夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

ic唔怪得你話佢餘下3萬

咁佢要適應下喇
以前就你有收入可負擔下家中費用
加上以前係一個小朋友

而家兩個小朋友及你無收入

所謂25k家用
扣左供樓,保險錢等等
得返1k

咁到時買送錢
奶粉錢
日用品
大果個興趣班費用

佢諗住你用積蓄比?

子爵府

回覆 Jaslailai 的帖子

佢有無睇過呢條數呀? 得一千,夠邊個食?

我真心搵唔到佢有咩資格發脾氣,要你做FTM,佢呢啲真係又要馬兒好,又要馬兒不吃草,我係你我唔會做FTM,為柴米油鹽不停嘈交,佢appreciate做FTM的辛苦都話,覺得你得閒,咁我寧願唔得閒

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

cecelc 發表於 21-4-1 17:00
ic唔怪得你話佢餘下3萬

咁佢要適應下喇

佢知我有積蓄,之前揾四五萬時草低左D錢。佢昨晚仲發脾氣話25k唔夠就應該同佢講。而我最憎問人攞錢

伯爵府

回覆樓主:

坐完月請工人出返黎做野,你屋企同你c6都唔容許你做ftm

洋房

肥肥寶 發表於 21-4-1 18:01
坐完月請工人出返黎做野,你屋企同你c6都唔容許你做ftm

應該要搬屋先可以請工人,但你講得岩我又唔怕揾唔到工做咩要睇人面色

子爵府

如果我係你我真係會爆粗,唔夠點解唔出聲!?唔使出聲啦呱,佢自己都計到啦,仲要人出聲,真係無自知之明

姊妹,堅持出返嚟做嘢啦

洋房

HOPEFORBB 發表於 21-4-1 18:09

如果我係你我真係會爆粗,唔夠點解唔出聲!?唔使出聲啦呱,佢自己都計到啦,仲要人 ...

多謝你,我有左6個月,過多三個月生埋坐埋月,我就出山了。已經update左LinkedIn, 一生完我就可以返工了。佢份實際1000蚊一個月家用既工陰公過黑工。女人要有底氣,有骨氣。

子爵府

最慘係佢畀家用你,就以為大曬!
其實 做FTM又辛苦又受氣,冇自我,最慘係 畀人覺得好得閒! 所以 我都贊成 寧願請工人 自己返出嚟做嘢! 起碼用返自己錢唔使買樣嘢都要睇人面色!

大宅

Jaslailai 發表於 21-4-1 18:14
多謝你,我有左6個月,過多三個月生埋坐埋月,我就出山了。已經update左LinkedIn, 一生完我就可以返工了 ...

到時有2個細,請左姐姐,如果姐姐攪唔掂,可以搵下日間保母幫下手。
你搵開4.5k, 真係出返來做嘢好過。

女人真係要有個自己錢旁下身

珍珠宮

Jaslailai 發表於 21-4-1 13:01
話說上年年尾炒左個工人,諗住自己湊住個囡先,過完年奶奶會退休可以幫手照顧3歲囡囡返k1同姑仔個囡咁我就 ...

如你搵20k樓下就值得ftm,如果搵45k絕對揀請工人,問題就解決,對住唔肯付出既老公,以後半世人都小心錢銀就ok

珍珠宮

Jaslailai 發表於 21-4-1 15:13
全中。心聲啊,但到我話唔惦要出返黎做野佢又唔高興,做FTM佢又覺得我好得閒。我其實好討厭兩公婆為錢嘈。 ...

仲洗理佢高唔高興你做野?佢唔肯比錢就無權管人地啦,佢梗係爽佢儲蓄無變架,係你自己浪費左搵錢時間咋,到頭來老左佢有錢你無錢,你覺得佢會唔會分一半身家比你呢?

男爵府

回覆樓主:

講真就算你唔係ftm,多一個小朋友洗費都會唔同,加家用都好正常,除非你c6無能力再加就另計,早d知你c6咁睇錢,你真係要小心儲蓄

珍珠宮

HOPEFORBB 發表於 21-4-1 18:09

如果我係你我真係會爆粗,唔夠點解唔出聲!?唔使出聲啦呱,佢自己都計到啦,仲要人 ...

之前唔係用開工人?

洋房

PIGPIG朱 發表於 21-4-1 19:23
之前唔係用開工人?

之前個工人成日炸病,又借財仔,又唔識照顧小孩,仲試過扮暈,D警察上黎就即刻醒,比我炒左啦。所以我好驚請工人,仲要有兩個小朋友。

洋房

Yee_ng 發表於 21-4-1 19:20
講真就算你唔係ftm,多一個小朋友洗費都會唔同,加家用都好正常,除非你c6無能力再加就另計,早d知你c6咁睇 ...

好彩我有儲蓄,先定D炸

珍珠宮

Jaslailai 發表於 21-4-1 19:31
之前個工人成日炸病,又借財仔,又唔識照顧小孩,仲試過扮暈,D警察上黎就即刻醒,比我炒左啦。所以我好驚 ...

無得驚架唔,老公靠唔住就要靠自己

洋房

PIGPIG朱 發表於 21-4-1 19:40
無得驚架唔,老公靠唔住就要靠自己

依家有幾個options

1.育嬰園
2. 搬三房請工人
3. 請上門本地保姆

同左c6講,睇下佢點睇。我點都要生左出黎先可以揾工。

珍珠宮

Jaslailai 發表於 21-4-1 19:48
依家有幾個options

1.育嬰園

2,全面,家務有人做,唔係到時你又要反工,又要做埋工人,辛苦自己,仲要比人話你好輕鬆,唔做死都激死

子爵府

你有無問過育嬰院條隊有幾長?你已經成六個月,出世後有機會仲有排等,我之前有朋友個女一有咗排,到一歲多啲先有位
本地姨姨有機會唔肯湊兩個

雖然你好唔想請工人,但可能choice 2係最可行,不過可能只可請到本地嗰啲

首頁

尾頁

跳至