想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Delete

複式洋房

claudia99103 發表於 21-3-31 10:14
備孕一年失敗。我29歲先生36,一直係仁安做開檢查,我催乳激素偏高小小(但吃藥之後最新一次檢查已經正常) ...

會否繼續睇中醫?睇中醫調理要有耐性,要最少兩個月時間先見到效果。如果中藥太熱氣就叫醫師改改配方。。。好似我咁,本身熱底,藥方不能太補身,要同個醫師慢慢夾

大宅

回覆 mag-lo 的帖子

我就係次次都堅持唔到中藥,換咗兩個醫生,配方都係上火。可能真係我唔夠堅持·。

大宅

做過邊啲檢查? 如果年紀輕可以試多幾個cycle, 如果唔係就直接做IVF啦

大宅

回覆 hellobbbaby 的帖子

就係仁安常規嘅檢查例如卵巢功能,黃體酮,催乳激素,等等呢d,指數都正常。唔知係五係心理壓力,覺得點解自己會行到Ivf呢一步。。。因為醫生一直覺得我仲無需要去到ivf

別墅

claudia99103 發表於 21-3-31 16:35

就係仁安常規嘅檢查例如卵巢功能,黃體酮,催乳激素,等等呢d,指數都正常。唔知 ...

好明白你心情,我諗無一個喺呢條路掙扎緊嘅jm會諗過自己會有今日

堅持浸腳?檢查輸卵管?繼續搵啱自己嘅中醫?why not

JM, 建議你:唔開心好正常,唔開心就喊左舒服d,另一邊廂亦要理性治療,唔好俾自己後悔,加油

複式洋房

另一方面,試吓放鬆D,聽好多JM講愈想要愈冇,好多諗住放棄時咩都唔諗反而有左

男爵府

個人經驗Keep住浸腳係有幫助,同埋唔好夜瞓都會好d,加油💪🏻

別墅

其實中醫都要人夾人,大家介紹未必適合自己,可以考慮睇多個呀。同埋中醫養卵都要3個月到先有效果。

如果醫生有建議照輸卵管,可能做埋會更安心。加油(emoji)(emoji)

禁止訪問

男爵府

claudia99103 發表於 21-3-31 10:14
備孕一年失敗。我29歲先生36,一直係仁安做開檢查,我催乳激素偏高小小(但吃藥之後最新一次檢查已經正常) ...

運動好緊要好有用。男女都要。
如果中藥食到熱氣就即係唔夾,唔好再食喇。

大宅

我自己係做運動調理身體,因為本身身子都弱。。心態的確好緊要,我都係放棄左先中。或者可以試下當俾自己3個月休息。。等你同先生呢3個月放鬆下先。

別墅

claudia99103 發表於 21-3-31 16:35

就係仁安常規嘅檢查例如卵巢功能,黃體酮,催乳激素,等等呢d,指數都正常。唔知 ...

建議你做一下輸卵管檢查,可能哩到出問題。

複式洋房

加油,唔好放棄!!!

民房

回覆樓主:

夫妻一齊睇中醫應該會好d, 尤其係你提到先生形態唔好。我身邊有朋友兩公婆睇,最快果pair都要睇4個月後至有左,已生埋。
如果選擇睇中醫要俾d耐性,食2-3個月都身體冇感到健康左,或者轉個中醫囉,呢d人夾人嘅,但中醫把脈睇唔晒咁多野,你要講多d身體狀況佢知,咩野都講。
懷孕嘅野最緊要嘅唔係快,係bb健康嘛,你仲好後生,祝好運

別墅

輸卵管造影我覺得值得做, 有事的話可以早啲決定會唔會做ivf (當時我醫生話如果係嘅直接ivf唔洗浪費時間), 而我都有聽過如果無塞或者少少塞, 做完造影之後其實會再通啲, bingo機會會大左, 而我自己真係做完之後, 再加食排卵藥, 第3個cycle就自然bingo左

男爵府

其實先生形態唔好已經係大問題,洗完精都係得3仲做iui係有點浪費時間同金錢,iui基本上同普通懷孕一樣,先生形態唔好咁好難受孕,所以積極考慮下ivf啦,如果問題唔係喺你度嘅,你睇幾多中醫都無用啦

別墅

我都試過睇左三個中醫,食完次次爆曬瘡,之後係bk嘅jm介紹左個中醫俾我,我而家都睇緊備孕,要食兩個字月藥,而家療程差唔多完啦!食完佢啲藥係舒服嘅,身體好多小毛病都冇左,例如m前胸部脹痛,下腹陰陰地痛,連腳踭痛都冇左,佢話腳踭痛係因為個腎弱,原來一啲平時以為正常嘅野係反映緊你身邊上有啲毛病,我覺得你而家呢個睇唔好可以轉其他,始終夾到人唔一定夾到你,同埋一定要堅持,聽聽話話戒口先得,希望我哋都快啲有好消息啦!

別墅

我建議你做左輸卵管檢查先 因為如果塞左iui成功機會都好微 對症下藥 唔好咁擔心 我都努力中

大宅

做咗輸卵管造影啦,一切正常(雖然過程真係痛到喊咗),希望我地大家早日bingo!

首頁

尾頁

跳至