心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

我今年31歲,男,目前單身1年。我家快要搬到最近購入的新居,3房1廳,1個主人房、1個雙人床房、1個單人床房。按道理爸媽睡主人房,我睡雙人床房。誰知道問題來了,我28歲的妹突然提出她要雙人房,要預留床位給她拍拖7年的男朋友,理由是方便她男友在新居附近工作....我該如何是好?讓給她嗎?但我就不用拍拖嗎?正常爸媽又能接受女兒男朋友住進來嗎?

別墅

未聽過 男仔搬入女仔家
有屋企人 其實好多時都好唔方便

男爵府

man0105742 發表於 21-3-31 00:10
我今年31歲,目前單身1年。我家快要搬到最近購入的新居,3房1廳,1個主人房、1個雙人床房、1個單人床房。按 ...

屋主係邊個,能該要問過屋主同意先可以接受囉

洋房

回覆 Bellabellala 的帖子

也沒辦法,都是土地問題
是啊,我之前也沒聽過男朋友住進女朋友父母家,所以想看看大家意見

洋房

回覆 cpycpyhelen 的帖子

屋主的部分有點難說清,法律上房子名字是妹妹的,用了她的名字跟銀行借錢,但首期以及後面的供款全部是爸媽出

男爵府

回覆 man0105742 的帖子

我接受唔倒.

男爵府

man0105742 發表於 21-3-31 12:38

屋主的部分有點難說清,法律上房子名字是妹妹的,用了她的名字跟銀行借錢,但首 ...

但你父母肯唔肯先,如果父母都冇問題,你又真係冇得say,甘如果男方要住入黎,咁佢都要付出返多少,心意上都要既
不過我個人都會介意,但你地本身相處得好唔好

洋房

爸媽最後是反對的,然後我妹反問我爸,為甚麼哥哥就可以帶女友回家,她不可以?
我和我妹從來不吵架不打架,但不代表我們感情好,只是大家一直不干涉不過問對方的事。這次的事我對我妹是挺心灰意冷的,她男友家裡條件是挺好的,家住1000呎,車都有好幾部,但就為了方便她男友上班,要了那間雙人房,明顯沒把我放在眼裡

男爵府

man0105742 發表於 21-3-31 17:28

爸媽最後是反對的,然後我妹反問我爸,為甚麼哥哥就可以帶女友回家,她不可以?

甘既然父母係反對既,咁你妹應該要尊重返父母意願,唔係反問點解哥哥可以點解佢唔可以,父母心中都係擔心女會蝕底比人係好正常,反而仔就唔擔心,同埋男仔屋企條件甘好又有車更唔應該用呢個理由搬過黎,照甘睇你個妹都幾自私

瑪瑙宮

man0105742 發表於 21-3-31 17:28

你妹正麻煩友. 佢想霸住間大房.

大宅

cpycpyhelen 發表於 21-3-31 09:25
屋主係邊個,能該要問過屋主同意先可以接受囉

同意。
邊個係業主邊個話事!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我今年31歲,男,目前單身1年。我家快要搬到最近購入的新居,3房1廳,1個主人房、1個雙人床房、1個單人床房 ...
好睇你父母喇

男爵府

我今年31歲,男,目前單身1年。我家快要搬到最近購入的新居,3房1廳,1個主人房、1個雙人床房、1個單人床房 ...

緊係唔得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

妹點解7年仲唔結婚
男家1000尺應該妹過去住
佢唔想去人屋企住
但要男友去自己度住
令男友騷擾哥哥生活
即自私

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你日後都唔好帶女友回家過夜
公平

男爵府

man0105742 發表於 21-3-31 12:38

屋主的部分有點難說清,法律上房子名字是妹妹的,用了她的名字跟銀行借錢,但首 ...

房屋名字係你妹,用佢名借貸,將來都係佢啦,你點爭?
點解唔加你父母名?點解唔用你名?

男爵府

回覆樓主:

我見過一家住公屋,妹好結婚後男的搬入去一齊住。

好睇邊個係屋主,邊個俾錢邊個供,又好睇你父母撐邊個,如果男友搬咗入黎幫下手俾水電煤都 ok. 你有無份出首期? 平時有無俾家用? 有無幫手供?
如果用咗個妹的 quota借錢,令到佢無能力再多買一間,佢住大房不無又道理。 多啲溝通,唔好傷感情

珍珠宮

間屋你買的?我會比單人房佢囉。。。

洋房

我妹目前每周大概有兩天左右到男友家睡吧

洋房

回覆 cecelc 的帖子

我的理解是絕大部分女生父母都不會讓男生睡進去
我覺得我帶女友回家,妹到男友家睡才是公平,也是我爸媽在我們拍拖的問題上的一種讓步吧。但當我妹提出要大房間帶男友回來睡,則是超過了家裡的底線吧

首頁

尾頁

跳至