0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去瑪麗睇兒科,我仔12日大,之前抽血話佢病理性胆指數高,可能胆管閉塞咗,今日又抽血,話如果聽日收唔到電話即係指數下降,請問大家呢個病可怕嗎?我唔想我個仔咁細個就要做手術呀

複式洋房

明白你心情,我之前都係一樣擔心。BB便便咩顏色?如果膽管閉塞,便便會越來越淺,變灰白色。
希望你仔冇事!

大宅

youcanremember 發表於 21-3-29 21:52
明白你心情,我之前都係一樣擔心。BB便便咩顏色?如果膽管閉塞,便便會越來越淺,變灰白色。
希望你仔冇事 ...

我仔啲屎係黃色,咁你bb點啊?

複式洋房

bobo0223 發表於 21-3-30 01:48
我仔啲屎係黃色,咁你bb點啊?

黃色應該就冇閉塞,有膽汁流出。我女最終都冇事

民房

bobo0223 發表於 21-3-29 19:20
今日去瑪麗睇兒科,我仔12日大,之前抽血話佢病理性胆指數高,可能胆管閉塞咗,今日又抽血,話如果聽日收唔 ...

我阿女都係咁,你可以要求轉去伊利沙白醫院,全香港得佢有核子掃描,可以最清楚知道係咪真係閉塞

大宅

fannypig 發表於 21-3-30 16:44
我阿女都係咁,你可以要求轉去伊利沙白醫院,全香港得佢有核子掃描,可以最清楚知道係咪真係閉塞
...

今日收到電話了叫我兩星期後帶呀仔返去再跟進!話啲指數都係危險

大宅

希望bb冇事,jm你自己都要加油

禁止訪問

洋房

回覆 bobo0223 的帖子

明白你的感受,我的BB也剛被懷疑膽管閉塞,由於全奶粉,但兩星期內還沒完全退黃,在健康院被轉介到QE抽血,後來又驗了肝膽的指數,發現直接膽紅素在上升,醫生擔心是肝膽閉塞的問題,於是安排抽血,竟然是要抽12瓶血,而當天BB只有41天,心痛得在醫院哭了起來。之後BB還需要超聲波。期間,真的每一天都擔驚受怕,晚上睡不好,想起都覺得好難受,等待結果的時候,時間過得好漫長。

在BB48天回去覆診,醫生說BB的直接膽紅素下降了,超聲波檢查也沒有看到膽管腫脹的情況,感覺不像肝膽閉塞。

這時,醫生又說其中一些報告看到BB的甲狀腺荷爾蒙指數有點高,又說需要安排抽血檢查......沒完沒了的檢查。

第一次當媽媽,感覺好難受,BB出生至今五十天,現今已經抽過差不多20瓶血,小手背又紅又淤,好心疼😔

當媽媽不容易,需要一個強大的心臟,需要變得堅強。

emilymui    發表於 21-4-5 00:29

大宅

Angel3490 發表於 21-4-3 23:08
回覆 bobo0223 的帖子

明白你的感受,我的BB也剛被懷疑膽管閉塞,由於全奶粉,但兩星期內還沒完全退黃,在 ...

照超聲波前仲話6小時唔俾飲奶,實喊到拆天啦!我宜家都唔知點算好

洋房

bobo0223 發表於 21-4-7 10:31
照超聲波前仲話6小時唔俾飲奶,實喊到拆天啦!我宜家都唔知點算好

我當時查過資料係禁食4-6小時,所以我4個鐘前唔飲奶,約了9點半照,我提早9點15分已經到了,跟登記姑娘講一聲話B B已經過左飲奶時間,請佢安排一下可否早點照,結果很快就安排了,照完出來剛好9點半,馬上飲預先準備好的奶,感恩,整個過程B B都無喊到。

記得照之前同負責安排的護士講用暖的啫喱,你無提出,可能佢哋會唔記得,用左凍的,到時BB一定爆喊!

首頁

尾頁

跳至