婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 cathngai 的帖子

完全說出重點來

複式洋房

別墅

Uptoyouyou 發表於 21-4-4 18:07
回覆 sinsinbaby 的帖子

但其實佢都會自己去人地度訓,係個仔話翻去陪佢訓, 佢先會翻自己屋企,如果個仔 ...

唔係做傻事,係孤獨,就正如樓主你老公唔係屋企訓,你亦一樣感到孤獨一人,所以咁唔開心。
你奶奶周圍去人哋度訓,係咪因為佢害怕自己一個係屋企?
真係你奶奶同你都冇錯,只係你哋需要既野都係一樣,你地兩個都需要你老公。
對你老公黎講,一個係啊媽,一個係老婆啊仔。你同奶奶不能共住,咁佢只好每邊住幾晚。

伯爵府

你有咁嘅想法, 因為你係一個孝順女及 一個好新抱但往往事與願違, 正所謂相見好同住難, 你同奶奶已經有意見不合,共住後嘅磨擦,可以係你想像唔到。
我就係過來人, 初初結婚, 同奶奶住樓上樓下, 我係真心代佢如親母, 因為我先生常常對我說 :佢母親揍佢侄仔, 又要買餸煮飯, 姪仔媽咪返嚟只係等食飯,食完飯又唔幫手, 其實種種都係我奶奶同佢呻, 聽完總總的我都好同情我奶奶 , 所以我都好就我奶奶 。其實我先生只係睇到表面, 相庭後我才明白故裏原因。 婚後佢煮飯我洗碗,但每次洗碗都要做長大戲, 你梗係話你返工辛苦啦等我洗啦, 我又要對佢說:你煮飯辛苦啦,等我 洗碗啦, 其實佢係要我洗得( 我先生預先同我講咗), 我真的唔介意洗碗, 可是我洗咗半年佢教咗我半年洗碗, 在我隔離控制水流,洗潔精多少 我終於忍唔住 ,叫我老公同佢嗎一齊洗, 從此之後我就唔使洗碗啦
初結婚洗碗時發覺佢廚房好污糟, 我禮拜六 用了兩小時清潔佢廚房, 奶奶打完橋牌返嚟, 我老爺好開心同佢講: 家嫂今日清潔個廚房好乾淨, 點知我奶奶即刻黑面話: 我時常都有清潔。 自此之後我都不敢自作主張幫佢清潔屋企。佢有我住鎖匙, 好多多時我同老公瞓緊晏覺, 佢開門入嚟跟住仲開埋我房門望我哋 還有.....

伯爵府

我先生是常叫我唔好頂咗佢媽咪,有乜唔開心就返上樓炳佢(我先生知我脾氣唔好), 但我先生脾氣係非常之好, 所以我先揀佢。我奶奶見我咁就佢, 佢以為我先生食住我, 對我變本加厲, 其實啱啱相反 ,我食住我先生, 我先生自己講的,佢話始終都係我食住佢
但久而久之, 始終傷感情, 加埋 有小朋友因素 意見不合, 搞到我同老公爭啲離婚。
後來搬走咗, 就有180度轉變
若果想做個孝順新抱, 我勸你搵個近自己屋企嘅單位畀奶奶 ,請個工人照顧佢, 好過同住後, 發生衝突, 傷了感情, 到時想彌補都唔容易。
現在我 老爺 奶奶年紀大身體差, 問心嗰句我都於心不忍, 見到佢哋 ,我會諗起我過身嘅母親 ,個心都有點隱隱痛 , 將心比己,我都鼓勵我先生多探父母, 同佢哋飲茶, 不過唔好預我

別墅

cathngai 發表於 21-4-4 22:12

我先生是常叫我唔好頂咗佢媽咪,有乜唔開心就返上樓炳佢(我先生知我脾氣唔好), ...

好同意,相見好同住難。若果我同奶奶一齊住,我一定要出去做嘢加請個工人,咁會少好多生活上既磨擦。若果真係唔得,住奶奶隔離都係一個好辦法

伯爵府

起碼唔使困喺一間屋到困獸鬥, 大家都有喘息嘅空間, 又可以互相照應。

複式洋房

.

複式洋房

我都同意

複式洋房

.

別墅

Uptoyouyou 發表於 21-4-5 00:08

我同你情況有d相似,未一齊住之前我地感情,關係都好好,我地會一齊去旅行,過時過 ...

.

珍珠宮

Uptoyouyou 發表於 21-4-4 17:18
回覆 VickyCY 的帖子

其實大肚果陣,老公已講明個b唔會比99湊,因為99唔識湊,會亂咁黎。開頭我係有比99過 ...

既然你唔想提發生過咩事,唔緊要~
但想提醒你要認清事實
會孝順父母嘅人,一定好想媽媽有得見孫、想一家三口返去同父母共聚天倫
去到唔俾小朋友見嫲嫲呢步,可見婆媳關係差,亦直接令到夫妻感情差,所以老公返去奶奶度短住去「避」
你老公口無表達不滿,但直接用行動去表達不滿,而且自己媽媽無得見孫,心中覺對媽媽有所虧欠,唯有自己多啲陪媽媽去補償

你剝奪咗奶奶見孫嘅權利、剝奪咗小朋友見嫲嫲嘅權利,亦係作繭自縛所為,日子愈耐,夫妻感情只會愈來愈差

唔係話你奶奶同老公無問題,係想指出一隻手掌拍唔響,演變成今日局面,你都有責任
與其自憐怨人,倒不如積極去改善,襯婚姻關係仲可以修補時盡力去修補,否則去到無法修補時,一切已經太遲

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

發覺你都幾好笑似乎係你諗太多,
我既責任問題就係根本由一開始就唔應該比99過黎我度訓

cathngai    發表於 21-4-5 13:10

複式洋房

似乎係你搞唔清前因後果,唔係我唔比個孫99見,而老公翻去啊媽度暫住<避>,
老公由拍拖中,到結婚,到大肚,到生埋仔都已經係咁。
建議你爬左文先。

伯爵府

就係一隻手掌拍唔響, 所以先唔畀佢奶奶見個孫, 佢C6 道知道問題所在所以都冇異議, 淨係奶樽唔消毒已經接受唔到啦。 唔通要個仔出事先嚟後悔? 所以先採取斬腳趾避沙蟲此下策, 免得為個孫又多磨擦,產生很多問題。

珍珠宮

Uptoyouyou 發表於 21-4-5 13:08

發覺你都幾好笑似乎係你諗太多,

唔緊要~~~
婚姻係你嘅、頭家都係你嘅、人生都係你嘅

要上網圍爐取暖好易,不過會真心勸告事主嘅人甚少,尤其係bk婆媳版,永遠都有人撐唔俾奶奶見孫、同男家嗰邊不相往來係最正確
再一直loop返之前嘅紛爭幫唔到你,亦只會加深怨恨

仔女唔係你嘅籌碼,你無權剝奪小朋友見親人嘅權利

bk唔少你呢類個案,結果都係鬧離婚,唔離婚嘅一直怨罵,生活喺愁雲慘霧之中

複式洋房

冇錯,我老公也係費事越黎越多矛盾同問題發生,所以冇異議,其實姐係默認同意,而且老公也主動同佢媽講唔好再過黎我度,話啊媽d行為習慣好難共處,而且也溝通唔到。我純碎唔比99獨自見我個仔,新年時,我都有比老公帶個仔翻去拜年,只係我唔出席!

複式洋房

多謝你,但我唔會同其他人比較

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 21-4-5 13:38
唔緊要~~~
婚姻係你嘅、頭家都係你嘅、人生都係你嘅

人地係點我唔清楚,重點係老公支持我不相往來

cathngai    發表於 21-4-5 13:53

珍珠宮

Uptoyouyou 發表於 21-4-5 13:45
人地係點我唔清楚,重點係老公支持我不相往來