自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今日列治文市又有白人欺負亞裔服務員,用熱㗎啡潑人又講粗鄙嘅歧視粗口。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

好慘
個個人有無事?

男爵府

genaip 發表於 21-3-31 14:50
黃人自己都内鬥,都唔團結

係呀,我啱啱去美國讀書時,係唐人街食飯,都因為英文唔好,俾waiter嘲笑。

珍珠宮

donnamonday 發表於 21-3-30 19:07
我覺得華人被人歧視的其中一個原因係唔夠團結,各家自掃門前雪咁,佢地唔會好似黑人,韓國人咁,見自己國家 ...

國外華人已經好團結,世界每一個各落都有唐人街,有華人商會、同鄉會

乜有韓國街?黑人街?

我哋比人歧視最主要原因,係中國人尤其移居外地以福建人、潮州人為主,佢哋特別捱得、努力、鐘意儲錢,班白人、黑人眼紅中國人財富,第二、三代移民學術成績高,搶曬大學學位。公司高管位置,宜家有邊間上市大公司冇華人董事?

歧視一向都有。就係中國人團結,以和為貴吾同番邦用拳頭解決問題!

你應該問點解文明社會仲有人用暴力解決問題咁落後?

侯爵府

回覆樓主:

真係好想羅冠X比美國人打下

wasabikingdom    發表於 21-4-1 17:33

男爵府

babyf 發表於 21-3-30 23:55

以你邏輯,

Well said!

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-3-31 14:26
頭先睇新聞,又多一個亞裔女人在美國被打。

自己幾年內一定唔會去美國。 ...

發生係紐約,個位年長女士行緊去教堂途中被人攻擊,條街無人幇佢。哎,美國新常態。亞洲老人家係當地想安享晚年都唔得,真系無陰公。

呢D甘野蠻無理的鬼地方,專門蝦老弱,真系揾鬼去。

珍珠宮

Acaciacacia 發表於 21-3-31 22:18
今日列治文市又有白人欺負亞裔服務員,用熱㗎啡潑人又講粗鄙嘅歧視粗口。
...

嗰度好多華人移民個喎,咁夠膽蝦到上心口?!

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-3-31 22:40

國外華人已經好團結,世界每一個各落都有唐人街,有華人商會 ...

係有呢D會,但凝聚力唔夠,真係唔強,加上華人劣根性,崇洋媚外,做生意手法,唔團結係真,好貪小便宜仲會內鬨,上次印尼排華就係有內鬼,外人見我地自己人都出賣自己友仲唔搞鬼我地咩,有咩事都搵韓國人幫忙好過......
中國人團結

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一人之下 發表於 21-3-31 22:49
真係好想羅貫X比美國人打下

班死曱甴攞住D曱甴旗去踩場-》人哋因為近期歧視遊行!終於被人掃走佢地!犯眾憎!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好似仲未見有報道講呢個華人而家點!?希望佢冇事啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

平平常常 發表於 21-3-31 23:49
嗰度好多華人移民個喎,咁夠膽蝦到上心口?!

人地睇死我地唔識反抗,組織無作為,呢個世界就係甘,指望人地文明唔歧視係太天真,出門在外幾時都要有保護自己既能力,香港呢個地方真係保護得我地好好,我地唔使學咩求生技能唔使當兵唔使好似韓國人甘服兵役鍛鍊自己,華人係外地真係弱到唔敢相信,大家平時被人串被人歧視當無事發生,被人地鬼妹打只能捱打,成日自HIGH成績好,係D鬼面前就死曬狗

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-4-1 15:04
係有呢D會,但凝聚力唔夠,真係唔強,加上華人劣根性,崇洋媚外,做生意手法,唔團結係真,好貪小 ...

印尼排華關乜內鬼事?佢哋要排你乜都嗡得出
睇你就知,你嘅劣根性、崇洋媚外,居然有事搵韓國人練好講oppa 未啊?韓國人英文麻麻地仲要連孔子都搶埋屈佢係韓國人喎

做生意手法,我哋上一輩中國人做南北行一向牙齒當金使,一諾千金,絕不賴數,從來唔駛簽合同,說一不二

不如又講下英國人點係香港屯地呃香港原居民賤價賣地,比人賣豬仔去英國做二等公民洗大餅,仲有香港冇啦啦做咗第一收容港,大量低質移民湧入

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-4-1 15:18
人地睇死我地唔識反抗,組織無作為,呢個世界就係甘,指望人地文明唔歧視係太天真,出門在外幾時都要有保 ...

睇來你對外國法律吾太認識
人地打你叫襲擊,人哋有罪
還手會叫毆鬥,雙方有罪

文明社會,有爭拗搵警察,倒退做野獸?下下靠拳頭?進步下啦,原始人

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-4-1 15:39
印尼排華關乜內鬼事?佢哋要排你乜都嗡得出
睇你就知,你嘅劣根性、崇洋媚外,居然有事搵韓國人 ...

甘你明唔明點解我地人口基數甘巨大,但仲成日俾人針對,華人劣根性你真係明咩?! 我地唔想信自己友呀,你成日係到自HIGH華人係外地點點點,曬鬼氣,繼續係你世界自HIGH啦!

小源    發表於 21-4-1 17:33

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-4-1 15:44
還手會叫毆鬥,雙方有罪

收啦你,你識咩呀,甘咪捱打LO,人地其他亞裔都會還手都會反抗,有人傷害自己梗係要保護自己啦,你呢套係香港就行得通,係外地

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-4-1 15:44
還手會叫毆鬥,雙方有罪

你唔係真以為係外地搵警察就幫到你呀?! 甘天真留返係香港好D

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-4-1 15:48
甘你明唔明點解我地人口基數甘巨大,但仲成日俾人針對,華人劣根性你真係明咩?! 我地唔想信自己友呀,你 ...

因為我哋揾得到錢

錢你知道係咩

宜家連聯合國都要出手救助英國,大英帝國喎天朝大國,居然有三分之二小朋友食不上飯

咁好自然錢是好東西

仲有前美國總統侵侵,一日到黑都China ,單純美國人可以吾信咩?冇錢、日日死亡數字係咁上升,無辜亞洲人就成為被害目標,仲要次次係老人家、女士、學生呢啲老弱婦孺,本身外國教育冇五倫自然出現問題

唔好吾記得呢次疫症反應最快、最有效率、人民最合作係中國人

反觀歐洲法國宜家第三度封城,帶來經濟傷害,再加上台灣長榮貨船塞一塞,損失以上億元計

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-4-1 15:55
你唔係真以為係外地搵警察就幫到你呀?! 甘天真留返係香港好D

咁我呢啲斯文人,有事都係求助警方,外國吾係盲方,吾需要空手取白刃自保

外國犯法,你非當地居民打官司,絕對係天文數字

加拿大烈自文市涉嫌犯歧視法個老夫婦,都比警察拉左,真心勸你唔好出街,特別出國吾好丟我哋中國人嘅架

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-4-1 15:59
因為我哋揾得到錢

錢你知道係咩

唉.....有無錢華人都係最受歧視,原因係咩你唔想承認都無計,唔阻你自HIGH

首頁

尾頁

跳至