論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下大家如果工人係因為前僱主移民,斷約請佢有咩程序?要注意咩?

珊瑚宮

sakura888 發表於 21-4-5 08:11
我地因移民而辭退工人。聽佢講 interview 既時候要求人工 7 千,再加 food allowance。都有大把 offer 比 ...
香港好多僱主家庭月入十幾萬
等人用比多二三千都肯
玩具萬歲!

複式洋房

Marybaby2010 發表於 21-4-5 00:10
回覆 Sharon.W 的帖子

我想問,如果俾咗food allowance 1200蚊,咁佢係打算自己三餐分開食定係又要包佢食 ...

比左food allowance 就唔使包架喇 ..
不過我呢啲小家庭 又唔係餐餐鮑魚魚翅
一個月點食到1200

複式洋房

fitfish 發表於 21-4-5 18:42
香港好多僱主家庭月入十幾萬
等人用比多二三千都肯

就算我唔係月入10幾廿萬 等人用都焗比

大宅

Sharon.W 發表於 21-3-31 21:14
請左好耐都請唔到工人
終於搵到個本地工人肯做,但要求$5500一個月 另加每個月$1200 food allowance ...
...

我新請呢個44歲,手腳真係太慢,追都追唔到小朋友!同之前請既35歲,真係差太遠,叫佢拖小朋友行街都唔太願意,照顧小朋友真係要睇年紀!

大宅

呢個價差唔多喇,如果唔係你等得,請overseas 平好多,但其實中介費都喺返度。

子爵府

請左好耐都請唔到工人
終於搵到個本地工人肯做,但要求$5500一個月 另加每個月$1200 food allowance ...
...

46歲唔得啦!

如果你請呢個,你預左$1200food allowance佢照袋,但照食你d嘢

別墅

請左好耐都請唔到工人
...

大貪

Out!!!

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

找第2個啦 咁高 5500當俾仲要food allowance 又bonus, 影響市場, 迉d又叫你加人工.

大宅

請左好耐都請唔到工人
...

我case同你差不多,nb 加有狗,但我姐姐冇加價做咗幾個月都好好,不過我in過差不多60個姐姐,菲有、印有,最後㨂了這個現成姐姐,不過佢冇nb經驗但佢話肯學,同埋印尼姐姐唔鍾意狗㨂菲又串嘴啲、醒啲,不過我相信有恒心一定找到,我都係大住肚4個幾月先週圍搵,不過最好面對面見,了解多啲背景,我嗰間幾好,都有教我用乜態度對姐姐

男爵府

回覆樓主:

bonus?
佢一定表現好架?
唔通做得差都要照比?

大宅

畀面勳章

SaMaMaSa 發表於 21-4-10 20:56
我case同你差不多,nb 加有狗,但我姐姐冇加價做咗幾個月都好好,不過我in過差不多60個姐姐,菲有、印有, ...

想請教應該用乜態度對姐姐? 我都怕開錯頭......

大宅

beirut 發表於 21-4-13 17:10
想請教應該用乜態度對姐姐? 我都怕開錯頭......

初頭我都講明規矩,不過始終人地離鄉別井,我都會間中佢做得好哄吓佢開心,同埋佢冇加我價又初生又有狗,每個月俾多一二百蚊俾佢,佢都好開心!不過佢一有野做錯我都會好有耐性解釋俾佢聽,點解太太唔想你咁?點解太太想你咁做?唔好一黎就鬧佢,點知佢會唔會虐待我個仔同隻狗,其實真係要多溝通,我有add佢Facebook,得閒讚下去、放假同佢去飲茶呀

好似琴日我m come,佢自己係廳睇亞b,到6、7點我起身時先知原來佢成晚係廳瞓!其實我真係當佢半個屋企人,有咩開心唔開心你都要關心佢

因為我姐姐之前主人對佢好差,所以我對佢好少少佢都好開心,希望你都遇到好姐姐!

大宅

我case同你差不多,nb 加有狗,但我姐姐冇加價做咗幾個月都好好,不過我in過差不多60個姐姐,菲有、印有, ...

可唔可以 pm 你個agent 俾我?

大宅

同管下屬一樣,做錯要炳、冇做錯就讚吓佢,讚佢同炳佢都要好清楚講名邊件事件,唔好帶太多情緒,同埋只針對一件事唔好拎返之前啲野黎講,同埋佢哋離鄉別井為錢黎到香港都好慘!掛住自己老公仔女、屋企人,都係多體諒
不過規矩就係規矩,佢錯一次再講、錯第二次再講,有時佢都好冇記性都係當仔囡咁教

我記得姐姐第一日黎我就拎住部計數機話俾佢知,佢做夠幾多年有幾多錢幫佢睇清楚目標
同埋你要佢真心服你,唔係扮晒野,背後好憎你睇新聞都見不少

大宅

而家咁多人移民,應該好多工人被僱主解約喎!

公爵府

2024勳章

請左好耐都請唔到工人
...

未黎已經咁識要求, 黎到你肯定仲煩

複式洋房

Pls pm your agent contact, thanks

大宅

garfieldtam 發表於 21-4-14 23:06
Pls pm your agent contact, thanks

我唔係好識玩,你pm 我,我俾你呀

子爵府

樓主, 我係你唔會請, 明白你需要, 但佢太聰明, 識得開甘多條件。 佢好大機會, 有其他offer 再走。

首頁

尾頁

跳至