醫護健康

跳至
[其他] 心跳問題

首頁

尾頁

男爵府

最近度下血壓, 發現有d 高, 有12x-13x, 最大問題係心跳得一分鐘50, 正常60-80, 我朋友又話heart 可能老化, 要睇專科, 我有d 怕, 雖然自已唔後生, 都有3x, bmi 都係25, 唔算高, 點解會咁, 睇睇醫生又未知睇邊個, 又怕真係出事

洋房

回覆 kaman06 的帖子

如你朋友所說的,心跳差不多60下屬健康,心跳過慢則可能是竇房結出問題,也有可能是心房室結無法傳訊息到心室,令心房、心室不能協調收縮,結果心室的跳動都會變慢。如果是老一輩的,可能還會有暈眩。建議還是找專業醫師詢問了解。
資料來源:https://urbanlifehk.com/article/52377/

相關資料:心跳快或減壽命 , 介芹菜汁調理高血壓 , 蕃茄汁降血壓 , 高血壓飲食 , 高血壓避免食物 , 高血壓成因 , 前期高血壓

伯爵府

kaman06 發表於 21-3-29 08:53
最近度下血壓, 發現有d 高, 有12x-13x, 最大問題係心跳得一分鐘50, 正常60-80, 我朋友又話heart 可能老 ...

建議樓主快d去睇醫生. 我媽咪上年瞓到半夜扎醒頭暈, 持續咗一個星期. 去仁安睇醫生, check到心跳好慢, 即是從仁安坐救護車去威記急症室, 之後留院, check到係心臟老化, 要安裝心臟起搏器.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

下壓達到12x-13x, 算係好高, 正常係90以下

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至