自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

taibear 發表於 21-4-1 12:30
想問妳點知道?
因為我剛星期日去拜,仲可以幫我地燒衣喎!

我老豆今早都收到訊息

公爵府

losttoa 發表於 21-4-1 15:57
請問一下,如先人生前住將軍澳,但後人住葵涌,假如在葵涌化寶前人可以收到嗎?
...

將軍澳有沒有門口土地?先人有沒有入祖先位?

大宅

lovelybaby2015 發表於 21-4-1 18:09
話就話即時開始,但上面有jm話打過去問今年清明都仲可以代化寶,之後就無了
...

我打過話已經沒有代化寶

水晶宮

2018復活節勳章

小華子 發表於 21-4-1 19:08
將軍澳有沒有門口土地?先人有沒有入祖先位?

只有響和合石有骨灰甕位,但我同老公都唔係住將軍澳《老爺奶奶生前住將》,所以想知如果響葵涌化寶比佢地可行嗎?

複式洋房

回覆 losttoa 的帖子

我噚日一收到訊息嬲到即刻打去問, 個職員話今年清明如果擺低都仲可以代燒, 但下年應該就唔得㗎喇。佢話係因為續牌問題, 政府因環保問題要收緊焚化爐數目, 佢而家所有收集嘅衣包係運去大圍寶福紀念館燒, 但發覺數目愈來愈多, 個爐承受唔到, 燒唔切, 所以唔再代燒。
個職員係咁話政府壓落嚟, 推晒責任落政府度, 咁我問佢, 你哋為做生意開完一個山又開第二個山, 搏命搵錢, 而家有限制就話政府事, 你哋冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽。你哋賣咗位俾啲客, 就要幫客諗掂佢, 佢話開咗三十年而家有十萬個客, 我話我屋企就係第一代買落位嘅, 果時冇諗過會有一日乜都唔做得, 衰過政府場, 而家為咗你哋賺錢, 要客人犧牲應有嘅權利, 講唔通囉!

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

hhmum 發表於 21-4-1 12:43
由今年開始唔再燒衣包,去拜祭只裝香點蠟燭.

蠟燭吾比點呀,只可以點香

翡翠宮

hslwong 發表於 21-4-2 07:35

我噚日一收到訊息嬲到即刻打去問, 個職員話今年清明如果擺低都仲可以代燒, 但下年應 ...

非常同意,我地都係第一代用家,睇住佢越開越多位⋯賺錢就賺盡,而家竟然一句話就將客戶權益置之不理,好過份

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就算呢個清明可以化,之後呢,真係冇諗過化寶都吾比

子爵府

回覆樓主:

今日去政府鑽石山拜山,拜祭時可點爉燭 化寶冇限制。
當初買寶福山都係諗住先人住得安樂,如今感覺仲衰過政府

問多句, 好似而家冇收到節日另外加錢做附薦,系咪冇左?

仲有話買位 我記得份文件系叫 license agreement 有年期限 到時到期唔知咩境況。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

水晶宮

畀面勳章

我噚日一收到訊息嬲到即刻打去問, 個職員話今年清明如果擺低都仲可以代燒, 但下年應 ...

完全講中
賣時乜都得,而家話改就改

珍珠宮

有冇問佢政府都燒得喎 關咩事呢

珍珠宮

回覆樓主:

買得呢啲都係想香火鼎盛,先人安樂。

子爵府

回覆 lovelybaby2015 的帖子

我老豆1991年已入住寶福山,當年買時有埋泊車証,而家話塊地係政府,已經收番所以冇得泊車. 以前嘅政府好大問題,今曰寶福山嘅問題吾係續牌問題,係寶福山之前一直係NO牌經營,為左攞返個牌改曬所有野

珍珠宮

daijuju 發表於 21-4-1 13:16
其實係咪私人公司決定?
政府墳場都可以燒呀?

應該唔係,係佢地續牌,政府條例定,有親友先人在其他龕場,去年已不能燒,話政府例....

子爵府

Lopopo 發表於 21-4-1 12:38
環保同傳統文化唔可以並全嗎?
比個方案去邊化寶都好呀

撇除宗教或衰啲迷信之外,其實都係一種傳統文化,或者,都係春秋二祭比較繁忙啲,咁都得得?

我都想知知何方法化寶

民房

回覆 hslwong 的帖子

寶福山收客人咁多錢,買了位之後就多多限制,如他們職員說之前收集衣包後送去寶福山紀念館化寶,因為太多化唔切所以現在取消,好明顯係寶福山想減少人手處理而取消,唔好咁大條道理話係政府唔准。同意樓主所講寶福山收得客人咁多錢就有責任幫客人處理化寶之事,並不是一句叫客人自行處理。就算政府墳場都有化寶壚供孝子賢孫化衣包給先人啦,這是中國人傳統,我相信好多人都不滿寶福山這安排,我覺得需要大家一齊去反抗他們的新安排。

民房

回覆 daijuju 的帖子

好明顯係寶福山想減少人手處理代客化寶而取消😡

水晶宮

回覆樓主:

比咁貴買位返黎,連燒衣都唔比。不如排食環好過。嬲。

子爵府

loviejovie2 發表於 21-4-6 13:22
回覆 hslwong 的帖子

寶福山收客人咁多錢,買了位之後就多多限制,如他們職員說之前收集衣包後送去寶福山 ...

同意,大家可以點做?遊行示威就唔好喇

民房

回覆 fayefa 的帖子

這是傳統文化,拜山上香化寶給先人,不是一句環保大曬。講真都只係重陽、清明才繁忙啫,又唔係天天都有大量人拜山化寶,寶福山咁都無辦法幫客人處理到?😡

首頁

尾頁

跳至