6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問一開始時可以俾咩食物bb試?

大宅

一開始都係揀d軟身既食物俾bb試下食,例如南瓜、番薯呢d,蒸到軟身之後切成一條條咁,方便bb用手拎黎食,或者香蕉、牛油果呢d生果都可以。

子爵府

第一步食物係菜芯莖,唔要葉唔好去衣,選合適大小,可以上網search下,到bb掌握到,可以蒸紅蘿蔔(係紅蘿蔔,唔係甘荀)、牛油果

別墅

shumwaisin 發表於 21-3-30 11:40
一開始都係揀d軟身既食物俾bb試下食,例如南瓜、番薯呢d,蒸到軟身之後切成一條條咁,方便bb用手拎黎食,或 ...

唔該晒

別墅

CCHINGC 發表於 21-3-30 12:33
第一步食物係菜芯莖,唔要葉唔好去衣,選合適大小,可以上網search下,到bb掌握到,可以蒸紅蘿蔔(係紅蘿蔔 ...

咁我試左菜心莖,其實係未俾2-3條佢試咬左先,我見我女食唔到,都係玩多

子爵府

回覆 terry9013 的帖子

係呀,最初係玩多,你留意下佢識唔識揸,再放入口咬,識就已經係成功第一步,唔識,可以你同佢一人一條,你示範俾佢睇

別墅

CCHINGC 發表於 21-4-14 12:22

係呀,最初係玩多,你留意下佢識唔識揸,再放入口咬,識就已經係成功第一步,唔識 ...

佢識呀,第二款可以試咩好?紅蘿蔔要烚到幾林嫁?

子爵府

可以試紅蘿蔔(煲湯個種,唔係甘荀),可以切粗少少,大約係大人母指咁粗,蒸或烚都可以,標準係已淋左,但你自己隻手都揸到,之後可以試牛油果,牛油果要選軟硬適中,再之後可以試露荀

複式洋房

想問下如果BB開始乜都放入口咬,係咪可以開始BLW? 我試過俾條蕃薯佢揸住,佢頭一兩下會放入口,不過第三下就fing 下fing 下,跟住就跌咗落地,咁我仲應唔應該繼續俾佢,定係要再等佢大多少少先呢?

子爵府

回覆 mancyf 的帖子

BB幾大?平時係傳統餵食?如果傳統餵食持續左一段時間,BB可能唔知道食物可以咁樣食,因為傳統餵食係先學吞,再學咀嚼,而BLW係相反,先學咀嚼,再學吞,但傳統餵食去到8、9個月亦可以開始加入手指食物,可以先俾D易入口嘅,例如菜芯、節瓜等,然後佢同一齊食,示範俾BB睇,BB學得好快,開頭唔得唔緊要,試多幾款唔同食物,如果怕麻煩,又唔知佢食唔食,可以煲湯時,煲清D嘅湯,例如青紅蘿蔔豬展、蘋果粟米瘦肉湯(煲1.5小時),唔好落鹽,食飯前,攞D湯料出來攤凍,俾BB試下

複式洋房

CCHINGC 發表於 21-4-28 08:50

BB幾大?平時係傳統餵食?如果傳統餵食持續左一段時間,BB可能唔知道食物可以咁樣食, ...

BB 啱啱6個月大,我開始餵糊仔,果蓉俾佢,我嘗試俾finger food佢,不過佢係有意識放落口,但食幾啖就會放手,未有意識繼續揸住食咁,你餵佢佢就會食,咁我應該點樣訓練BB好呢?

子爵府

BB6個月剛接觸奶以外食物,如果傳統餵食同手指食物同時間執行,佢地會混淆,其實無話傳統餵食或BLW邊樣好D,主要睇BB,同埋屋企環境,去決定行咩方法,如果傳統餵食好d,可以到左8個月時,先餵到佢8成飽,再同你地一齊食,佢食手指食物,你地食大人飯,亦可以同佢一齊食手指食物,大人要同BB同檯食,佢睇你地食,先知食物可以咁樣食落肚,但唔好傳統餵食同手指食物同步進行。
我大女最初係傳統餵食,但佢唔喜歡,匙羹一埋口就擰頭,到左7、8個月我就轉BLW,由佢自主進食,每一種食物試2-3日,再換第二種食物,最初兩、三星期,係玩嘅多,到左有一日突然食多左,之後就開始順利,食唔夠時餐後半小時補奶俾佢。
我細仔宜家8個月,6個月開始行BLW,無食過傳統糊仔,最初4、5日都係食少少,只可以坐10分鐘左右,但去到一星期,佢已經可以坐15分鐘,宜家直情同我食做全餐,坐到45分鐘,一個人係highchair自己食,自己飲水。

BLW可以令BB對食物產生興趣,食嘅時候父母又可以一齊食飯,唔需要花時間餵,但一定要做足功課,掌握唔同階段食物形狀、烹飪技巧,學埋急救,仲要唔好假手於長老或其他人,一定係自己親自試過D食物,睇住BB進食,到BB掌握到,先再加多一餐

複式洋房

CCHINGC 發表於 21-4-29 08:39

BB6個月剛接觸奶以外食物,如果傳統餵食同手指食物同時間執行,佢地會混淆,其實無話 ...

明白,多謝你咁詳細講解,不過因為我要返工,BB你婆婆湊,我夜晚放工同weekend先湊佢,咁係咪好難BLW呢?

另外,我仲想問下,BB掟走D 食物,咁係咪都要再俾過一條俾佢食呀?咁即係BLW 開始時佢地未識食嘅時候,就等佢地10-15分鐘就叫做食完?

子爵府

我都要返工架,我地大約晚上7點半同bb一齊食飯,有工作在身父母blw可以從晚上開始,我兩個小朋友都係夜晚行第一餐,行夠2-3個月,先俾工人姐姐試午餐,最初俾菜芯佢,準備5-6條菜芯俾佢,如果怕浪費,可以用blw個d大圍兜,可以圍晒成張highchair個種,佢真係掉晒,就放佢落唻,第二日再試,最初係食好少,玩嘅多,唔使太擔心,去到二、三星期後就會改善

複式洋房

CCHINGC 發表於 21-4-29 16:10

我都要返工架,我地大約晚上7點半同bb一齊食飯,有工作在身父母blw可以從晚上開始,我 ...

哦...明白,多謝你嘅講解

首頁

尾頁

跳至