0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我每個半鐘埋身餵一次,bb 每次都係啜10分鐘左右就訓左,咁即係食得飽唔飽

大宅

回覆樓主:

每邊餵至少要10分鐘,如果係初生b,訓左要整醒佢,俾佢飲耐d喎!

大宅

除左睇濕唔濕夠片之外,都要睇返尿既顏色會唔會深得濟,留意下初生bb 膚色有冇黃,驚佢有黃疸

別墅

tingting_ng 發表於 21-4-1 09:53
除左睇濕唔濕夠片之外,都要睇返尿既顏色會唔會深得濟,留意下初生bb 膚色有冇黃,驚佢有黃疸
...

健康院姑娘同我講bb未退黃,但又未黃到要照燈,叫我餵密d餵多d

大宅

2024勳章

gooddayet 發表於 21-4-1 10:17
健康院姑娘同我講bb未退黃,但又未黃到要照燈,叫我餵密d餵多d

人奶b退黃係會比奶粉b耐d,果陣姑娘話我bb比較黃,要餵密少少,一定要飲夠奶,咁我都擔心bb會有黃疸,自己又怕唔夠奶俾佢食,所以之後補埋奶粉

別墅

回覆樓主:

我生第一胎果時係全人奶,但唔夠奶,bb食得唔好,結果搞到黃疸要入院照燈,姑娘餵佢飲奶粉先退到黃,之後我keep住餵人奶再補奶粉,起碼肯定佢夠飽同夠水份,生完第二胎就轉左全奶粉,而家細女飲緊皇家美素佳兒,餐餐都飽肚

別墅

hinjaimum 發表於 21-4-1 11:12
我生第一胎果時係全人奶,但唔夠奶,bb食得唔好,結果搞到黃疸要入院照燈,姑娘餵佢飲奶粉先退到黃,之後我 ...

但補奶粉會唔會吸收少d營養?

別墅

gooddayet 發表於 21-4-1 11:36
但補奶粉會唔會吸收少d營養?

都唔會,bb吸收得好好,體重有keep住增長

別墅

gooddayet 發表於 21-4-1 10:17

未黃到要照燈都唔係咩大問題,我有frd餵開全人奶,佢bb果時就係太黃,所以要入院, 仲要抽血,抽血係抽腳板,好易抽到瘀晒,仲要日日抽1-2次,都成2個月先退哂黃

複式洋房

hinjaimum 發表於 21-4-1 11:12
我生第一胎果時係全人奶,但唔夠奶,bb食得唔好,結果搞到黃疸要入院照燈,姑娘餵佢飲奶粉先退到黃,之後我 ...

我bb都有補皇家奶粉,keep住餵得好好

別墅

我之前見佢咁快訓著,有諗過佢係咪飽到訓左

大宅

gooddayet 發表於 21-4-1 14:02
我之前見佢咁快訓著,有諗過佢係咪飽到訓左

bb越排唔到黃,會越更加想訓,你真係唯有要再餵密d

別墅

回覆樓主:

你可以試下推bb面珠,整得佢醒d再食過,食完一邊,feel到乳房鬆左唔谷,就可以換另一邊再餵佢

別墅

tingting_ng 發表於 21-4-1 14:26
bb越排唔到黃,會越更加想訓,你真係唯有要再餵密d

咁即係啜耐d先夠飽?

大宅

gooddayet 發表於 21-4-1 15:32
咁即係啜耐d先夠飽?

但太耐都唔好,怕bb慣左,佢就會當你係奶咀咁啜,好易咬到乳頭損哂

大宅

gooddayet 發表於 21-4-1 15:32
咁即係啜耐d先夠飽?

夠唔夠飽唔只睇佢埋身既時間架,仲要睇佢體重,bb出世頭果幾日都會收水,我bb係出生之後第4日就回復返出世時既體重

複式洋房

ky1207 發表於 21-4-1 16:44
夠唔夠飽唔只睇佢埋身既時間架,仲要睇佢體重,bb出世頭果幾日都會收水,我bb係出生之後第4日就回復返出世時 ...

真係呀,埋身都唔代表佢有食奶,bb飲果時有明顯既吞奶聲,同埋腮個位置有郁到先至有食到

別墅

其實我自己已經好攰,一直覺得自己好似俾唔夠奶bb又擔心佢健康而喊左幾次

複式洋房

gooddayet 發表於 21-4-1 17:22
其實我自己已經好攰,一直覺得自己好似俾唔夠奶bb又擔心佢健康而喊左幾次 ...

唔駛太緊張既,心情同休息得夠唔夠都好影響奶量,一定要休息多d,先會有多d奶俾bb,大不了補奶粉

別墅

gooddayet 發表於 21-4-1 17:22
其實我自己已經好攰,一直覺得自己好似俾唔夠奶bb又擔心佢健康而喊左幾次 ...

而家好多媽媽都係半人奶半奶粉,bb都一樣健康長大,所以冇問題

首頁

尾頁

跳至