢個星期開始突然夾實個口 推開個樽 用羹/針孔初初飲2啖 之後又唔飲
用返奶樽又唔飲
轉左水杯 貪新鮮啜下 而家又唔飲
試左蘋果水 又唔飲
點算呀?
唔知關唔關事 咁啱呢星期開始見佢牙肉有白 又扭多左計 但粥仔佢又肯食 只係每餐奶食少左少少
一啖水都唔肯飲 可以點做呀 迫佢又喊
又唔敢迫太多
我可以點做呀?唔飲水我好擔心呀
大d會唔會自己飲返?
新手媽媽 好煩惱

大宅

Kwykwok 發表於 21-3-28 13:43
3奶2固 無啦啦唔肯飲水 6個月到開始用開飲管樽飲 飲得唔錯
呢個星期開始突然夾實個口 推開個樽 用羹/針孔 ...

你係定時定候食完飯就要佢飲水定係放係度任佢飲?
我覺得bb有時食完固可能飽飽地唔想飲水
我係放題式放個樽係度,由佢自己想飲就飲
佢玩玩下玩具又會自己去啜幾啖

大宅

conycici 發表於 21-3-28 16:05
我係放題式放個 ...

肯食既時候 食完粥仔佢都會飲少少
之後玩完隔個幾鐘俾佢都會啜
Tea 食米餅生果都會飲
而家係咩時候都唔飲呀
我呢排都有擺係playmat 度 佢都唔會去掂
真係唔知點搞

大宅

我係放題式放個 ...

而家係咩時候都唔飲呀
我呢排都有擺係playmat 度 佢都唔會去掂
真係唔知點搞

大宅

我係放題式放個 ...

同意。刻意逼寶寶會反感反而不會飲水

大宅

Kwykwok 發表於 21-3-28 16:44

一歲樓下都奶係主食,其實奶入面夠水份,所以唔洗太擔心。粥入面都係水,所以佢其實都有攝取水的。如果佢真係唔想飲,你逼佢都無用,只會令佢對水有恐懼。

大宅

anjaco 發表於 21-4-14 08:11
一歲樓下都奶係主食,其實奶入面夠水份,所以唔洗太擔心。粥入面都係水,所以佢其實都有攝取水的。如果佢 ...

明白 新手媽媽難免咩都緊張一餐
搞到自己好崩潰好怪獸(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至